Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Δημήτρης Τερζάκης


Δημήτρης Τερζάκης

Ο Δημήτρης Τερζάκης, υιός του συγγραφέα 'Αγγελου Τερζάκη, γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1938 στην Αθήνα. Σπούδασε σύνθεση στην Αθήνα με τον Γιάννη Γ. Παπαϊωάννου και στην Κολωνία με τον Bernd Alois Zimmermann και τον Herbert Eimert (ηλεκτρονική μουσική) .

Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας και ως “συνθέτης ευρισκόμενος μεταξύ δύο κόσμων” ανέπτυξε μια προσωπική μουσική γλώσσα , που έχει τις ρίζες της στη μουσική της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα. Όμως ο Τερζάκης δεν είναι απλά μιμητής των πανάρχαιων παραδόσεων του γενεθλίου χώρου του. Χρησιμοποιεί τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, όπως τα αρχαία γένη (διατονικό - χρωματικό - εναρμόνιο) και τα τετράχορδα, στην προσπάθεια να διαμορφώσει ένα προσωπικό ιδίωμα, στο οποίο υπερτερούν οριζόντιοι, δηλ. μελωδικοί, σχηματισμοί. Πρόκειται για μια μελωδικότητα, η οποία δεν έχει σχέση με το συγκερασμένο σύστημα της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, αλλά χρησιμοποιεί μικροδιαστήματα, δηλ. διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου, σε μια ποικιλία μελωδικών συνθετικών χειρισμών.

Ο Τερζάκης αντιλαμβάνεται τη μουσική του ως ένα είδος “αιμοδοσίας στο σώμα της Δυτικοευρωπαϊκής μουσικής, η οποία, απομονωμένη για αιώνες από τους μεγάλους Ανατολικοευρωπαϊκούς και Εξωευρωπαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς, έχει φτάσει σε αδιέξοδο”.

Ο ίδιος στόχος κινεί και τη δραστηριότητά του ως δασκάλου, δηλ. η διεύρυνση των οριζόντων των νέων συνθετών: το 1985/86 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτ. Σχολή Τεχνών του Βερολίνου · από το 1989 έως το 1994 δίδαξε στη Μουσική Ακαδημία του Ντύσσελντορφ, στην ίδια πόλη όπου ξεκίνησε να διδάσκει το 1970 · από το 1990 έως το 1997 διηύθηνε το τμήμα σύνθεσης της Μουσικής Ακαδημίας της Βέρνης, ενώ από το 1994 είναι τακτικός καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία “Felix Mendelssohn Bartholdy” της Λειψίας.

Η διεθνής του αναγνώριση ξεκινά από την ά εκτέλεση το 1970 στη Βασιλεία του έργου του Οίκος, σε κείμενο του Ρωμανού του Μελωδού. Η μουσική του ήδη από το 1972 ξεπέρασε τα Ευρωπαϊκά σύνορα και έργα όπως η Καταβασία (1972) έχουν παιχτεί σε όλες τις ηπείρους.

Ο Δημήτρης Τερζάκης σήμερα ζει και διδάσκει στη Λειψία, διατηρώντας παράλληλα τακτική και ουσιαστική επαφή με την Ελλάδα.

De Siris