Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

19 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα


19 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα

19 Φεβρουαρίου 1945 - Αρχίζει η επίθεση των Αμερικανών στο ιαπωνικό νησί Ιβοζίμα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Γεγονότα

1674 - Αγγλία και Ολλανδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Ουέστμινστερ τερματίζοντας τον Τρίτο Αγγλο-Ολλανδικό Πόλεμο. Η Συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παράδοση της Ολλανδικής αποικίας του Νέου Άμστερνταμ στους Άγγλους και τη μετονομασία της σε Νέα Υόρκη.

1844 - Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία.

1878 - Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνόγραφο, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1878 (π. ημ.) - Υπογράφεται η μεταξύ Ρώσων και Τούρκων η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου με την οποία προσαρτούνται εδάφη της Μακεδονίας και Θράκης στη Βουλγαρία. Η συνθήκη αυτή ανετράπη από του Βερολίνου στις 13 Ιουλίου του ίδιου έτους.

1936 - Μυστική συμφωνία μεταξύ του αρχηγού των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλή Σοφούλη και του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) Στυλιανού Σκλάβαινα, σύμφωνα με την οποία το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη για πρόεδρο της Βουλής και οι Φιλελεύθεροι να καταργήσουν το «Ιδιώνυμο» και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.

1945 - Αρχίζει η επίθεση των Αμερικανών στο ιαπωνικό νησί Ιβοζίμα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

1952 - Η Ελλάδα επικυρώνει το Σύμφωνο του ΝΑΤΟ.

1959 - Υπογράφεται στο Λονδίνο η τελική συνθήκη ιδρύσεως ανεξαρτήτου Κυπριακού Κράτους, μεταξύ Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας.

1971 - Ο Πωλ ΜακΚάρτνεϋ κινείται νομικά ενάντια των Beatles

1978 - Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αιγύπτιοι κομάντος επεμβαίνουν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών για να σώσουν 12 αιγύπτιους ομήρους, που κρατούν δύο άραβες τρομοκράτες σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών.

1993 - Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.

1994 - Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τοποθετεί βόμβα στην Εφορία Μοσχάτου.

1998 - Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τοποθετεί βόμβα στη General Motors στο Μαρούσι.

2002 - Αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όργιο φημών προκαλεί η δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Οι διώξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια κατασκοπείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη κάνουν βουτιά στο Χρηματιστήριο. Με δήλωσή του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις.

2006 - Η μεγαλύτερη ανοιχτή συναυλία όλων των εποχών λαμβάνει χώρα από τους Rolling Stones στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο. Την παρακολουθούν 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι.

2008 - Κατατίθεται η συμβιβαστική πρόταση Νίμιτς, που προβλέπει διπλή σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ. Επεισόδια νεαρών σημειώνονται έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.

2008 - Ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία της Κούβας, έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία.

Γεννήσεις

1473 - Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος

1660 - Φρίντριχ Χόφμαν, Γερμανός γιατρός και χημικός

1859 - Σβάντε Αρένιους, Σουηδός χημικός, βραβείο Νόμπελ 1903

1876 - Κονσταντίν Μπρανκούζι, φημισμένος ρουμάνος γλύπτης

1939 - Αλφρέδο Μπράις Ετσενίκε, Περουβιανός συγγραφέας

1941 - Ντέιβιντ Γκρος, Αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ

1948 – Τόνι Ιόμι, Άγγλος συνθέτης και κιθαρίστας της Rock, μέλος των Black Sabbath

1957 - Φάλκο, Αυστριακός μουσικός

1973 - Νίκος Οικονόμου, καλαθοσφαιριστής

1978 - Μιχάλης Κωνσταντίνου, Κύπριος ποδοσφαιριστής

1980 - Σπύρος Γιαννιώτης, πρωταθλητής της κολύμβησης

Θάνατοι

1589 - Αγία Φιλοθέη, Ορθόδοξη μάρτυρας και πολιούχος των Αθηνών

1880 - Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου.

1897 - Καρλ Βάιερστρας, Γερμανός μαθηματικός

1916 - Έρνστ Μαχ, Αυστριακός-Τσέχος φυσικός και φιλόσοφος

1936 - Μαξ Σρεκ, Γερμανός ηθοποιός

1964 - Γιώργος Καλαφάτης, γιατρός, υποναύαρχος του Υγειονομικού, ιδρυτής του Παναθηναϊκού.

1973 - Κώστας Νεγρεπόντης , Έλληνας ποδοσφαιριστής

1980 - Δημήτριος Βρανόπουλος, Έλληνας πολιτικός, υπουργός Συγκοινωνιών

1990 - Μάριος Μαράτος, ψυχίατρος των φυλακών Κορυδαλλού, που δολοφονήθηκε στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αλληλεγγύη».

1997 - Ντενγκ Χσιάο Πινγκ , Ηγέτης της Κομμουνιστικής Κίνας

2000 - Λίλα Κέντροβα, Ρωσίδα ηθοποιός

Συναξαριστής

Αρχίππου, O άγιος Άρχιππος καταγόταν από τις Κολοσσαίς, όπου τον συνάντησε ο Απ. Παύλος, τον κατήχησε και τον βάπτισε χριστιανό. Γρήγορα όμως λόγω της προθυμίας του, του ζήλου του και της ευσέβειάς του αποδείχθηκε σε συστρατιώτη του αποστόλου, ο οποίος τον αναφέρει στις προς Φιλήμονα και Κολασσαείς επιστολές του. Αργότερα συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Ανδροκλέους και πιέσθηκει να αρνηθεί την πίστη του. O Άρχιππος αρνήθηκε και υποβλήθηκε σε βασανιστήρια, τα οποία αντί να τον πτοήσουν τον ενδυνάμωσαν. Τέλος ο μαρτυρικός δια λιθοβολισμού θάνατος χάρισε στον Αρχίππο το στέφανο της δόξης.

Απφίας και Φιλήμονος αποστόλων.

Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας (†1589). Η αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα και καταγόταν από αρχοντική πλούσια οικογένεια. Πατέρας της ήταν ο Άγγελος Μπενιζέλος και μητέρα της η Συρίγη, γυναίκα στείρα η οποία απέκτησε την αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή. Δώδεκα ετών την πίεσαν να παντρευτεί κάποιο πλούσιο Αθηναίο, ο οποίος όμως την κακομεταχειριζόταν. Τρία χρόνια όμως αργότερα, ο σύζυγός της πέθανε και η αγία απαλλάχθηκε από τη βάναυση συμπεριφορά του. Οι γονείς της την πίεσαν για δεύτερο γάμο, όμως η Φιλοθέη αποφάσισε να γίνει μοναχή και διαθέσει όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των πτωχών και την απελευθέρωση των σκλαβωμένων Ελλήνων, γεγονός το οποίο δυσαρεστούσε τούς Τούρκους κατακτητές, οι οποίοι εισέβαλαν στο μοναστήρι και κτύπησαν ανελέητα την Αγία, η οποία παρέδωσε την αγία ψυχή της στις 19 Φεβρουαρίου 1589.

Μαρτύρων Ασκληπιοδότης, Ησυχίου, Θεοδότου, Μαξίμου και Πολύευκτου.

Ιερομάρτυρος Νικήτα, του Ηπειρώτου (†1809).

Οσίων Ευγενίου και Μακαρίου, των ομολογητών.

Κόνωνος του εν Ιορδάνη και Ραβουλά του συστησαμένου την ομώνυμον Μονήν.

Εορτολόγιο

Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα, Φιλόθεος

De Siris