Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012

Εβελίνα Παπούλια


Εβελίνα Παπούλια

Η Εβελίνα (Ευαγγελία) Παπούλια είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1971 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Από 6 ετών, παρακολουθούσε εντατικά μαθήματα χορού.

Το 1989 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο χορό στη σχολή The Martha Graham School of Contemporary Dance. Ταυτόχρονα, παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στο The Lee Strasberg Theater Institute απ' όπου και αποφοίτησε. Ταυτόχρονα πήρε μέρος σε διάφορα θεατρικά έργα, όπως το West Side Story (1993), ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Omega Dance Company. Μη καταφέρνοντας να πάρει αμερικανική υπηκοότητα, όπως πραγματικά ήθελε, γύρισε στην Ελλάδα και άρχισε να εμφανίζεται σε διάφορες σειρές στην τηλεόραση. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ρόλο της στην κωμική σειρά Δύο Ξένοι, όπου υποδύθηκε με επιτυχία το ρόλο μιας τηλεπαρουσιάστριας η οποία συνδέεται ερωτικά με έναν άντρα κλασσικής παιδείας.

Έκανε το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην ιδιαίτερα επιτυχημένη ταινία Safe Sex του 1999, όπου συμμετείχε ένας πολύ μεγάλος αριθμός γνωστών καλλιτεχνών, κι έπειτα παρουσίασε μια ιδιαιτέρως σέξι πλευρά στην ταινία Ένας κι ένας (2000). Συμμετείχε ακόμη, το 2004 στην υπερπαραγωγή Νύφες.

Συνέχισε με διάφορες δουλειές στη σκηνή. Σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο ανατρεπτικό ροκ μιούζικαλ Hedwig and the Angry Inch. Το 2006-2007 και 2007-2008 συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του talent show του Mega με τον τίτλο So you think you can dance, όπου διαγωνίζονται χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε παντρεμένη την περίοδο (1999 - 2001) με τον Γιώργο Λιάντο και έχουν μαζί ένα κοριτσάκι, την Αφροδίτη - Μαρία. Τον Μάϊο του 2008 και μετά από δεσμό 5 ετών παντρεύτηκε στη Σκωτία τον σκηνοθέτη Παναγιώτη Κράββα.

Φιλμογραφία

Safe sex (1999) .... Μαίρη
Ένας κι ένας (2000)
Εφάπαξ (2001)
Νύφες (2004) .... Μάριον
Ιλουστρασιόν (2006)
Πρώτη φορά νονός (2007)
Guilt (2009)

Τηλεοπτικές Σειρές

"Εκτέλεση" (ANT1, 1993-1994)
"Οι χρηματιστές" (1994)
"Ταύρος με Τοξότη" (ANT1, 1994-1995)
"Σοφία Ορθή" (ANT1, 1995-1996)
"Ασυνήθεις Ύποπτοι" (MEGA, 1996-1997)
"Δύο Ξένοι" (MEGA, 1997-1999)
"Κρεσέντο" (STAR, 2000-2001)
"Κόκκινος Κύκλος", "Η αγάπη πέθανε" (ALPHA, 2000-2002)
"Νιρβάνα" (ALPHA, 2001-2002)
"Εκπαιδεύοντας τον Μπάμπη" (ANT1, 2002-2003)
"Είσαι πολύ αλήτης τελικά" (MEGA, 2003-2004)
"Σχεδόν Ποτέ" (NET, 2003-2005)
"10η Εντολή", "Ένα λεπτό αργότερα", "Σε βαθιά νερά", "Χωρίς επιστροφή", "Ωραία κοιμωμένη" (ALPHA, 2004-2007)
"Το Κόκκινο Δωμάτιο", "Κάρμα" (MEGA, 2005-2008)
"Εντιμότατοι Κερατάδες", "Ο βουτυρομπεμπές κερατάς" (ALPHA, 2006-2007)
"Άν μ' αγαπάς" (ALPHA, 2006-2008)
"Πήρα κόκκινα γυαλιά" (ALPHA, 2007-2008)
"Αληθινοί Έρωτες", "Το θηρίο στο κλουβί" (ALPHA, 2007-2009)

De Siris