Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Γαλερός Στυλιανός


Γαλερός Στυλιανός

Ο Γαλερός Στυλιανός γεννήθηκε στον Καλονύκτη Ρεθύμνου στις 5 Ιανουαρίου 1878 και πέθανε στο Ρέθυμνο στις 20 Φεβρουαρίου 1934, υπήρξε οπλαρχηγός του αγώνα της Βορείου Ηπείρου.

Βιογραφία

Από τον παππού του, Βασίλειο ή Αναγνώστη Ηλιομαρκάκη, από τα Ρούστικα, αρχηγό Ρεθύμνης των επαναστάσεων 1866 και 1878, άκουσε τα πρώτα πατριωτικά διδάγματα. Συμμετείχε, στην κρητική επανάσταση του 1897-98 και στις μάχες του Αρμού του Πάνω Βαλσαμονέρου, Βιολή το Χαράκι τον Φεβρουάριο του 1897 και στου Σωματά το φαράγγι στις 4 Αυγούστου 1897.

Στην Επανάσταση του Θερίσου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τον χρησιμοποίησε σε εμπιστευτικές αποστολές. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, συγκρότησε σώμα εθελοντών,τον Νοέμβριο του 1912, και υπό τον Ταγματάρχη Σπύρο Σπυρομήλιο με μικρή δύναμη Χειμαρριωτών, καθώς και Κρητών εθελοντών υπό τον Πολυξύγγη, αποβιβάστηκε στη Χειμάρρα της Βόρειας Ηπείρου, χωρίς να συναντήσουν αρχικά ιδιαίτερη αντίσταση. Στις επιχειρήσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή διακρίθηκε για την ανδρεία του. Στο Ρέθυμνο, υπάρχει οδός ονοματοθετημένη, στην μνήμη του, στην συμβολή της Κονδυλάκη με την Ετεάρχου, στον Μασταμπά.

De Siris