Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Jeffrey Kent Eugenides


Τζέφρι Ευγενίδης

Ο Τζέφρι Ευγενίδης είναι Αμερικανός συγγραφέας, ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 1960 στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Οι γονείς του πατέρα του μετανάστευσαν στην Αμερική από τη Μικρά Ασία, ενώ η μητέρα του έχει Ιρλανδικές ρίζες.

Αποφοίτησε με έπαινο από το Πανεπιστήμιο Μπράουν και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Αγγλική Φιλολογία και Δημιουργική Γραφή από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το 1986. Το πρώτο του μυθιστόρημα Αυτόχειρες παρθένοι (The Virgin Suicides), εκδόθηκε το 1993 και έγινε ταινία το 1999, υπό τη σκηνοθεσία της Σοφίας Κόπολα, με πρωταγωνιστές τους Κίρστεν Ντανστ, Τζος Χάρτνετ, Καθλίν Τέρνερ και Τζέημς Γουντς. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του Middlesex, Ανάμεσα στα δύο φύλα (Middlesex), που εκδόθηκε το 2003, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Κάποια από τα έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως The New Yorker, The Paris Review, The Yale Review, Granta, Best American Short Stories. Εκτός απο το βραβείο Πούλιτζερ, έχει επίσης βραβευτεί με το Whiting Writer's Award, και με το Harold D. Vursell Award, από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων. Έζησε για λίγα χρόνια με την σύζυγό του Karen Yamauci και την κόρη τους στο Βερολίνο, ενώ τώρα κατοικεί και πάλι στο Σικάγο.

Μυθιστορήματα

(1993) The Virgin Suicides (Αυτόχειρες Παρθένοι)
(2003) Middlesex (Middlesex, Ανάμεσα στα δύο φύλα)

Διηγήματα

(1997) Air Mail (Best American Short Stories)
(1997) The Speed of Sperm (Granta)
(1999) Timeshare (The Pushcart Prize XXIII, Henderson ed., Pushcart)
(2000) Baster (Wonderful Town, Remnick ed., Random House)
(2001) Ancientt Myths (The Spatial Uncanny, James Casebere, Sean Kelly Gallery)
(2005) Early Music (The New Yorker)

Ελληνικές μεταφράσεις

Αυτόχειρες παρθένοι, μετάφραση Έφη Καλλιφατίδη, Αθήνα: Libro, 1994.
Middlesex : Ανάμεσα στα δύο φύλα, μετάφραση Άννα Παπασταύρου, Αθήνα: Libro, 2003

De Siris