Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

17 Μαρτίου Σαν Σήμερα


17 Μαρτίου Σαν Σήμερα

17 Μαρτίου 2007 - Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία δια των αντίστοιχων υπουργών οικονομίας υπογράφουν την τελική συμφωνία κατασκευής στην Αθήνα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Γεγονότα

45 π.Χ. - Μούνδα (Ισπανία): στην τελευταία του νίκη, ο Ιούλιος Καίσαρας κατατροπώνει τις δυνάμεις του Πομπήιου του Νεώτερου.

1821 - Υψώνεται η σημαία της Εθνεγερσίας στην Αρεόπολη της Μάνης.

1860 - Ξεσπάει στη Nέα Zηλανδία ο δεύτερος πόλεμος των Mαορί κατά των Aγγλων αποίκων. Eληξε το 1871 με την από τους αποίκους αναγνώριση πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας των ιθαγενών.

1861 - Ιδρύεται το Βασίλειο της Ιταλίας.

1931 - Ο Στάλιν εκδιώκει τη χήρα του Λένιν, Ναντέσνα Κρούπσκαγια, από την Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

1931 - Γενική απεργία κηρύττουν οι αρτοποιοί Αθήνας-Πειραιά, ενώ εκδίδεται διάταγμα επιστράτευσής τους.

1932 - Ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου, με πρώτο διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Πρώτος σκηνοθέτης ο Φώτος Πολίτης, πρώτο έργο ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου.

1934 - Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή στη Λεωφόρο Συγγρού.

1948 - Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, προάγγελο του ΝΑΤΟ.

1958 - Εκτόξευση του Βανγκάρντ 1, του τέταρτου τεχνητού δορυφόρου στην Ιστορία και πρώτου τροφοδοτούμενου με ηλιακή ενέργεια.

1959 - Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας φτάνει στην Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την κυβέρνηση και το λαό.

1963 - Έκρηξη ηφαιστείου στο Μπαλί προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον 11.000 ατόμων.

1968 - Bίαιες διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Bιετνάμ ξεσπούν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Περισσότεροι από 300 διαδηλωτές συνελήφθησαν, ενώ στα επεισόδια τραυματίστηκαν 90 αστυνομικοί.

1969 - H Γκόλντα Mέιρ ορκίζεται πρωθυπουργός του Iσραήλ.

1984 - Παντρεύονται η Χριστίνα Ωνάση και ο Τιερί Ρουσέλ, σε έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους γάμους

1988 - Οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση 4 βαθμών από την ομάδα τους λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του Tsingov. Η θεσσαλική ομάδα τελικά θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α' Εθνικής.

1991 - Συλλαμβάνεται στη Νάπολι ο Ντιέγκο Μαραντόνα για χρήση κοκαΐνης ύστερα από τον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι- Μπάρι 1-0, όπου το γκολ σημείωσε ο ίδιος με πέναλτι, και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών.

2007 - Η Ελλάδα, η Ρωσία και η Βουλγαρία δια των αντίστοιχων υπουργών οικονομίας υπογράφουν την τελική συμφωνία κατασκευής στην Αθήνα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Γεννήσεις

1834 - Γκότλιμπ Νταίμλερ, Γερμανός μηχανικός, εφευρέτης και βιομήχανος

1912 - Μπάγιαρντ Ράστιν, Αφροαμερικανός υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων

1917 - Τάκης Σινόπουλος, γιατρός, ποιητής και ζωγράφος

1919 - Νατ Κινγκ Κόουλ, Αμερικανός τραγουδιστής της τζαζ

1920 - Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος.

1942 - Δημήτρης Πουλικάκος , Έλληνας συνθέτης, τραγουδιστής και ηθοποιός

1944 - Ντάνι ντε Βίτο, Αμερικανός ηθοποιός

1952 - Νίκος Ξυδάκης , Έλληνας μουσικός και συνθέτης

1985 - Βασιλική Αρβανίτη , Ελληνίδα αθλήτρια του beach-volley

Θάνατοι

180 - Μάρκος Αυρήλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

460 - Άγιος Πατρίκιος , προστάτης Άγιος της Ιρλανδίας

1782 - Ντάνιελ Μπερνούλι, Ολλανδοελβετός μαθηματικός

1853 - Κρίστιαν Ντόπλερ, Αυστριακός μαθηματικός

1956 - Ιρέν Κιουρί , Γαλλίδα φυσικός, βραβευμένη με Νόμπελ

1976 - Λουκίνο Βισκόντι, Ιταλός σκηνοθέτης

1979 - Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη συγγραφέας.

1983 - Χάλνταν Κέφερ Χαρτλάιν, Αμερικανός φυσιολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ

1988 - Νικόλας Άσιμος, Έλληνας στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ

Συναξαριστής

Μαρτύρων Μαρίνου του εν Αλεξανδρεία και Παύλου του οσίου.

Οσίου Αλεξίου «του ανθρώπου του Θεού» (†411)  O όσιος Αλέξιος, γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονωρίου. Οι γονείς του ονομαζόταν Ευφημιανός και Αγλαΐα. Ήταν πλούσιοι και καταγόταν από αρχοντική γενιά. Όμως με μεγάλη γενναιοδωρία διέθεταν την τεράστια περιουσία τους για την ανακούφιση των πτωχών, των ορφανών και των αδυνάτων. Από μικρή ηλικία ο όσιος ένοιωσε την επιθυμία να υπηρετήσει τον Κύριο. Όμως ο πατέρας του τον ανάγκασε να νυμφευθεί. Συμφώνησε όμως με τη μέλλοντα σύζυγό του να διατηρήσουν την παρθενία τους, γι` αυτό και την ώρα του γάμου έφυγε κρυφά από τη Ρώμη και κατέφυγε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας όπου έζησε δεκαοκτώ έτη φορώντας φθαρμένα και παλαιά ενδύματα και εμπνεόμενος από την αγάπη και την φιλευσπλαχνία των χριστιανών της περιοχής. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του και εγκαταστάθηκε κοντά στο πατρικό του σπίτι. Ήταν ακόμη στη ζωή οι γονείς του, οι οποίοι όμως δεν τον αναγνώρισαν. Όταν πλησίασε το μακάριο τέλος του έγραψε σ` ένα κομμάτι χαρτί το όνομα του και την καταγωγή του. Μετά την κοίμησή του ο αυτοκράτορας Ονώριος διάβασε το σημείωμα και αποκαλύφθηκε ποιος ήταν. Ήταν ένας άνθρωπος του Θεού

Θεοστηρίκτου του ομολογητού.

Εορτολόγιο

Αλέξιος, Αλεξία, Αλέξης, Αλέκος, Αλέξα, Γερτρούδη

De Siris