Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

23 Μαρτίου Σαν Σήμερα


23 Μαρτίου Σαν Σήμερα

23 Μαρτίου 1998 - Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός» αποσπά 11 βραβεία Όσκαρ και ισοφαρίζει το ρεκόρ που κατείχε η ταινία «Μπεν Χουρ».

Γεγονότα

1765 - Η αγγλική βουλή επιβάλλει φόρο στις εφημερίδες που αγοράζουν οι άποικοι στη Βόρεια Αμερική και στα δικαστικά τους έγγραφα. Είναι η πρώτη αφορμή για το μετέπειτα σχίσμα ανάμεσα στους αποίκους και στη μητρόπολη.

1821 - H Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους.

1821 - Στην Αγία Λαύρα, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Λόντος και ο Ζαΐμης υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης.

1821 - O πατριάρχης Γρηγόριος E' αφορίζει τον Aλέξανδρο Yψηλάντη και τους επαναστάτες στη Mολδοβλαχία, ενώ την ίδια μέρα η Mεσσηνιακή Σύγκλητος εκδίδει την «Προειδοποίησιν προς τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί την ελληνική επανάσταση.

1839 - Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά η έκφραση ΟΚ (oll korrect) στην εφημερίδα Boston Morning Post.

1857 - Η Ελίσα Ότις δημιουργεί τον πρώτο ανελκυστήρα, που μπαίνει σε λειτουργία στη Νέα Υόρκη.

1903 - Οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημα τους, που έμελλε να κατακτήσει τους αιθέρες και να εκμηδενίσει τις αποστάσεις, το αεροπλάνο.

1904 - Ιδρύεται το «Χημικόν Εργαστήριον του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε «Γενικό Χημείον του Κράτους».

1918 - Το τεράστιο κανόνι «Βέρθα», τελευταίο επίτευγμα της Κρουπ, αρχίζει τον βομβαρδισμό του Παρισιού από απόσταση 75 μιλίων.

1919 - Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το φασιστικό πολιτικό του κίνημα στο Μιλάνο της Ιταλίας.

1924 - H ελληνική Eκκλησία εφαρμόζει το νέο ημερολόγιο.

1925 - Tο Tενεσί απαγορεύει να διδάσκεται η θεωρία της εξέλιξης στα σχολεία. O καθηγητής Tζον Σκόουπς αγνόησε την απαγόρευση και σύρθηκε στα δικαστήρια σε μια διαδικασία που έμεινε γνωστή ως η «Δίκη Mαϊμού».

1933 - Η γερμανική βουλή εγκρίνει να δοθούν στον Χίτλερ δικτατορικές εξουσίες.

1943 - Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός και οι πρόεδροι πολλών επαγγελματικών οργανώσεων προβαίνουν σε διάβημα στον κατοχικό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο «υπέρ της προστασίας των εν Ελλάδι Ισραηλιτών».

1983 - Ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοινώνει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας για την αντιμετώπιση των εχθρικών διηπειρωτικών πυραύλων. Έμεινε στην ιστορία ως «Πόλεμος των Άστρων».

1992 - Σημειώνεται ο 6.000.000ός πόντος στο NBA.

1998 - Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός» αποσπά 11 βραβεία Όσκαρ και ισοφαρίζει το ρεκόρ που κατείχε η ταινία «Μπεν Χουρ».

2001 - Ύστερα από 15ετή θητεία στο Διάστημα, καταστρέφεται με τηλεχειρισμό ο ρωσικός διαστημικός σταθμός MIP. Κομμάτια του πέφτουν στον Ειρηνικό, κοντά στα νησιά Φίτζι.

Γεννήσεις

1749 - Πιέρ Σιμόν Λαπλάς, Γάλλος μαθηματικός και αστρονόμος

1900 - Έριχ Φρομ, γερμανοαμερικανός ψυχαναλυτής και κοινωνικός φιλόσοφος.

1905 - Τζόαν Κρόφορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1910 - Ακίρα Κουροσάβα, Ιάπωνας σκηνοθέτης. («Γιοζίμπο», «7 Σαμουράι», «Ραν»)

1934 - Κάκια Αναλυτή, Ελληνίδα ηθοποιός.

1937 - Σταμάτης Κόκοτας, Έλληνας τραγουδιστής.

1944 - Μάικλ Νάιμαν, βρετανός μινιμαλιστής συνθέτης.

1955 - Μόουζες Μαλόουν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1960 - Χάρης Ρώμας, Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος

1979 - Ναταλία Χατζηλοΐζου , Κύπρια κολυμβήτρια

1980 - Χάουαρντ Ράσελ , Βρετανός κωμικός

Θάνατοι

1606 - Ιούστος Λίψιος, Φλαμανδός ανθρωπιστής

1801 - Παύλος Α', Τσάρος της Ρωσίας

1842 - Σταντάλ, Γάλλος συγγραφέας

1968 – Έντγουιν Ο’Κόνορ, Αμερικανός μυθιστοριογράφος και το Βραβείο Πούλιτζερ για τη μυθιστοριογραφία

1980 - Αλέκος Λειβαδίτης, Έλληνας ηθοποιός

1985 - Παναγιώτης Χαρανής, Έλληνας συγγραφέας

1986 - Αχιλλέας Απέργης, πρωτοπόρος γλύπτης.

1999 - Διονύσιος Βισβάρδης, Έλληνας συνθέτης

2001 - Ντέιβιντ ΜακΤάγκαρτ, καναδός ακτιβιστής, ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace».

2007 - Γρηγόρης Φαράκος, πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

2011 - Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

Συναξαριστής

Ιερομάρτυρος Νίκωνος και των συν αυτώ 199, των επί του Ταυρομενίου όρους μαρτυρησάντων (†251). O άγιος Νίκων, γεννήθηκε στη Νεάπολη της Ιταλίας, την εποχή του ηγεμόνα Κυντιανού, από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή, η οποία τον γαλούχησε σύμφωνα με τα ευαγγελικά δόγματα. Σε νεαρή ηλικία έγινε στρατιωτικός και πολύ γρήγορα διακρίθηκε για την ανδρεία και την πειθαρχία του. Η ψυχή του όμως, ποθούσε τον βίο της άσκησης και της αφιέρωσης. Γι` αυτό ξεκίνησε για την περιοχή της Κωνσταντινουπόλεως, έκανε όμως μία πρώτη στάση στη Χίο. Εκεί δέχτηκε το άγιο Βάπτισμα και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή και στη μελέτη των Αγίων Γραφών. O τοπικός επίσκοπος, διέκρινε τα χαρίσματά του και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και λίγο αργότερα τον τοποθέτησε ηγούμενο 190 αδελφών για να τους νουθετεί και να τους καθοδηγεί. Πολύ γρήγορα, η συνοδεία απέκτησε μεγάλη φήμη. Όμως όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, ο άγιος και η συνοδεία του εγκαταστάθηκαν στη Σικελία. Σύντομα όμως εδέχθησαν την επίθεση του ηγεμόνα, και αφού συνελήφθησαν, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και τέλος θανατώθηκαν.

Μάρτυρος Δομετίου.

Οσιομάρτυρος Λουκά, του εν Μυτιλήνη (†1802). Ο οσιομάρτυς Λουκάς, γεννήθηκε στη Ανδριανούπολη της Θράκης και σε ηλικία έξι ετών εγκαταστάθηκε στη Κωνσταντινούπολη. Σε ηλικία 13 ετών μετά από κάποιο άτυχο περιστατικό, αναγκάσθηκε να αλλαξοπιστήσει και να γίνει Μουσουλμάνος. Ένοιωθε τύψεις συνειδήσεως, γι` αυτό αφού έφυγε κρυφά από το σπίτι του τούρκου αφέντη του, μετά από πολλή περιπλάνηση κατέληξε στο Άγιο Όρος. Λίγο αργότερα τον Μάρτιο του 1802 αναχώρησε για τη Μυτιλήνη. Εκεί παρουσιάσθηκε αυτόβουλα στο κριτή της πόλης και με παρρησία ομολόγησε τη πίστη του. Γι αυτή του την ομολογία καταδικάστηκε στον δι απαγχονισμού θάνατο. Έτσι στις 23 Μαρτίου 1802 ο Λουκάς έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου.

De Siris