Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Μάκης Δρελιώζης


Μάκης Δρελιώζης

Ο Πρόδρομος (Μάκης) Δρελιώζης γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1975, είναι παλαίμαχος Έλληνας καλαθοσφαιριστής, διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες και τη Β΄ εθνική ομάδα ανδρών. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο και σε άλλους συλλόγους τις δεκαετίες ’90 και 2000. Με ύψος 2,01 και βάρος 91 κ. έπαιζε σε θέση σούτιν γκαρ και σμολ φόργουορντ.

Στο πρωτάθλημα

Ο Μάκης Δρελιώζης ξεκίνησε την καριέρα του στα τμήματα υποδομής που είχε δημιουργήσει ο Ανδρέας Βαρίκας στον Πανιώνιο και εθεωρείτο μεγάλο ταλέντο, ισάξιο του Καράγκουτη. Με τον Πανιώνιο κατέκτησε τα πανελλήνια πρωταθλήματα παίδων το 1990 και εφήβων το 1993. Στη συνέχεια δεν είχε ανάλογη εξέλιξη εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού που τον άφησε πίσω. Έτσι δεν κατάφερε να βρει θέση στην βασική ομάδα του συλλόγου της Ν. Σμύρνης. Το 1996 αναγκάστηκε να φύγει από το σύλλογο για την Ιταλία. Έγινε ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που έκανε χρήση του κανονισμού Μποσμάν παίρνοντας μεταγραφή στην Φορλί, στην Α2΄ κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος.

Το 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε στον Πανιώνιο αλλά οι τραυματισμοί τον εμπόδισαν να βρει θέση βασικού. Μόνο το 1999 κατάφερε να αγωνιστεί και μάλιστα είχε σταθερή παρουσία σε 10 ματς στο Κύπελλο Κόρατς.

Το 2001 πήγε στην Α2΄ στην Α.Γ.Ε. Χαλκίδα για δυο χρόνια κι έπειτα στον Πανελλήνιο, με τον οποίο επέστρεψε στην Α1΄ το 2004-05. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Α.Ο. Δάφνης στην Α2 και ακολούθως στη Γ΄ Εθνική με τον Γκυζιακό και τη Δόξα Λευκάδας. Το 2008 επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη, τους κυανέρυθρους, για να κλείσει την καριέρα του με αποκορύφωμα ένα αποχαιρετιστήριο τρίποντο στην εκπνοή του τελευταίου ματς. Μάλιστα έπαιξε σε δυο παιχνίδια στην Ευρωλίγκα.

Στις εθνικές ομάδες

Υπήρξε διεθνής με τις εθνικές ομάδες παίδων 11 φορές, ελπίδων 4 φορές, Β΄ Ανδρών 4 φορές, ενώ έπαιξε και σε ένα ανεπίσημο ματς με την Εθνική Ανδρών. Με την εθνική παίδων πήρε την πρώτη θέση στις ολυμπιακές ημέρες του 1991 στις Βρυξέλλες, που ήταν ένα άτυπο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων. Η παρουσία του στις υπόλοιπες εθνικές ομάδες ήταν σε διάφορα διεθνή τουρνουά.

Με τη Β΄ Εθνική ομάδα ανδρών έκανε τέσσερα φιλικά παιχνίδια το Μάιο του 1997. Το ντεμπούτο του ήταν στις 18 Μαΐου 1997 με την Κύπρο πετυχαίνοντας 3 πόντους και το τελευταίο ματς στις 25 Μαΐου 1997 με την Τουρκία.

De Siris