Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

13 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα


13 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα

13 Φεβρουαρίου 1970 - Περισσότεροι από 300 αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι κρατούμενος της χούντας στο στρατόπεδο του Ωρωπού.

Γεγονότα

1542 - Αποκεφαλίζεται η Κάθριν Χάουαρντ, πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η΄, λόγω μοιχείας. Άλλοι δύο άντρες, φερόμενοι ως εραστές της, είχαν την ίδια μοίρα.

1633 – Ο Γαλιλαίος φθάνει στη Ρώμη για τη δίκη του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης

1668 - Η Ισπανία αναγνωρίζει την Πορτογαλία ως ανεξάρτητο έθνος.

1692 - Συντελείται η λεγόμενη Σφαγή του Γκλενκόου, κατά την οποία 38 άνδρες του Κλαν των ΜακΝτόναλντ του Γκλενκόου εκτελούνται από άνδρες του στρατού για τον λόγο πως δεν είχαν αναγνωρίσει έγκαιρα τους νέους μονάρχες Γουλιέλμο και Μαρία. Άλλα 40 άτομα, γυναίκες και παιδιά χάνουν την ζωή τους μετά από εμπρησμό των σπιτιών τους, ανεβάζοντας τα θύματα σε 78.

1881 - Η φεμινιστική εφημερίδα La Citoyenne κυκλοφορεί για πρώτη φορά στο Παρίσι από την ακτιβίστρια Hubertine Auclert .

1894 - Οι αδελφοί Λυμιέρ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη φορητή συσκευή του κινηματογράφου.

1914 - Συστήνεται στην Νέα Υόρκη η Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των μουσικών συνθέσεων των μελών του.

1931 – Το Νέο Δελχί ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ινδίας .

1937 - Δημοσιεύεται στα Νέα Γράμματα επιστολή του Γιώργου Σεφέρη περί της δημοτικής γλώσσας.

1945 - Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος : Η πολιορκία της Βουδαπέστης καταλήγει με την άνευ όρων συνθηκολόγηση των γερμανικών και ουγγρικών δυνάμεων στον Κόκκινο Στρατό .

1945 - Συμμαχικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη Δρέσδη της Γερμανίας. 135.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1960 - Η Γαλλία δοκιμάζει την πρώτη της ατομική βόμβα

1967 - Αμερικανοί ερευνητές ανακαλύπτουν τους Κώδικες της Μαδρίτης του Λεονάρντο ντα Βίντσι στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας.

1970 - Περισσότεροι από 300 αμερικανοί διανοούμενοι και καλλιτέχνες ζητούν την απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που είναι κρατούμενος της χούντας στο στρατόπεδο του Ωρωπού.

1971 - Πόλεμος του Βιετνάμ : Υποστηριζόμενο από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις και την υποστήριξη πυροβολικού, το Νότιο Βιετνάμ εισβάλει με τα στρατεύματα του στο Λάος.

1975 - Πυρκαγιά ξεσπά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

1983 - Μεγάλη επιτυχία της Κύπρου στο ποδόσφαιρο. Αποσπά ισοπαλία 1-1 από την πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Μαυρής (47') και Γκρατσιάνι (57').

1993 - Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το όνομα που θα λάβει η ΠΓΔΜ δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί κανείς δεν θα το θυμάται σε 10 χρόνια.

2001 - Σεισμός στο Ελ Σαλβαδόρ προκαλεί το θάνατο 255 ανθρώπων.

2008 - Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ , σε μια ιστορική στιγμή ζητά συγγνώμη από τους Ιθαγενείς Αυστραλούς, για τις Κλεμμένες Γενιές.

Γεννήσεις

1888 - Γεώργιος Παπανδρέου (πρεσβύτερος), πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1899 - Ανδρέας Συγγρός, έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης.

1945 - Χρήστος Τερζανίδης, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής με θητεία στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.

1946 - Λούις Κόντου , Έλληνας ηθοποιός

1950 - Πίτερ Γκάμπριελ , Άγγλος μουσικός των Genesis, συνθέτης και ανθρωπιστής.

1956 - Γιάννης Κούρος , Ελληνό-Αυστραλός δρομέας

1960 - Πιερλουίτζι Κολίνα, Ιταλός διαιτητής ποδοσφαίρου και οικονομικός σύμβουλος.

1974 - Ρόμπι Γούιλιαμς, Άγγλος τραγουδιστής.

1985 - Αλέξανδρος Τζιόλης, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής.

1973 - Σωκράτης Γκιόλιας, Έλληνας δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του troktiko

Θάνατοι

1332 - Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1542 - Κάθριν Χάουαρντ, πέμπτη σύζυγος του Ερρίκου Η' της Αγγλίας (εκτελέστηκε)

1883 - Ρίχαρντ Βάγκνερ, Γερμανός μουσικοσυνθέτης, ποιητής και μουσικολόγος

1905 - Κονσταντίν Σαβίτσκι , Ρώσος ζωγράφος

1950 - Ραφαέλ Σαμπατίνι, Ιταλός συγγραφέας

1951 - Λόυντ Ντάγκλας, Αμερικανός συγγραφέας

1964 - Βέρνερ Χέιντ , Γερμανός ψυχίατρος

2005 – Λουτσία Σάντος , καλόγρια που βίωσε το όραμα της Φατίμα.

2005 - Αιμίλιος Τ. Χαρλαύτης , Έλληνας αστροφυσικός

2006 - Ανδρέας Κατσούλας, Ελληνοαμερικανός ηθοποιός

Συναξαριστής

Ακύλλα και Πρισκίλλης των αποστόλων. Οι άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα ήταν ζευγάρι Ιουδαίων που κατοικούσαν στην Κόρινθο και εξασκούσαν το επάγγελμα του σκηνοποιού. Ήσαν δε άνθρωποι ενάρετοι και ευσεβείς. Όταν ο απόστολος Παύλος, επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη, το ζεύγος του προσέφερε θερμή φιλοξενία καθώς είχε εντυπωσιαστεί με το κήρυγμά του. Τόσο τούς άγγιξε ο φλογερός και σωτήριος λόγος του απόστολου, ώστε αφού κατηχήθηκαν και βαπτίσθηκαν από αυτόν, αποφάσισαν να τον ακολουθήσουν στις περιοδείες του ως βοηθοί του. O απόστολος εντυπωσιάσθηκε τόσο από τις αρετές και τη χριστιανική τους δράση ώστε τούς μνημονεύει στις επιστολές του γράφοντας ότι για τις προσφερθείσες υπηρεσίες τους και το θάρρος είναι ευγνώμων όχι μόνον εκείνος, αλλά και όλες οι εκκλησίες των εθνών. Αργότερα οι διώκτες του χριστιανισμού τούς συνέλαβαν και αποκεφάλισαν τους αγίους χαρίζοντάς τους μαζί με τον τίτλο των Αποστόλων και τον τίτλο των Μαρτύρων.

Ευλογίου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (†607).

Οσίου Αβραάμη,

Οσίου Μαρτινιανού (†ε΄αι.), O άγιος Μαρτινιανός καταγόταν από την Καισάρεια της Παλαιστίνης και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού. Από μικρός ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφοσίωσης. Σε νεαρή ηλικία έστησε τη σκήτη του στο όρια του όρους Κιβωτού, όπου περνούσε τη ζωή του με θερμή προσευχή, άσκηση και μελέτη του λόγου του Θεού. Η φήμη του, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη γύρω περιοχή, με αποτέλεσμα να συρρέουν στο κελί του πλήθος κόσμου, πού ζητούσε παρηγοριά και τις συμβουλές του. Εκοιμήθη σε βαθιά γεράματα στο ερημητήριό του.

Οσίου Συμεώνος, κτίτορος της εν Άθω σεβασμιωτάτης μονής του «Χιλανδαρίου».

Εορτολόγιο

Πρίσκιλλα, Πρισίλλα, Χλόη

De Siris