21 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα
21 Φεβρουαρίου 1994: Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση του ελληνισμού της Ίμβρου οι έλληνες βουλευτές που επισκέπτονται το νησί, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνοποίηση του προβλήματος.
Γεγονότα
362 –Ο Αθανάσιος επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια .
1431 - Αρχίζει η δίκη της Ιωάννας της Λωραίνης.
1613 - Ανακηρύσσεται Τσάρος ο Μιχαήλ Ρομανόφ. Η δυναστεία των Ρομανόφ έμεινε στο θρόνο για 3 αιώνες, έως την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917.
1848 - Ο Καρλ Μαρξ και ο Φρίντριχ Ένγκελς εκδίδουν το «Κοινωνικό Μανιφέστο»
1878 - Εκδίδεται στις ΗΠΑ ο πρώτος τηλεφωνικός κατάλογος. Οι σελίδες του περιλαμβάνουν 50 ονόματα.
1911 - HΠA και Iαπωνία υπογράφουν εμπορική συνθήκη που προβλέπει και τον περιορισμό του αριθμού των Iαπώνων μεταναστών, οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους στην Aμερική
1913 - O ελληνικός στρατός κυριεύει το οχυρωμένο Mπιζάνι και απελευθερώνει τα Iωάννινα από τους Tούρκους. O υπερασπιστής τους, Eσάτ Πασάς, αναζητούσε όλη τη νύχτα το στρατηγείο του διαδόχου Kωνσταντίνου για να παραδοθεί. Oι αιχμάλωτοι έφτασαν τους 30.000.
1915 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτείται από πρωθυπουργός, κατόπιν διαφωνίας του με τον βασιλιά Κωνσταντίνο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχή εθνικού διχασμού.
1915 - Στον A Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Γερμανοί με τον Xίντενμπουργκ νικούν τους Pώσους του Bαρόνου Σίεβερ. Πάνω από 200.000 Pώσοι χάνουν τη ζωή τους μέσα στη μέρα.
1916 - Αρχίζει η μάχη του Βερντέν, με τους Γερμανούς να επιχειρούν να διασπάσουν τις γαλλικές θέσεις κοντά στην ομώνυμη πόλη. Θα διαρκέσει 10 μήνες και θα σκοτωθούν 450.000 στρατιώτες. Καμία πλευρά δεν θα αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα με τη λήξη της.
1921 - Οι Σύμμαχοι αρχίζουν στο Λονδίνο διεθνή διάσκεψη για την Εγγύς Ανατολή. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις ελληνοτουρκικές συνοριακές διαμάχες.
1932 - Η ΕΣΣΔ αφαιρεί τη ρωσική υπηκοότητα από το Λέων Τρότσκι, έναν από τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης.
1952 - Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τις αστυνομικές ταυτότητες για τους πολίτες της.
1958 - Ο άγγλος Τζέραλντ Χόλτομ σχεδιάζει το σύμβολο της Ειρήνης.
1960 - Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας αποφασίζει την εθνικοποίηση όλων των επιχειρήσεων.
1972 - Πραγματοποιείται η ιστορική επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον στην Κίνα.
1973 - Οι φοιτητές καταλαμβάνουν τη Νομική την περίοδο της Επταετίας.
1975 - Oι συνεργάτες του Pίτσαρντ Nίξον, υπουργός Δικαιοσύνης Tζον Mίτσελ, προσωπάρχης X. P. Xάλντμαν και σύμβουλος σε εσωτερικά θέματα Tζον Eρλικμαν, καταδικάζονται για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης στην υπόθεση «Γουότεργκεϊτ».
1989 - O Tσεχοσλοβάκος αντικαθεστωτικός θεατρικός συγγραφέας Bάτσλαβ Xάβελ φυλακίζεται από τις κομμουνιστικές αρχές της Πράγας για υποκίνηση σε στάση και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
1994 - Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση του ελληνισμού της Ίμβρου οι έλληνες βουλευτές που επισκέπτονται το νησί, τονίζοντας την ανάγκη για διεθνοποίηση του προβλήματος.
Γεννήσεις
1893 - Αντρές Σεγκόβια, Ισπανός μουσικός
1895 - Καρλ Πέτερ Χένρικ Νταμ, Δανός βιοχημικός, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1943
1925 - Σαμ Πέκινπα, Αμερικανός σκηνοθέτης
1927 - Ιμπέρ Ντε Ζιβανσί, γάλλος σχεδιαστής μόδας.
1933 - Νίνα Σιμόν, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1946 - Άλαν Ρίκμαν, Βρετανός ηθοποιός
1947 - Ολυμπία Σνόου, Αμερικανίδα πολιτικός
1962 - Τσακ Παλάνιουκ, Αμερικανός συγγραφέας
1985 - Γιώργος Σαμαράς, Έλληνας ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1677 - Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος
1835 - Στάικος Σταϊκόπουλος, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης
1919 - Κουρτ Άισνερ, Γερμανός πολιτικός και συγγραφέας εβραϊκής καταγωγής, ηγέτης της επανάστασης της Βαυαρίας το 1918.
1926 - Χάικε Κάμερλινγκ Όνες, Ολλανδός φυσικός, βραβείο Νόμπελ 1913
1941 – Φρέντερικ Μπάντινγκ, Καναδός γιατρός, βραβευμένος με Νόμπελ.
1960 - Ζακ Μπέκερ , γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφο
1965 - Μάλκολμ Λιτλ, Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής, γνωστός ως Μαλκολμ Χ
1968 - Χάουαρντ Γουόλτερ Φλορέυ , Αυστραλός φαρμακολόγος Βραβευμένος με Νόμπελ.
1984 - Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Σολόκοφ , Ρώσος συγγραφέας, Βραβευμένος με Νόμπελ
1991 - Μαργκότ Φοντέιν, Βρετανίδα χορεύτρια
2014 - Σάκης Μπουλάς, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.
2014 - Σάκης Μπουλάς, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.
Συναξαριστής
Ευσταθίου αρχιεπισκόπου Αντιοχείας (†360), O άγιος Ευστάθιος, γεννήθηκε στη Σίδη της Παμφυλίας και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησιαστικές φυσιογνωμίες του 3ου αιώνα. Διακρίθηκε για την μαχητικότητά του και την εμμονή του στη ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ως επίσκοπος Βέροιας στη Συρία, έλαβε μέρος στη Α` Οικουμενική Σύνοδο Νικαίας. Εν συνεχεία εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Το 330 όμως, οι κακόδοξου Αρειανοί, συνεκάλεσαν Σύνοδο εις βάρος του Ευσταθίου με την κατηγορία ότι ήταν οπαδός της αίρεσης του Σαβέλλιου. Δωροδόκησαν μάλιστα κάποια γυναίκα ελευθέριων ηθών, η οποία παρουσιάσθηκε στη Σύνοδο και κατήγγειλε ότι είχε σχέση μαζί του και από τη σχέση αυτή απέκτησε και παιδί. Τελικά οι συκοφάντες κατόρθωσαν να επιτύχουν την εξορία του αγίου στην Τραϊανούπολη της Θράκης όπου και εκοιμήθη οσιακά. Αρκετά χρόνια μετά την κοίμησή του, η αλήθεια αποκαταστάθηκε και ο Ευστάθιος ανακηρύχθηκε άγιος της Eκκλησίας μας. Θαυμάσιο εγκωμιαστικό λόγο για τον άγιο Ευστάθιο εξεφώνισε ο Ι. Χρυσόστομος.
Ζαχαρίου πατριάρχου Ιεροσολύμων,
Ιωάννου Γ` πατριάρχου Κων/πόλεως (†577), του από Σχολαστικών, Ο άγιος Ιωάννης ο Γ` πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο από Σχολαστικών, καταγόταν από το χωριό Σερίμιο της Αντιόχειας. Σπούδασε νομικά στην Αντιόχεια και εν συνεχεία εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Εγκατέλειψε όμως τα πάντα, για να γίνει μοναχός και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ως αποκρισάριος του Πατριάρχη Αντιοχείας. Και ενώ ευρίσκετο εκεί, εκλέχθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 565. Πατριάρχευσε επί δωδεκαετία και εκοιμήθη ειρηνικά το 577.
Γεωργίου επισκόπου Αμάστριος.
Τιμοθέου, του εν Συμβόλοις († θ΄αι.).
Ανατολίου του εκ Ραϊθούς και Ανδρέου του εκ Μυτιλήνης, των Ιεροσολυμιτών.
De Siris