Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Στάθης Ψάλτης


Στάθης Ψάλτης

Ο Στάθης Ψάλτης γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1951, είναι Έλληνας ηθοποιός.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και στα 11 η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Μιχαηλίδη. Το 1967 που πήγε με το φίλο του επίσης ηθοποιό Κώστα Αθανασόπουλο στη σχολή του Μιχαηλίδη ήταν μόλις 16 χρόνων και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Παντρεύτηκε στα 17 του, αλλά χώρισε γρήγορα. Από αυτόν τον γάμο έχει μία κόρη. Το 2006 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου στη δεκαετία του 1980 με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα Καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας. Έχει παίξει πολλούς ρόλους στην καριέρα του κατά το πλείστον κωμικούς.

Έχουν μείνει πολλές ατάκες από τις ταινίες του, όπως "Μανούλι, είσαι να τη βρούμε;", "Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος!" και "Κούλα με την κουλάρα σου!" .

Το 1973 στην τηλεοπτική σειρά Οι έμποροι των εθνών τραγούδησε το Ήτανε μιά φορά του Σταύρου Ξαρχάκου. Από τότε έχει τραγουδήσει αρκετά τραγούδια σε ταινίες του αλλά και σε επιθεωρήσεις.

Φιλμογραφία

1990   Ο εραστής
1989   Απαγωγή στα τυφλά
1989   Και δειλός και τολμηρός
1989   Ο πανταχού παρών
1989   Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα
1989   Τρελάδικο πολυτελείας
1988   Ο καβαλάρης των FM Stereo
1988   Ακαταμάχητος πιλότος
1988   Ένας αλλά Λέων
1988   Ξενοδοχείο Kastri
1988   Ο μεγάλος παραμυθάς
1986   Κλεφτρόνι και τζέντελμαν
1986   Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας
1986   Ψηλός λιγνός και ψεύταρος
1985   Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω
1984   Έλα να αγαπηθούμε-γυμνωθούμε ντάρλινγκ
1984   Μάντεψε τι κάνω τα βράδια
1983   Καμικάζι αγάπη μου
1983   Πέστα βρομόστομε
1982   Βασικά καλησπέρα σας
1982   Και ο πρώτος ματάκιας
1982   Τα σαΐνια
1981   Είσαι στην ΕΟΚ; πάθε για την ΕΟΚ!
1981   Πάμε γιά καφέ
1981   Τα καμάκια
1981   Τροχονόμος Βαρβάρα
1980   Γεύση απο Ελλάδα
1980   Ο Κώτσος στην ΕΟΚ
1980   Ο παρθενοκυνηγός
1980   Ο ποδόγυρος
1979   Οι φανταρίνες
1979   Τα παιδιά της πιάτσας
1972   Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα

Τηλεοπτικές σειρές

2006   Αν μ'αγαπάς
1994   Καλημέρα ζωή
1993   Τμήμα ηθών
1980   Τα παλιόπαιδα τ' ατίθασα
1979   Ο Συμβολαιογράφος
1978   Η τύχη της Μαρούλας
1973   Οι έμποροι των εθνών

Θεατρικές Παραστάσεις

2010   Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό;       Επιθεώρηση
2009   Και ξανά... ΠΑΣΟΚολλητό    Επιθεώρηση
2007   Νου Δού η άσχημη    Επιθεώρηση
2007   Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη    Επιθεώρηση
Τα παπα...τσουνάμια            Επιθεώρηση
Τα θέλει ο Κολοτράβας μας Επιθεώρηση
Παπουτσωμένη Ντόρα          Επιθεώρηση
Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες        Επιθεώρηση
Κότες  Επιθεώρηση
1998-1999     Πινόκιο            Επιθεώρηση
1998   Έλληνες είστε και φαίνεστε   Επιθεώρηση
1996   Εμπρός προς τα πίσω         Επιθεώρηση
1995   Καυκαλήθρες και Τσιτσιραύλα         Επιθεώρηση
1994   Βάτραχοι        Αρχαία κωμωδία
1993   Αγαπάς τη Γελάδα, απόδειξη          Επιθεώρηση
1987   Καμπαρέ Ελλάς        Επιθεώρηση

De Siris