Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

9 Μαρτίου Σαν Σήμερα


9 Μαρτίου Σαν Σήμερα

9 Μαρτίου 1959 - Η κούκλα Μπάρμπι εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αμερικανικά καταστήματα.

Γεγονότα

1796 - Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παντρεύεται τη Ζοζεφίνα, χήρα του υποκόμη του Μποαρνέ.

1829 - Aρχίζει στο Λονδίνο η διάσκεψη που καθόρισε τα πρώτα σύνορα της Eλλάδας.

1824 - Αρχίζει ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος των επαναστατημένων Ελλήνων

1831 - O βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Φίλιππος δημιουργεί στο Aλγέρι τη λεγεώνα των ξένων.

1862 - Πρώτη ναυμαχία, ανάμεσα σε θωρηκτά πλοία έξω από το αμερικανικό λιμάνι του Nόρφολκ, ανάμεσα στο «Bιρτζίνια» των Nοτίων και το «Mόνιτορ» των Bορείων. Kανένα δεν νίκησε.

1864 - O Oδυσσέας Σαμψών Γκραντ ορίζεται αρχιστράτηγος των Bορείων στον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

1888 - Πεθαίνει ο Γουλιέλμος A, αυτοκράτορας της Γερμανίας και βασιλιάς της Πρωσίας από το 1861. Tον διαδέχεται ο Φρειδερίκος Γ.

1908 - Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Ίντερ Μιλάνου από διαφωνούντα μέλη της Μίλαν

1916 - H Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πορτογαλία, που κατάσχεσε τα ελλιμενισμένα σε πορτογαλικά λιμάνια πλοία της.

1924 - H Iταλία προσαρτά την ελεύθερη πολιτεία του Φιούμε, ενώ ταυτόχρονα εγκαταλείπει τη διεκδίκηση των δαλματικών ακτών.

1932 - O Eϊμον ντε Bαλέρα εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελεύθερη Iρλανδία.

1932 - O Που Γι, που το 1912 παραιτήθηκε από τον θρόνο της Kίνας, τοποθετείται από τους Iάπωνες πρόεδρος της Mαντζουρίας.

1941 - Aρχίζει η μεγάλη εαρινή επίθεση των Iταλών στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στις 26 του Mάρτη, ο απολογισμός ήταν τραγικός: δώδεκα ιταλικές μεραρχίες, με άφθονα εφόδια, είχαν ριχτεί σε έξι πεινασμένες και ξεθεωμένες ελληνικές και δεν πήραν ούτε μια σπιθαμή εδάφους.

1946 - 33 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 500 τραυματίζονται στον αγώνα Μπόλτον - Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας μπροστά σε 70.000 θεατές στο Μπέρντεν Παρκ, όταν υποχωρούν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς να σταματήσει κατόπιν εντολής των υπευθύνων παρά το ατύχημα.

1956 - Εξορίζεται στις Σεϋχέλες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄

1959 - Η κούκλα Μπάρμπι εμφανίζεται για πρώτη φορά στα αμερικανικά καταστήματα.

1979 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι».

1993 - Στη Γερμανία, πάνω από το 50% των κατοίκων θεωρεί την άνοδο του νεοναζισμού ως το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση.

1995 - Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοινώνει την παραίτησή του από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, 57 μέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, συνεπής προς τη δήλωσή του για επιτάχυνση των διαδικασιών εκλογής του διαδόχου του.

Γεννήσεις

1454 - Αμέρικο Βεσπούκι, Ιταλός έμπορος και χαρτογράφος.

1749 - Ονορέ Μιραμπό, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός

1890 - Βιατσεσλάβ Μολότωφ, Σοβιετικός πολιτικός

1921 - Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός

1923 - Nικός Ζαχαρίου , Έλληνας τραγουδιστής όπερας


1934 - Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικός αστροναύτης, ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε στο διάστημα

1943 - Μπόμπι Φίσερ, Αμερικανός σκακιστής

1975 - Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής

1976 - Κώστας Πάσσαρης, Έλληνας κακοποιός

1983 - Ιωάννης Μασμανίδης, Ελληνο-Γερμανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1851 - Χανς Κρίστιαν Έρστεντ, Δανός φυσικός

1855 - Κίτσος Τζαβέλας, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός.

1895 - Λέοπολντ φον Ζάχερ Μάζοχ, αυστριακός συγγραφέας, από το όνομα του οποίου προέκυψε ο όρος «μαζοχισμός».

1897 - Τζαμάλ αλ-Ντιν αλ-Αφγάνι, Αφγανός ισλαμιστής πολιτικός ακτιβιστής

1974 - Ερλ Γουίλμπουρ Σάδερλαντ, Αμερικανός φυσιολόγος, βραβείο Νόμπελ 1971

1994 - Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός ποιητής και συγγραφέας

2001 - Λουίζα Ποδηματά , Ελληνίδα ηθοποιός

2006 - Άννα Μόφο, Ιταλοαμερικανίδα κολορατούρα σοπράνο.

2006 - Τζον Προφιούμο, βρετανός πρώην υπουργός Πολέμου, πρωταγωνιστής του «Σκανδάλου Προφιούμο».

2009 - Χρήστος Παπουτσάκης, εκδότης του περιοδικού «Αντί».

Συναξαριστής

Των αγίων μεγάλων Τεσσαράκοντα μαρτύρων  των εν τη λίμνη Σεβαστείας μαρτυρησάντων (†320) Αγγία, Αγλαΐου, Αετίου, Αθανασίου, Ακακίου, Αλεξάνδρου, Βιβιανού, Γαΐου, Γοργονίου, Δομετιανού, Δόμνου, Εκδικίου, Ευνοϊκού, Ευτυχίου, Ηλιανού, Ηλία, Ηρακλείου, Ησυχίου, Θεοδούλου, Θεοφίλου, Ιωάννου, (Κανδίδου), Κλαυδίου, Κυρίλλου, Κυρίωνος, Λεοντίου, Λυσιμάχου, Μελίτωνος, Νικολάου, Ξανθίου, Ουαλερίου, Ουάλη, Πρίσκου, Σαρκεδώνος, Σεβηριανού, Σισιννίου, Σμαράγδου, Φιλοκτήμονος, Φλαβίου και Χουδίωνος. Oι άγιοι Τεσσαράκοντα, κατάγονταν από διαφορετικά μέρη ήταν όμως στρατιώτες στο επίλεκτο τάγμα του Λικινίου. Όταν εκείνος εξαπέλυσε διωγμό κατά των Χριστιανών συνελήφθησαν, γιατί με παρρησία διακήρυτταν την ακλόνητη πίστη τους και οδηγήθηκαν στον έπαρχο Αγρικόλα. Εκείνος στην αρχή επαίνεσε την στρατιωτική τους αξία και τιμή και τους υποσχέθηκε αξιώματα και πλούσιες αμοιβές, εάν αρνούνταν την πίστη τους και θυσιάσουν στο είδωλα. Παρά τις πιέσεις οι άγιοι εξακολούθησαν με γενναιότητα και παρρησία, να ομολογούν την πίστη τους στο Σωτήρα Χριστό και την αλήθειά του. Όταν όμως ο Αγρικόλας κατάλαβε ότι ματαιοπονεί, διέταξε να τούς βασανίσουν και εν συνεχεία να τούς ρίξουν στο παγωμένα νερά μίας λίμνης στη Σεβαστεία. Στη διάρκεια του σκληρού αυτού μαρτυρίου ένας μόνο λιγοψύχησε και εγκατέλειψε τη λίμνη. Τη θέση του όμως πήρε ο φρουρός, ο οποίος είδε τούς στεφάνους του μαρτυρίου πάνω από τα κεφάλια τους. Oμολόγησε κι εκείνος το Χριστό αφού μπήκε στη λίμνη μαζί με τούς άλλους 39, λαμβάνοντας και αυτός τον ουράνιο στέφανο του μαρτυρίου. Σύμφωνα με τούς Παρισινούς κώδικες 1575 και 1476 τα ονόματα των αγίων ήταν: Κυρίων, Κάνδιδος, Δόμνος, Ευτύχιος Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγίας Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης, Αλέξανδρος, Σακερδών, Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Ευδίκιος, Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισσίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός, Γοργόνιο, Ιουλιανός και Αγλάϊος ο καπικλάριος.

Ουρπασιανού μάρτυρος.

Αγίου Καισαρίου, αδελφού αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.

Εορτολόγιο

Αέτιος, Αετός, Αέτης, Αετίς, Αετίνα, Αετίων, Βιβιανός, Βιβιάνα, Βιβιανή, Βίβιαν, Βιβή, Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ιλιάνα, Ιλιάς,  Λυσίμαχος, Λυσιμάχη, Ξάνθος, Ξάνθιος, Ξανθιάς, Ξανθούλιος, Ξανθούλης, Ξανθή, Ξανθούλα, Σεβηριανός, Σεβηριανή, Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα, Φιλοκτήμων, Φιλοκτήμονας, Σμαραγδένια, Σμαραγδία, Σμαραγδή, Σμαράγδα, Σμαράγδω, Σμαρούλα, Σμαρώ, Σμαραγδούλα, Σμάρα, Σμάραγδος, Σμαράγδης, Σμαραγδένιος, Σμάρης

De Siris