Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Quentin Tarantino


Κουέντιν Ταραντίνο

O Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο γεννημένος στις 27 Μαρτίου του 1963 στο Νόξβιλ του Τενεσί, είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου.

Έγινε γνωστός στην αρχή της δεκαετίας του '90 ως ο μοντέρνος δημιουργός που με τις μη γραμμικές ιστορίες του, αξιομνημόνευτους διαλόγους και ωμή βία, έφερε νέες ιδέες στα συνηθισμένα αρχέτυπα των αμερικανικών ταινιών. Είναι ένας από τους πιο διάσημος νέους σκηνοθέτες, που βρίσκονταν πίσω από την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του '90, πασίγνωστος για την γρήγορη ομιλία του, τις γνώσεις του για όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κινηματογράφου καθώς και για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις γύρω από τον κλασικό αλλά και πειραματικό κινηματογράφο.

Μία από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι το Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Τιμ Ροθ, Ροζάννα Αρκέτ και Κρίστοφερ Γουόκεν, το οποίο βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994. Η ταινία πρότάθηκε για επτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου.

Φιλμογραφία

Σκηνοθεσία & σενάριο

My Best Friend's Birthday (1987)
Reservoir Dogs (1992)
Pulp Fiction (1994)
ER - Πρώτη περίοδος, Επεισόδιο 24: "Motherhood" (1995) - Tηλεοπτική σειρά
Four Rooms (1995) (σκηνοθεσία τμήματος The Man from Hollywood)
Jackie Brown (1997)
Kill Bill Vol.1 (2003)
Kill Bill Vol.2 (2004)
Sin City (2005) (συμμετοχή στη σκηνοθεσία)
CSI: Crime Scene Investigation (2005), διπλό επεισόδιο "Grave Danger: Vols. I & II" (επίτιμος σεναριογράφος και σκηνοθέτης)
Death Proof (2007) (σε μερικές χώρες προβλήθηκε μαζί με το Planet Terror του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, κάτω από τον γενικό τίτλο Grindhouse)
Άδωξοι Μπάσταρδη (Αγγλικά:Inglourious Basterds) (2009)

Σενάριο

True Romance (1993)
Natural Born Killers (1994)
From Dusk Till Dawn (1996)

Ηθοποιός

My Best Friend's Birthday (1987) - ως Clarence Pool
Reservoir Dogs (1992) - ως Mr. Brown
Pulp Fiction (1994) - ως Jimmie Dimmick
Sleep With Me (1994) - ως Sid
Destiny Turns On the Radio (1995) - ως Johnny Destiny
Four Rooms (1995) - ως Chester
Desperado (1995) - ως Pick-up Guy
From Dusk Till Dawn (1996) - ως Richard Gecko
Girl 6 (1996) - ως Q.T
Little Nicky (2000) -ως Deacon
Alias (τηλεοπτική σειρά) (2001) - ως McKenas Cole
The Muppets' Wizard of Oz (2005)
Vzyat Tarantino (2005)
Hell Ride (2006)

Παραγωγός

My Best Friend's Birthday (1987)
Past Midnight (1992)
Iron Monkey (1993)
Killing Zoe (1994)
Four Rooms (1995)
From Dusk Till Dawn (1996)
Curdled (1996)
God Said, 'Ha!' (1998)
From Dusk Till Dawn 2: Texas Blood Money (1999)
From Dusk Till Dawn 3: The Hangman's Daughter (2000)
Daltry Calhoun (2005)
Freedom's Fury (2005)
Hostel (2006)
Killshot (2006)
Grindhouse (2007)
Hell Ride (2006)
Hostel 2 (2007)
Άδωξοι Μπάσταρδη (Αγγλικά:Inglourious Basterds) (2009)

De Siris