Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Παρθένιος Βαρδάκας


Παρθένιος Βαρδάκας

Ο Μητροπολίτης Παρθένιος ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης και προηγούμενα Επίσκοπος Κίτρους.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Ήπειρο το 1867 και το κοσμικό του όνομα ήταν Περικλής Βαρδάκας. Ανέπτυξε σημαντικό φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ οργάνωσε και το Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Πιερίας, σε συνεργασία με οπλαρχηγούς Μακεδονομάχους, όπως ο Καπετάν Ματαπάς.
Φρόντισε να ιδρύσει ελληνικό σχολείο στην Κατερίνη και αντιμετώπισε με επιτυχία τη ρουμανική προπαγάνδα της εποχής. Εναντίον του Παρθενίου έγιναν τρεις συνολικά δολοφονικές απόπειρες, έργα στρατευμένων Τουρκαλβανών.

Το 1904 ανέλαβε Επίσκοπος Κίτρους. Στις 16 Οκτωβρίου 1912, με την απελευθέρωση της Κατερίνης, έψαλε τη δοξολογία στο Ναό της Θείας Ανάληψης και χοροστάτησε στις κηδείες των πεσόντων στην τελευταία μάχη στο Κολοκούρι, του Σβορώνου και του Νίκα. Έγραψε έργα, από τα οποία αντλούμε πληροφορίες για την Ιστορία της Πιερίας.

Ο Παρθένιος πέθανε από συγκοπή καρδιάς στις 25 Φεβρουαρίου 1933 και το όνομά του δόθηκε σε κεντρική οδό της Κατερίνης. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο της Μητρόπολης Κίτρους και Κατερίνης ο Κωνσταντίνος Κοϊδάκης.

Βιβλία

Περιγραφή κυρίως εννέα ετών, τουρκοκρατίας της περιφέρειας επισκοπής Κίτρους από το 1903 ως το 1912.

De Siris