Βύρων Θεοδωρόπουλος
Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1920 και πέθανε στις 25 Φεβρουαρίου 2010, ήταν Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο τμήμα νομικής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα το 1946 και το 1955 τοποθετήθηκε πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία βίωσε τα γεγονότα των Σεπτεμβριανών. Διετέλεσε επίσης γενικός πρόξενος στην Αλεξάνδρεια και το 1965 έγινε διευθυντής τουρκικών και κυπριακών υποθέσεων. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρέσβης στον Καναδά καθώς και μόνιμος αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το ΝΑΤΟ. Την περίοδο 1976 - 1981 χρημάτισε μόνιμος υπηρεσιακός γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών και παράλληλα πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Από το διπλωματικό σώμα έφυγε το 1981 με τον τίτλο του πρέσβη επί τιμή. Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων, το δε βιβλίο του
Οι Τούρκοι και Εμείς (1988) βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Επίσης είχε αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2009 προτάθηκε για την έδρα της Θεωρίας και Πρακτικής της Διπλωματίας της Ακαδημίας Αθηνών μαζί με τον Κώστα Αιλιανού χωρίς όμως να εκλεγεί κάποιος. Λίγο πριν την συνεδρίαση της Ακαδημίας, ο πρόεδρος της ένωσης συνταξιούχων διπλωματικών υπαλλήλων, πρέσβης Αλεξανδρής, ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα στήριξης υπέρ του Θεοδωρόπουλου συναντώντας την άρνηση της συνέλευσης.
Μετά το πέρας της εκλογής ο Θεοδωρόπουλος κατηγόρησε σε κάποια άλλη εκδήλωση τον Κωστή Στεφανόπουλο, σύμφωνα πάντα με επιστολή του τελευταίου, ότι τον κυνηγάει με όλους τους τρόπους. Ο Κωστής Στεφανόπουλος στην ίδια επιστολή του σε ημερήσια εφημερίδα διέψευσε ότι παρενέβη στην διαδικασία εκλογής για την πλήρωση της κενής έδρας της Ακαδημίας Αθηνών υπέρ του Αιλιανού.
Απεβίωσε στις 25 Φεβρουαρίου 2010 στην Αθήνα.
Συγγραφικό Έργο
Το Κυπριακό. Μια Ενδοσκόπηση, (συλλογικός τόμος με τους Μεν.Αλεξανδράκη και Ευστ.Λαγάκο, Ευρωεκδοτική, 1987)
Oι Τούρκοι και Εμείς, (εκδόσεις Φυτράκη, 1988)
Εξωτερική Πολιτική - Διπλωματία - Διπλωμάτες, (Εκδόσεις Φυτράκη, 1990)
Σκέψεις και προβληματισμοί για την εξωτερική μας πολιτική, (συλλογικός τόμος με τους Ευστ.Λαγάκο, Γ.Παπούλια και Ι.Τζούνη, εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1995)
Η εξωτερική πολιτική της νεότερης Ελλάδας, (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1998)
Θουκυδίδης Επίκαιρος (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 1998)
Το Παράλογο στις διεθνείς σχέσεις (εκδόσεις Ι.Σιδέρης, 2000)
De Siris