Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ελένη Καζαντζάκη


Ελένη Καζαντζάκη

Η Ελένη Καζαντζάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903 και πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 2004 , ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος. Έμεινε ορφανή από πατέρα σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας της είχε καταγωγή από την Μικρά Ασία. Ήταν διευθυντικό στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας και σε αυτόν οφείλεται η δεντροφύτευση του λόφου Αρδηττού, όπου βρίσκεται το Καλλιμάρμαρο.

H Ελένη Καζαντζάκη ήταν συγγραφέας και δημοσιογράφος, άφησε όμως τις προσωπικές της δραστηριότητες για να αφοσιωθεί στην υποστήριξη του έργου του συζύγου της. Σήμερα κυκλοφορούν τα βιβλία της «Νίκος Καζαντζάκης, ο Ασυμβίβαστος», «Κίνα, Μικρή πορεία στη μεγάλη χώρα» και «Μαχάτμα Γκάντι, μια άγια ζωή».

Η Ελένη με τον Νίκο Καζαντζάκη συζούσαν για περίπου 20 χρόνια και τον Νοέμβριο του 1945 ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, στην Αθήνα. Κουμπάρος τους ήταν ο Αγγελος Σικελιανός.

Το ζευγάρι ζούσε τότε στην Αίγινα ενώ ταξίδευαν συχνά στο εξωτερικό. Από το 1946 ουσιαστικά αυτοεξορίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Αντίμπ της νότιας Γαλλίας.

Η Ελένη υπήρξε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή του Νίκου Καζαντζάκη. Ηταν το πάν. Φίλη, σύζυγος, σύντροφος, γραμματέας.

Μετά τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη άφησε την πόλη Αντίμπ και εγκαταστάθηκε στην Γενεύη. Το σπίτι της έγινε σημείο συνάντησης για πνευματικούς και λόγιους ανθρώπους, καθώς και εστία αντιδικτατορικής δράσης.
Κατά την διάρκεια της χούντας έδινε διαλέξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της επταετίας.

Σε ηλικία 101 ετών πέθανε στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, στις 18 Φεβρουαρίου 2004, την μέρα των γενεθλίων του αγαπημένου της συζύγου, Νίκου Καζαντζάκη.

De Siris