Τρίτη, 20 Μαρτίου 2012

Λιάνα Κανέλλη


Λιάνα Κανέλλη

Η Γαρυφαλλιά (Λιάνα) Κανέλλη γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1954, είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Ήταν η πρώτη γυναίκα που παρουσίασε δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση (1976) και από τις πρώτες στην ιδιωτική (εκφώνησε το πρώτο δελτίο ειδήσεων του Mega Channel το Νοέμβριο του 1989). Παράλληλα εργάστηκε ως ανταποκρίτρια του ABC- USA κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Έχει εργαστεί επίσης στους τηλεοπτικούς σταθμούς Seven X, Star Channel, ANT1, Σκάϊ και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες "Απογευματινή", "Τα Νέα" και "Το Βήμα". Από το 1997 εκδίδει το περιοδικό "Νέμεσις".

Εξελέγη μέλος διάφορων συνδικαλιστικών δημοσιογραφικών οργάνων. Έχει βραβευθεί για την κοινωνική και αντιρατσιστική της δράση, από πολλούς συλλόγους και οργανώσεις, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Ιπεκτσί. Μεταξύ άλλων έχει συγγράψει τα βιβλία "Στοχασμοί", "Λειτουργία των Όρκων" και "Ρουάντα, ο Ρους του Κάτω Κόσμου".

Στις εκλογές του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής Α' Αθήνας με το ΚΚΕ.

Κατοικεί στην Εκάλη.

Κριτική

Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ως Υπουργός Δικαιοσύνης, της είχε επιτεθεί φραστικά μέσω τηλεοπτικού καναλιού χαρακτηρίζοντάς την «πατσαβούρα.». Από τότε ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός της έχει αποδοθεί ειρωνικά και από άλλους επικριτές της, ακόμη και αθλητικούς δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του 2011, η Λιάνα Κανέλλη προπηλακίστηκε από πολίτες που της πέταξαν γιαούρτι και καφέδες.

Έχει δεχθεί κριτική για επαγγελματική συνεργασία, στο περιοδικό Νέμεσις που εκδίδει, με άτομα του ακροδεξιού «πατριωτικού χώρου». Το 2005 υποχρεώθηκε δικαστικώς σε πρόστιμο 30.000 ευρώ για υποκλοπή και δημοσίευση προσωπικών επιστολών της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Επίσης κατηγορήθηκε για την πράξη της να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, Σέρβου εθνικιστή, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Η Λιάνα Κανέλλη ήταν η πρώτη μεταπολιτευτική βουλευτής του ΚΚΕ που ορκίσθηκε στο Ευαγγέλιο στην καθιερωμένη ορκωμοσία της Βουλής, κάτι που ξεφεύγει από τη συνήθη πρακτική των μελών του ΚΚΕ. Είχε επίσης συνταχθεί με την θέση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο ζήτημα των ταυτοτήτων, ο οποίος καλούσε σε «προάσπιση της Ορθοδοξίας έναντι της Νέας Τάξης Πραγμάτων που την απειλεί».

Η συμμετοχή της Λιάνας Κανέλλη και του Κώστα Ζουράρι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ του 1999 συνάντησε σφοδρή αντίδραση από στελέχη του ΚΚΕ. Σε συνέντευξή του, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, επιτέθηκε στην επιλογή της τότε ηγεσίας του κόμματος με τη φράση «Θα ήταν και κωμικό και τραγικό για ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ να ταλανίζεται από την κυρία Κανέλλη, με τον κύριο Ζουράρι, με τις ιδιαιτερότητές τους και τα δίκτυά τους».

Το περιοδικό "Νέμεσις" που εκδίδει δημοσίευσε, μη εξακριβώσιμο για τη γνησιότητά του, απόσπασμα ομιλίας του πρώην υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος είχε δηλώσει πως "Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες". Η δημοσίευση προκάλεσε σάλο και έγινε πανηγυρικά δεκτή από μια πλειάδα ντόπιων αναλυτών. Ουδέποτε αποδείχτηκε η γνησιότητα ή μη της ομιλίας, ενώ διαψεύστηκε γραπτώς από τον Κίσινγκερ.
Η Λιάνα Κανέλλη επικρίνεται για πολιτικό λαϊκισμό.

De Siris