25 Φεβρουαρίου Σαν Σήμερα
25 Φεβρουαρίου 1973 - Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή για μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».
Γεγονότα
138 - Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός υιοθετεί τον Αντώνιο Πίο καθιστώντας τον έτσι, διάδοχό του.
1570 - Ο πάπας Πίος Ε' αφορίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Α' της Αγγλίας.
1826 - Οι Τούρκοι κυριεύουν το νησάκι Βασιλάδι, προπύργιο του Μεσολογγίου, σφίγγοντας το κλοιό γύρω από την Ιερή Πόλη, που θα αντέξει ακόμα ενάμιση μήνα.
1915 - Ο συμμαχικός στόλος της Αντάντ καταλαμβάνει τη Λήμνο ως ορμητήριο για απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.
1919 - Οι Δωδεκανήσιοι πραγματοποιούν συλλαλητήριο στην Αθήνα αξιώνοντας την ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
1930 - Στασιάζουν οι καπνεργάτες στη Μυτιλήνη και στην Αγιάσω.
1940 - Τα σκανδιναβικά κράτη επιβεβαιώνουν την ουδετερότητά τους στον ευρωπαϊκό πόλεμο.
1954 - Ο Γκαμάλ Αμπντούλ Νάσερ γίνεται πρωθυπουργός της Αιγύπτου.
1956 - Η αυτόχειρας ποιήτρια Σίλβια Πλαθ συναντά και ερωτεύεται τον ποιητή Τεντ Χιουτζ, με τον οποίο παντρεύονται τέσσερις μήνες αργότερα. Η Πλαθ αυτοκτόνησε το 1963 σε ηλικία 30 ετών.
1956 - Σε λόγο του στο 20ο Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε, το πρώτο μετά το θάνατο του Στάλιν, ο πρώτος γραμματέας Νικήτα Χρουστσόφ κηρύσσει την αποσταλινοποίηση και καταγγέλλει την προσωπολατρία.
1959 - Ανακαλούνται οι εκτοπίσεις του Μακάριου και των τριών συνεξορίστων του.
1964 - Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας συγχωνεύονται με την ΕΟΚ.
1964 - Ο 22χρονος Κάσιους Κλέι, ο οποίος αργότερα θα ονομαστεί Μοχάμετ Άλι, κερδίζει με τεχνικό νοκ άουτ στον 6ο γύρο τον Σόνι Λίστον στο Μαϊάμι Μπιτς και ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.
1972 - Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι, με προορισμό το Δία, το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Πάιονιρ Χ", στο πλαίσιο του προγράμματος της ΝΑΣΑ για την εξερεύνηση του διαστήματος από μη επανδρωμένα διαστημόπλοια.
1973 - 3.000 φοιτητές οχυρώνονται στη Νομική Σχολή της Αθήνας και διαδηλώνουν από την ταράτσα του κτηρίου με συνθήματα κατά της χούντας.
1973 - Μακελειό σε κέντρο διασκέδασης της Αθήνας από τους αδελφούς Κοεμτζή για μια παραγγελιά. Απολογισμός, τρεις νεκροί αστυνομικοί και δύο τραυματίες. Λίγο αργότερα, ο Διονύσης Σαββόπουλος εμπνέεται από το γεγονός και γράφει το τραγούδι «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο».
1979 - Η τουρκική Βουλή υπερψηφίζει τη δίμηνη παράταση του στρατιωτικού νόμου σε 13 πόλεις.
1980 - Συναγερμός σημάνει στην Πύλο, όταν πετρέλαιο αρχίζει να χύνεται στη θάλασσα μετά από έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο.
1991 - Την υποστήριξή της στις χερσαίες επιχειρήσεις των Συμμάχων εκφράζει η Αθήνα, επικρίνοντας το Ιράκ επειδή μέχρι την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ.
1998 - Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) αποκτά νέο πρόεδρο έπειτα από 21 χρόνια. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας από το 1980, αναλαμβάνει στην θέση του Ζαχαρία Αλεξάνδρου, που ήταν πρόεδρος από το 1977. Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της ιστορίας του όντας στην εμπροσθοφυλακή της ΕΟΚ από το 1970.
Γεννήσεις
1707 - Κάρλο Γκολντόνι, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας
1841 - Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος και εκπρόσωπος του ιμπρεσιονισμού
1873 - Ενρίκο Καρούζο, Ιταλός υψίφωνος
1902 - Όσκαρ Κούλμαν, Γερμανός/Γάλλος θεολόγος
1918 - Ρένα Κυριακού , Ελληνίδα πιανίστα
1943 - Τζωρτζ Χάρρισον, Βρετανός τραγουδιστής, μέλος του συγκροτήματος των Beatles
1953 - Χοσέ Μαρία Αθνάρ , Ισπανός πολιτικός
1958 - Παναγιώτης Μπεγλίτης , Έλληνας πολιτικός
1968 - Ευρυδίκη , Ελληνίδα τραγουδίστρια
1971 - Ντάνιελ Πάουτερ, Καναδός τραγουδιστής
Θάνατοι
1723 - Σερ Κρίστοφερ Ρεν, Άγγλος αρχιτέκτονας.
1852 - Τόμας Μουρ , Ιρλανδός ποιητής
1899 - Πολ Ρόιτερ, ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου ειδήσεων.
1933 - Παρθένιος Βαρδάκας, πρώτος Επίσκοπος Κίτρους.
1950 - Τζόρτζ Μίνοτ, Αμερικανός γιατρός, ο βραβευμένος με Νόμπελ
1971 - Θήοντορ Σβέντμπεργκ, Σουηδός χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ
1983 - Τένεσι Ουίλιαμς, Aμερικανός θεατρικός συγγραφέας.
1994 - Τριαντάφυλλος Σιαπέρας πρώην πρωταθλητής Ελλάδος με τον τίτλο του μαιτρ και συγγραφέας του δίτομου έργου "Το Σκάκι"
1994 - Τριαντάφυλλος Σιαπέρας πρώην πρωταθλητής Ελλάδος με τον τίτλο του μαιτρ και συγγραφέας του δίτομου έργου "Το Σκάκι"
1999 - Γκλεν Τ. Σίμποργκ, Αμερικανός χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ
2002 - Κώστας Μάνεσης, στιχουργός.
2010 - Βύρων Θεοδωρόπουλος, διπλωμάτης και συγγραφέας.
Συναξαριστής
Ταρασίου πατριάρχου Κων/πόλεως, Ο άγιος Ταράσιος διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, εξελέγη δε με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλέως, της συγκλήτου, του κλήρου και του λαού, από τις τάξεις των λαϊκών. Ήταν ευγενικής καταγωγής, προικισμένος με πλούσια χαρίσματα και ενάρετο βίο και κατείχε υψηλό κρατικό αξίωμα. Με την σύνεση, τη βαθιά πίστη και προσήλωση στο δόγματα της εκκλησίας και τη διαύγεια του πνεύματος που τον διέκρινε, κατόρθωσε να αποκαταστήσει την ενότητα μεταξύ της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και των άλλων Πατριαρχείων. Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Ζ` Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια, υπέρ της αναστήλωσης των εικόνων, φροντίζοντας ωστόσο, η προσκύνησή τους να αποβάλει όσο γίνεται κάθε χαρακτήρα λατρείας, ασυμβίβαστης με το αληθινό πνεύμα της χριστιανικής πίστης. Αναθέρμανε τις σχέσεις της Ανατολικής εκκλησίας με τον Πάπα της Ρώμης, αγωνίστηκε ωστόσο να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Πατριάρχευσε επί εικοσιένα έτη και εκοιμήθη εν ειρήνη.
Ρηγίνου ιερομάρτυρος, επισκόπου Σκοπέλου (†335), Ο άγιος Ρηγίνος είναι γνωστός για τούς έντονους αγώνες του κατά των κακοδόξων Αρειανών, έλαβε δε μέρος και στη Σύνοδο του 347 επί αυτοκρατορίας Κωνσταντίου και Κώσταντος η οποία επικύρωσε τα δόγματα της Α` Οικουμενικής Συνόδου. Επί Ιουλιανού του Παραβάτου η Εκκλησία διήλθε κρίσιμη περίοδο και οι χριστιανοί υπέστησαν απηνείς διωγμούς για να λατρεύσουν τα είδωλα. Αυτή τη περίοδο ο άγιος Ρηγίνος υπέστη μαρτυρικό θάνατο. Το άγιο λείψανό του, μετακομίσθηκε αρχικά στην Κύπρο, αργότερα δε στη Σκόπελο, όπου εναποτέθηκε στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Αλεξάνδρου μάρτυρος του εν Δριζιπάροις,
Αντωνίου και Θεοδώρου, «του δια Χριστού σάλου».
Οσίου Μαρκέλλου επισκόπου Αιπείας Κύπρου.
Εορτολόγιο
Ρηγίνος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγας, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω, Ρήγο, Ταράσιος, Ταράσης, Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα
De Siris