24 Μαρτίου Σαν Σήμερα
24 Μαρτίου 1999 - Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.
Γεγονότα
1721 - Ο γερμανός συνθέτης Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ εκδίδει τα περίφημα έξι «Βραδεμβούργια Κοντσέρτα» του
1826 - Ο Κιουταχής διατάσσει επίθεση για να καταλάβει το νησάκι Κλείσοβα, που με 130 υπερασπιστές αποτελεί κλειδί για την άμυνα της πόλης του Μεσολογγίου. Ύστερα από ολοήμερη μάχη, οι Ελληνες κρατούν τις θέσεις τους, ενώ τα πτώματα 2.200 Τούρκων και 1.200 Αιγυπτίων «πνίγουν» τη λιμνοθάλασσα. Η Κλείσοβα κράτησε.
1882 - Ο Ρόμπερτ Κοχ ανακοινώνει την ανακάλυψη του βακίλλου που είναι υπεύθυνος για την φυματίωση
1898 - Πωλείται το πρώτο αμερικανικό αυτοκίνητο.
1924 - Εκθρονίζεται ο βασιλιάς της Ελλάδας, Γεώργιος Β και η χώρα ανακηρύσσεται δημοκρατία.
1933 - Το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο (Ermächtigungsgesetz) την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση. Αρχή της Ναζιστικής δικτατορίας.
1935 - Εκτελούνται οι στρατηγοί Παπούλας και Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας
1940 - Καταγράφεται αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης σέλαος πάνω από την Αθήνα, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως «θεϊκά πέπλα» σκέπουν την Αθήνα. (δείτε σχετικό άρθρο).
1955 - Με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο.
1957 - Στο Καπιτώλιο υπογράφονται οι συμφωνίες της Ρώμης, με τις οποίες ιδρύονται η Ευρατόμ και η ΕΟΚ, η «Ευρώπη των 6».
1958 - Ο Έλβις Πρίσλεϊ κατατάσσεται στο στρατό με ΑΣΜ: 53310761.
1973 - Κυκλοφορεί το άλμπουμ The Dark Side of the Moon των Pink Floyd.
1991 - Στο Βερολίνο, 75.000 Ανατολικογερμανοί διαδηλώνουν κατά της αύξησης της ανεργίας και των ενοικίων.
1992 - Στον Υμηττό προσκρούει αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών, λόγω λανθασμένης αντίληψης των οδηγιών που πήρε από τον πύργο ελέγχου ο πιλότος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβάτες του.
1994 - Λάθος χαρακτήρισε ο ΥΠΕΞ Κάρολος Παπούλιας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει την αποστολή Τούρκων κυανοκράνων στη Βοσνία.
1999 - Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.
2003 - Τα κράτη-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υιοθετούν με 21 ψήφους υπέρ και μία κατά, ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση και χωρίς όρους υποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.
2004 - Ο Μπάλντουιν Σπένσερ γίνεται Πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.
Γεννήσεις
1809 - Ζοζέφ Λιουβίλ, Γάλλος μαθηματικός
1835 - Γιόζεφ Στεφάν, Σλοβένος φυσικομαθηματικός και ποιητής
1874 - Χάρρυ Χουντίνι, Ουγγροαμερικανός ταχυδακτυλουργός
1893 - Βάλτερ Μπάαντε, Γερμανός αστρονόμος
1917 - Κωνσταντίνος Ανδρέου , Ελληνο-Βραζιλιάνος καλλιτέχνης
1919 - Λώρενς Φερλινγκέττι, Αμερικανός εκδότης, ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος
1930 - Στηβ Μακ Κουίν, Αμερικανός ηθοποιός
1976 - Αθανάσιος Κωστούλας , Έλληνας ποδοσφαιριστής
1979 - Περικλής Ιακωβάκης, Έλληνας αθλητής του στίβου
Θάνατοι
809 - Χαρούν αλ Ρασίντ, Χαλίφης των Αββασιδών
1455 - Νικόλαος Ε΄, Πάπας της Ρώμης.
1603 - Ελισάβετ Α΄, Βασίλισσα της Αγγλίας.
1905 - Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας
1946 - Αλεξάντερ Αλιέχιν, Ρώσος παγκόσμιος πρωταθλητής του σκακιού
1962 - Αύγουστος Πικάρ, Ελβετός εξερευνητής και φυσικός
1972 - Κριστόμπαλ Μπαλεντσιάγκα, Ισπανός σχεδιαστής μόδας
1893 - Θεόδωρος Αρεταίος, ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο).
1993 - Τζον Χέρσεϊ , Αμερικανός συγγραφέας
2006 - Επαμεινώνδας Γονατάς, Έλληνας λογοτέχνης
Συναξαριστής
Προεόρτια του Ευαγγελισμού της υπεραγίας Θεοτόκου.
Αρτέμωνος ιερομάρτυρος επισκόπου Σελευκείας († α΄αι.) της Πισιδίας, Ο άγιος Ιερομάρτυρας Αρτέμων, έζησε στους αποστολικούς χρόνους. Όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Σελεύκεια της Πισιδίας για να κηρύξει το λόγο του Θεού, μεταξύ των ψυχών που γοητεύθηκαν από το κήρυγμα και τη διδασκαλία του Αποστόλου, ήταν και ο Αρτέμων τον οποίο ο Παύλος για τις πολλές του αρετές και τον ζήλο του κατέστησε και επίσκοπο της περιοχής. Επιλογή η οποία σύντομα δικαιώθηκε από τον βίο του αγίου, ο οποίος αναλώθηκε κυριολεκτικά στη διακονία του λαού του Θεού. Φρόντισε για τη ορθή κατήχηση των πιστών, για την παραμυθία των πτωχών και αδυνάτων, γενόμενος παράδειγμα για όλους τούς πιστούς. Εκοιμήθη οσιακά, το δε θάνατό του θρήνησε όλο του το ποίμνιο
Παρθενίου Γ` του οικουμενικού πατριάρχου (1657). Ο άγιος Ιερομάρτυρας Παρθένιος, καταγόταν από την Μυτιλήνη και ήταν γιος ευσεβών και ενάρετων γονέων. Αφιερώθηκε με την μελέτη των Θείων Γραφών και πολύ σύντομα εθεωρείτο ένας εκ των σοφότερων ανδρών του 17ου αι. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και στη συνέχεια επίσκοπος της Χίου. Το έτος 1656 εξελέγη πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαδεχόμενος τον Παρθενίου του Β`. Ως πατριάρχης ασχολήθηκε επισταμένως με την ελληνική παιδεία. Κάποια εκ των επιστολών του με «επαναστατικό» περιεχόμενο, έπεσε στο χέρια της Υψηλής πύλης. Έτσι ο Σουλτάνος Ιμπραήμ ο Α` διέταξε τη θανάτωση του Παρθενίου. Γι` αυτό το λόγο το Σάββατο, του Λαζάρου - 24 Μαρτίου 1657 - τον κρέμασαν στη Καγκελωτή πύλη Παρμάμ - Κάπου, το δε λείψανό του παρέμεινε εκεί για τρεις ημέρες. Αργότερα το παρέλαβαν οι Χριστιανοί και το έθαψαν με τις δέουσες τιμές.
Των εν Καισαρεία Παλαιστίνης Οκτώ Μαρτύρων.
Οσίων Αβραάμ, Αρτέμονος επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου «του εν Χαρσικίω», Μαρτίνου του Θηβαίου και Στεφάνου του Ξυλινίτου.
De Siris