Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

Γιάννης Πάριος


Γιάννης Πάριος

Ο Γιάννης Πάριος (πραγματικό όνομα Γιάννης Βαρθακούρης) είναι Έλληνας τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1946 στην Πάρο.

O Γιάννης Πάριος πάντα λέει ότι το "πιο αγαπημένο μου μέρος στον κόσμο" ( και έχει πάει σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου δίνοντας κονσέρτα) "είναι η Πάρος". Έτσι από την αγάπη του γι'αυτό το νησί, το όνομά του έγινε Πάριος .

Αν προσπαθήσει λοιπόν κάποιος να αναλύσει το "φαινόμενο Πάριος" για την μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο και για τις εκατοντάδες χιλιάδων πωλήσεις δίσκων ίσως να μην δυσκολευτεί να διαπιστώσει ότι όλα αυτά οφείλονται στην διαρκή ανησυχία του Πάριου, να βρίσκει στίχους και μουσική που να εξελίσσουν αυτόν προσωπικά σαν άνθρωπο, την τέχνη του, και ακόμα τα τραγούδια του αυτά να μπορούν να υπάρχουν μέσα στο χρόνο. Οι περισσότερες ώρες του είναι δουλειά, και μάλιστα με πολύ αφοσίωση και σεβασμό στη δουλειά.

Έτσι λοιπόν, το μεγάλο του ταλέντο σε συνδυασμό με όλα τα παραπάνω στοιχεία είναι οι λόγοι που ο Πάριος κατάφερε να οριοθετήσει το ερωτικό τραγούδι, που αναγνωρίστηκε πλατειά, να τραγουδιέται απ' όλους και η δημοτικότητά του συνεχώς να αυξάνεται. Και είναι ο Πάριος από τους πολύ λίγους τραγουδιστές που δεν χρειάζεται την τρέχουσα δισκογραφική επιτυχία του για να υπάρχουν τα τραγούδια του στα χείλη μας.

Ένα από τα μεγάλα πιστεύω του Πάριου γύρω από το τραγούδι είναι κι αυτό: Το τραγούδι όπου κι αν γεννηθεί, όπου κι αν υπάρξει (Γαλλία, Ιταλία κλπ) ανήκει σε όλο τον κόσμο (γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της μουσικής: η μουσική δεν έχει σύνορα). Μ' αυτό λοιπόν το πιστεύω ο Γιάννης Πάριος γίνεται ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που ηχογραφεί το 1976 το τραγούδι του Alain Barriere "Tu t'en vas" με ελληνικούς στίχους ("Τώρα πια"). Το τραγούδι σημειώνει μεγάλη επιτυχία - πρωτόγνωρη επιτυχία για εκείνα τα χρόνια - αλλά γίνεται και η αρχή ώστε η "ξένη" μελωδία να τραγουδιέται στην Ελλάδα από τους περισσότερους έλληνες.

Ο Γιάννης Πάριος γράφει μόνος του στίχους πολλές φορές και μουσική και δεν είναι λίγες οι φορές που τραγούδια του έχουν μεταφραστεί και ερμηνευτεί σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Έτσι λοιπόν, ο Πάριος ξεκινώντας από την Ελλάδα, τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, πήρε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με πολύ μεγάλη ακροαματικότητα.

Δισκογραφία

Ομώνυμο (1971)
Τι θέλεις να κάνω (1972)
Που θα πάει που (1974)
Έρχονται στιγμές (1975)
Τώρα πια (1976)
Μη φεύγεις μη (1977)
Να γιατί σ' αγάπησα (1978)
Θα με θυμηθείς (1979)
Σε χρειάζομαι (1980)
Ένα γράμμα (1981)
Τα νησιώτικα (1982)
Όταν βραδιάζει (1983)
Πιο καλή η μοναξιά (1984)
Εγώ κι εσύ (1985)
Ξαρχάκος-Πάριος (1986)
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του (1987)
Όλα για τον έρωτα (1987)
Τα ερωτικά του '50 (1988)
Η παράσταση αρχίζει (1989)
Σαν τρελό φορτηγό (1989)
Κι εγώ μαζί σου (1990)
Επίθεση αγάπης (1991)
Επαφή (1992)
Τα νησιώτικα 2 (1993)
Πάντα ερωτευμένος (1993)
Βίος ερωτικός (1993)
Παρέα με τον Χάρη (1994)
Η μοναξιά μες απ' τα μάτια μου (1995)
Τύψεις (1997)
Τόσα γράμματα (1998)
Δώσε μου λιγάκι ουρανό (1999)
Πάριος Έρωτας (2000)
O Ερωτικός Θεοδωράκης (2001)
Άλλη μια φορά (2001)
Μια βάρκα να πας απέναντι (2002)
Το καλό που σου θέλω (2003)
Μια συνηθισμένη μέρα (2003)
Δε γυρίζω πίσω (2005)
Τα Ντουέτα Του Έρωτα (2006)
Το ρεσιτάλ μιας φωνής (2007)
Που πάμε μετά (2008)
Συμπέρασμα ένα (2009)
Τα κομμάτια της ψυχής μου (2010)

De Siris