Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

20 Μαρτίου Σαν Σήμερα


20 Μαρτίου Σαν Σήμερα

20 Μαρτίου 1969 - Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.

Γεγονότα

1800 - Ο ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα ανακοινώνει με γράμμα του στον άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς ότι ανακάλυψε την μπαταρία.

1815 - Ο Ναπολέων Βοναπάρτης επιστρέφει στο Παρίσι μετά τη δραπέτευσή του από το νησί Έλβα, όπου ήταν εξόριστος, ακολουθούμενος από 140.000 στρατιώτες και 200.000 εθελοντές ξεκινώντας την δεύτερη περίοδο της διακυβέρνησής του.

1834 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμπονται σε δίκη με τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της εσχάτης προδοσίας.

1835 - Πρώτες δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν 5 μέρες (15 - 20 Μαρτίου).

1848 - Ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας παραιτείται υπέρ του γιου του Μαξιμιλιανού.

1852 - Εκδίδεται το μυθιστόρημα Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά της Χάριετ Μπήτσερ Στόου.

1921 - Ο Ιταλός οδηγός αυτοκινήτων ταχύτητας Τάτσιο Νουβολάρι κερδίζει στην Βερόνα τον πρώτο του αγώνα.

1929 - Ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και αλλάζει το σήμα του από τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι στον δικέφαλο αετό.

1952 - Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας παθαίνει βαριά ημιπληγία. Επίσημα πρωθυπουργικά καθήκοντα αναλαμβάνει ο Σοφοκλής Βενιζέλος

1969 - Ο Τζων Λένον και η Γιόκο Όνο παντρεύονται στο Γιβραλτάρ, έχοντας προγραμματίσει να περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, διαδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο υπέρ της ειρήνης και προσκαλώντας δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο που διέμεναν, στην πόλη του Άμστερνταμ.

1970 - Ίδρυση του Διεθνή Οργανισμού Γαλλοφωνίας, οργανισμού γαλλόφωνων χωρών και κυβερνήσεων, με έδρα το Παρίσι.

1973 - Οι φοιτητές καταλαμβάνουν και πάλι τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπως είχαν πράξει και πριν από ένα μήνα. Κατά την επέμβαση της αστυνομίας, δεκάδες τραυματίζονται και συλλαμβάνονται πάνω από 100.

1991 - Ο Έρικ Κλάπτον χάνει το γιο του Κόνορ, όταν σε ηλικία 5 ετών ο μικρός πέφτει από τον 53ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Γι' αυτή την απώλεια θα γράψει το «Tears in Haven».

2003 - 4:35 πμ (ώρα Ελλάδος) ξεκινάει ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ ως συνέπεια των Επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

2003 - Εκδίδεται το ελεύθερο περιβάλλον εργασίας και περιβάλλον ανάπτυξης λογισμικού KDE 3.1.1.

2006 - Η Ε.Ρ.Τ. θέτει σε λειτουργία ελεύθερο πρόγραμμα Ψηφιακής τηλεόρασης με τον τίτλο Ε.Ρ.Τ. Ψηφιακή. Στο πλαίσιο της ψηφιακής αυτής τηλεόρασης εκπέμπουν τα κανάλια Σπορ+, Πρίσμα+ και Σινέ+.

2007 - Εκτελείται στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν.

Γεννήσεις

43 π.Χ. - Οβίδιος, Ρωμαίος ποιητής

1828 - Χένρικ Ίψεν, Νορβηγός δραματουργός

1882 - Ρενέ Κοτύ, Πρόεδρος της Γαλλίας

1940 - Στάθης Χάιτας , Έλληνας ποδοσφαιριστής

1945 - Πατ Ράιλι , Αμερικανός καλαθοσφαιριστής και προπονητής

1948 - Νίκος Παπάζογλου, τραγουδοποιός.

1954 - Λιάνα Κανέλλη, Ελληνίδα δημοσιογράφος και πολιτικός

1957 - Σπάικ Λι , Αμερικανός σκηνοθέτης

1963 - Γελένα Ρομανόβα, Ρωσίδα ολυμπιονίκης του στίβου

1963 - Μίροσλαβ Λάιτσακ, Σλοβάκος Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη

1972 - Αλέξανδρος Καπράνος , Ελληνο-Βρετανός μουσικός ( Franz Ferdinand )

Θάνατοι

1390 - Αλέξιος Γ ' , αυτοκράτορας της Τραπεζούντας

1727 - Σερ Άιζαακ Νιούτον, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος.

1771 - Λουί-Μισέλ βαν Λου, Γάλλος ζωγράφος

1931 - Χέρμαν Μύλερ, Γερμανός πολιτικός

1941 - Βιρτζίνια Γουλφ, Αγγλίδα μυθιστοριογράφος

1947 - Γιάννης Ζέβγος, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, υπουργός Γεωργίας στην πρώτη μεταπελευθερωτική κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

1966 - Δημήτριος Γαλάνης, Έλληνας χαράκτης.

1990 - Λεβ Γιασίν, Σοβιετικός ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών

1992 - Μπρούνο Λαβανίνι, Ιταλός φιλόλογος

1993 – Πολυκάρπ Κους, Γερμανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ

Συναξαριστής

Των εν τη μονή αγίου Σάββα αναιρεθέντων οσίων (†796).

Μαρτύρων Ακύλα του επάρχου, Αλεξανδρίας και των συν αυτή εν Αμινσώ Επτά γυναικών: Ευφημίας, Ευφρασίας, Θεοδοσίας, Θεοδώρας, Ιουλιανής, Κλαυδίας και Ματρώνης.

Λολλίωνος, Εμμανουήλ και Ροδιανού.

Νεομάρτυρος Μύρωνος, ράπτου, του εξ Ηρακλείου Κρήτης (†1793). Ο άγιος Μύρων, καταγόταν από το Μεγάλο Κάστρο ( Ηράκλειο), της Κρήτης. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος και ήταν ευσεβής, τίμιος και ενάρετος άνθρωπος. Ο άγιος ήταν σεμνός και αγαπούσε την παρθενία και την άσκηση. Το επάγγελμά του ήταν ράπτης και για την ευσυνειδησία του οι Τούρκοι τον εσυκοφάντισαν, ότι δήθεν αποπλάνησε μία Τουρκοπούλα. Στο δικαστήριο ο άγιος απέδειξε τη συκοφαντία και όταν πιέσθηκε να αλλαξοπιστήσει, εκείνος με παρρησία ομολόγησε τη πίστη του. Για το λόγο αυτό καταδικάσθηκε σε θάνατο δι` αγχόνης. Έτσι έλαβε το αμάραντο στεφάνι της δόξης το 1793.

Νικήτα Επισκόπου Απολλωνιάδος, του ομολογητού. Ο όσιος Νικήτας, έζησε στη φοβερή για τους χριστιανούς περίοδο της Εικονομαχίας. Από νεαρή ηλικία έδειξε τα πολλά χαρίσματά του και τις χριστιανικές του αρετές, οι οποίες και τον οδήγησαν στον επισκοπικό θρόνο της Απολλωνιάδος, πόλης της Βιθυνίας, η οποία υπαγόταν στη Μητρόπολη της Νικομήδειας. Κατά τη διάρκεια της επισκοπικής του διακονίας διακρίθηκε για το πολυσήμαντο κοινωνικό και ποιμαντικό του έργο αλλά και για την μεγάλη του φιλανθρωπική δράση και την αφιλοκέρδειά του. Η δράση αυτή τον οδήγησε σε ρήξη με τους εικονομάχους της περιοχής και όταν ο άγιος πιέσθηκε να αλλάξει την πίστη και το φρόνημά του, εκείνος παρέμεινε ακλόνητος και ακαταμάχητος, και συνέχισε να κηρύττει την αλήθεια του Ευαγγελίου. Για το λόγο αυτό καταδιώχθηκε, εξορίστηκε και υποβλήθηκε σε φρικτές ταλαιπωρίες. Υπέμεινε με θαυμαστή καρτερία όλα τα βασανιστήρια, στο τέλος όμως αρρώστησε βαριά και παρέδωσε την αγία του ψυχή στο Πλάστη και Δημιουργό, ο οποίος εν ημέρα κρίσεως θα του αποδώσει τον στέφανο δικαιοσύνης.

Εορτολόγιο

Κλώντια, Κλόντια, Κλό, Κλαύδια, Ροδή, Ροδία, Ροδιανός, Ροδινός, Ροδίνης, Ρόδης, Ροδιανή, Ροδιάνα.

De Siris