Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

John Jean Goldkette


John Jean Goldkette

Ο John Jean Goldkette γεννήθηκε στην Πάτρα στις 18 Μαρτίου 1893 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 1962 στο Λος Άντζελες, ήταν πιανίστας της jazz και ηγέτης πολλών μουσικών σχημάτων. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα και τη Ρωσία , και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1911.

Ηγήθηκε πολλών τζαζ και χορευτικών συγκροτημάτων, εκ των οποίων το πιο γνωστό ήταν το Victor Recording Orchestra τα έτη 1924-1929, στο οποίο συμμετείχαν κατά καιρούς οι: Bix Beiderbecke, Hoagy Carmichael, Chauncey Morehouse, Jimmy Dorsey, Tommy Dorsey, Bill Rank, Eddie Lang, Frankie Trumbauer, Pee Wee Russell, Steve Brown, Joe Venuti και ο Robert Ginzler και ως ενορχηστρωτής μεταξύ άλλων. Στα φωνητικά συμμετείχαν οι αδελφές Keller και Lynch .

Για το μουσικό του σχήμα Jazz Masters of the Thirties, ο Ρεξ Στιούαρτ , μέλος του Φλέτσερ Χέντερσον εκείνη την εποχή, γράφει ότι ο καινοτόμος και ισχυρός ρυθμός της μπάντας του Goldkette το έκανε το καλύτερο συγκρότημα χορού της εποχής του.

Ο Jean Goldkette ήταν επίσης ο διευθυντής μουσικής στον Αθλητικό Σύλλογο του Ντιτρόιτ για πάνω από 20 χρόνια και επίσης συνιδιοκτήτης του θρυλικού Ballroom Graystone με τον Charles Horvath, που επίσης πραγματοποιείσαι με τον Goldkette στο Recording Orchestra Victor τα πρώτα του βήματα.

Συνεργάστηκε ακόμα με πολλούς καλλιτέχνες ενώ το 1939 έφτιαξε την American Symphony Orchestra και έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall.

Παντρεύτηκε την Νεοϋρκέζα McQuillen Lee. Το 1961 μετακόμισε στην Καλιφόρνια όπου στις 24 Μαρτίου 1962 άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή προσβολή.

De Siris