Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης


Κωνσταντίνος Μπρουμίδης

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1805 και πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1880, γεννήθηκε στην Ιταλία από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα και ήταν ζωγράφος.

Ο Έλληνας ζωγράφος του Καπιτωλίου καταγόταν από τα Φιλιατρά της Μεσσηνίας, όπου είχε γεννηθεί ο πατέρας του Σταύρος Μπρουμίδης, ενώ η μητέρα του Άννα Μπιανκίνι ήταν Ιταλίδα. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ως γιος έλληνα πολίτη που γεννήθηκε στο εξωτερικό, πολιτογραφήθηκε και αυτός Έλληνας. Μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε στην Academia di San Lucca όπου και δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών.

Σπούδασε ζωγραφική κοντά στον Baron Camuccini και γλυπτική με τους Canova και Thorwaldsen. Έμαθε τη μέθοδο «φρέσκο» και «secco» και εξοικειώθηκε αποκτώντας μεγάλη εμπειρία στις διορθώσεις των φθαρμένων από τον χρόνο αριστουργημάτων του Ραφαέλο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1852 ο Κων/νος Μπρουμίδης έφθασε στη Νέα Υόρκη, η οποία ήδη αποτελούσε σημαντικό οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί, η μεγαλοφυΐα και το ταλέντο του συνάντησαν εύφορο έδαφος και αναδείχτηκε σύντομα σε τόσο σημαντικό ζωγράφο, ώστε τρία χρόνια αργότερα, το 1855, να αναλάβει τον εξωραϊσμό του Καπιτωλίου.

Επρόκειτο για ύψιστη τιμή, δεδομένου ότι το Καπιτώλιο θεωρείται το πλέον μεγαλοπρεπές κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στεγάζει τη Βουλή και τη Γερουσία και συμβολίζει για τους Αμερικανούς τις έννοιες της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Το γεγονός ότι ήταν ελληνικής καταγωγής και κατάφερε να βάλει τη σφραγίδα του σε ένα κτήριο μεγάλης συμβολικής αξίας για την χώρα που τον υποδέχτηκε και τον αναγνώρισε, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο έργο του.

Τον Απρίλιο του 2007, η Αμερικάνικη κυβέρνηση, διοργάνωσε μία τελετή για να τιμήσει την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ημέρα της γεννήσεώς του. Επειδή γεννήθηκε στη Ρώμη, τον θεωρούν ίσως ακόμη Ιταλό, ενώ είναι Έλληνας. «Η τέχνη του είναι μια συμβατική ιταλική τέχνη των μέσων του 19ου αιώνα».

De Siris