Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Gregory J. Markopoulos


Γκρέγκορι Μαρκόπουλος 

Ο Γκρέγκορι Μαρκόπουλος γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1928 και πέθανε στις 12 Νοεμβρίου 1992, θεωρείται από τους πρωτοπόρους της έβδομης Τέχνης και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους του αμερικανικού εικαστικού πειραματικού (underground) κινηματογράφου. Οι καινοτομίες του οποίου αξιοποιήθηκαν από πολλούς νεότερους δημιουργούς του ανεξάρτητου κυρίως σινεμά, αλλά και από καλλιτέχνες της βίντεο αρτ.

Γεννήθηκε στο Οχάιο, από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Λυσσαρέα, στη Γορτυνία Αρκαδίας, και από τα 12 του χρόνια άρχισε να δημιουργεί ολοκληρωμένες ταινίες. Η συμβολή του στον κινηματογράφο αρχίζει τη δεκαετία του '40 με την ταινία «Psyche». Στη δεκαετία του '50, ολοκληρώνει την κινηματογραφική μεταφορά της «Γαλήνης» του Hλία Bενέζη και λίγα χρόνια αργότερα, συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη του Nέου  Aμερικανικού Kινηματογράφου, του οποίου στόχος είναι η αποδέσμευση των κινηματογραφιστών από τους περιορισμούς του καθεστώτος της κινηματογραφικής παραγωγής. Το ίδιο διάστημα φιλμογραφεί μερικές από τις πιο γνωστές του ταινίες («Twice a man», «The Illac Passion»), αντλώντας έμπνευση από τους ελληνικούς μύθους.

Η προσωπική του καλλιτεχνική πορεία τον οδηγεί μακριά από τις ΗΠΑ. Το 1967 φεύγει για την Ευρώπη, αποσύροντας τις ταινίες του από τις αμερικάνικες ταινιοθήκες και τη διανομή, καθώς απογοητεύεται από το καθεστώς της ανεξάρτητης κινηματογραφίας. Κορύφωση του έργου του θεωρείται ο κύκλος 22 ταινιών «Eνιαίος», συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Ολοκληρώνει το μοντάζ των ταινιών ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, αλλά τα φιλμ δεν είχαν τυπωθεί έως πρόσφατα.

Το 1980 εγκαταστάθηκε στην Πελοπόννησο, όπου μαζί με τον φίλο κινηματογραφιστή, Ρόμπερτ Μπίβερς, ίδρυσαν το «Τέμενος»- υπαίθριες προβολές ταινιών στην ειδυλλιακή Λυσσαρέα, που συνεχίστηκαν ως το 1986.

De Siris