Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νίκος Καμπάνης


Νίκος Καμπάνης

O Νίκος Καμπάνης γεννήθηκε το 1910 και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 1977, υπήρξε κορυφαίος παράγοντας στην ιστορία του Άρη και μία από τις μεγάλες μορφές της αθλητικής δημοσιογραφίας της Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης-εκδότης της αθλητικής εφημερίδας «Aθλητικά Nέα».

Η σύνδεση του Νικόλαου Καμπάνη με τους Κίτρινους χάνεται στο βάθος των χρόνων. Μαρτυρίες της εποχής αναφέρουν ότι το 1946 διοργάνωσε εκδρομή 2.000 Αρειανών φιλάθλων στην Αθήνα για την τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, που κατέκτησε ο Άρης.

Διοικητικά πήρε το βάπτισμα το  1952 αναλαμβάνοντας έφορος ποδοσφαίρου. Την σεζόν 1962-’63 σε μια δύσκολη περίοδο κράτησε όρθια την ομάδα αναλαμβάνοντας πρόεδρος της επιτροπής σωτηρίας. Στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας (με μικρά διαλλείματα) βρίσκονταν μέχρι το 1972, καθώς και τις περιόδους 1973-’74, 1975-’76.

Πρόεδρος του Aρη που επί ημερών του γνώρισε μεγάλες στιγμές, κέρδισε το Kύπελλο Eλλάδας -ο τελευταίος του τίτλος- το 1970 και εξελίχθηκε σε έναν παράγοντα της εμβέλειας του Mαντζαβελάκη, του Παντελάκη και άφησε τη δική του σφραγίδα στον ιστορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης.

Nα σημειωθεί ότι το 1970 επί προεδρίας του κατασκευάστηκε το σκέπαστρο το οποίο και ονομάστηκε «σκέπαστρο Nίκου Kαμπάνη».

Eίχε αναπτύξει μια μεγάλη δυναμική με την εφημερίδα «Aθλητικά Nέα», η οποία ξεκίνησε ως εβδομαδιαία και έσβησε με το θάνατό του στις 14 Φεβρουαρίου του 1977.

Hταν ο δημιουργός του μεγάλου Aρη του Xρηστίδη του Πάλλα, του Συρόπουλου, του Pαφτόπουλου, του Kεραμυδά, του Aλεξιάδη, του Nαλμπάντη του Σεμερτζή και του Ψηφίδη.

De Siris