Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Έλενα Παπανδρέου


Έλενα Παπανδρέου

Η Έλενα Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου του 1966. Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και το 1985 πήρε το δίπλωμά της από το Εθνικό Ωδείο με Αριστείο. Έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ σε ηλικία 15 ετών. Με υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου, συνέχισε τις σπουδές της με τον Gordon Crosskey στο Royal Northern College of Music της Αγγλίας, απ’ όπου πήρε το Diploma in Advanced Studies in Musical Performance το 1986. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Oscar Ghiglia, Alirio Diaz, Julian Bream , Leo Brouwer και Ruggero Chiesa.

Έχει κερδίσει το Πρώτο Βραβείο σε τρεις Διεθνείς Διαγωνισμούς, "Μαρία Κάλλας" (Αθήνα), "Gargnano" (Ιταλία),  "Alesssandria" (Ιταλία) και το Δεύτερο  Βραβείο στο Διαγωνισμό του "Guitar Foundation of America". Στον ίδιο διαγωνισμό της απονεμήθηκε και το Βραβείο "NAXOS", που της έδωσε την ευκαιρία να ηχογραφήσει για την ομώνυμη εταιρία δύο προσωπικά CD ενώ στο ενεργητικό της είχε και άλλους πέντε δίσκους. Από το 2001 συνεργάζεται με την Σουηδική εταιρία BIS με την οποία ήδη κυκλοφόρησε δύο CD (έργα N. Koshkin και R. Dyens). To 1992 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Bραβείο "Σπύρου Μοτσενίγου", μια ξεχωριστή διάκριση που απονέμεται σε έναν σημαντικό μουσικό ερμηνευτή κάθε δύο χρόνια.

Η Έλενα Παπανδρέου έχει εμφανιστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο και την Ιαπωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Rising Stars" του “Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αιθουσών Συναυλιών” (ECHO),  έδωσε ρεσιτάλ σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης, Vienna Musikverein, Koelner Philharmonie, Birmingham Symphony Hall και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης έχει παίξει στην αίθουσα Tchaikovsky της Μόσχας και στο Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου. Περιοδεύει συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1998 έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς μουσικούς, τους κιθαριστές Alirio Diaz, Oscar Ghiglia, Roland Dyens, Nikita Koshkin, Βαγγέλη Μπουντούνη και Γιώργο Μουλουδάκη, τους βιολιστές Λεωνίδα Καβάκο και Gerardo Ribeiro, τους τραγουδιστές Βάσω Παπαντωνίου, Herbert Lippert και Νένα Βενετσάνου και τη φλαουτίστα Στέλλα Γαδέδη. Έχει παίξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Πάτρας και την Ορχήστρα της Alessandria στην Ιταλία. Ρεσιτάλ της έχουν ηχογραφηθεί από την Ελληνική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο, το Radio France, την Deutsche Welle και την Τουρκική Τηλεόραση.

Η Έλενα Παπανδρέου είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Έργα τους της έχουν αφιερώσει ο Roland Dyens, ο Nikita Koshkin, ο Νίκος Μαμαγκάκης (μεταξύ άλλων ένα κοντσέρτο για κιθάρα και ορχήστρα), ο Βαγγέλης Μπουντούνης, ο Γιώργος Κουμεντάκης και ο Δημήτρης Νικολάου .

Για τις ερμηνείες της έχει αποσπάσει επαινετικά σχόλια από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής και ενθουσιώδεις κριτικές στον Τύπο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Alirio Diaz είπε γι' αυτήν: "Η μουσικότητά της, φιλτραρισμένη από τη ραφινάτη τεχνική της, δεν μπορεί παρά να προκαλέσει τον θαυμασμό του ακροατή." Και ο Leo Brouwer: "Αν θέλετε ν' ακούσετε μουσική ερμηνεία εξαιρετικά υψηλού επιπέδου, με ποιητική τελειότητα, τότε πρέπει ν' ακούσετε την Έλενα Παπανδρέου." Η Washington Post τη χαρακτήρισε "ποιήτρια της κιθάρας" και η εφημερίδα Τα Νέα έγραψε γι' αυτήν : "Τώρα βλέπουμε την Έλενα Παπανδρέου ανάμεσα στους πολύ μεγάλους ερμηνευτές. H κριτική σιωπά ... όταν αρχίζει η Mουσική."

De Siris