Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Βασίλισσα Σοφία

Βασίλισσα Σοφία

Η Βασίλισσα Σοφία (Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη), γεννημένη ως πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας, είναι βασίλισσα (Reina Consorte) της Ισπανίας και σύζυγος του βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄.

Πριγκίπισσα της Ελλάδας

Γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό, στην Αθήνα, στις 2 Νοεμβρίου 1938. Οι γονείς της ήταν o Βασιλιάς Παύλος, και η σύζυγός του, Βασίλισσα Φρειδερίκη. Ανήκει σε μια από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές βασιλικές οικογένειες δεδομένου ότι και οι δύο γονείς της ήταν απόγονοι της Βασίλισσας Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου και του πρίγκηπα Αλβέρτου. Είναι μέλος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ. Ο αδελφός της Κωνσταντίνος ήταν Βασιλιάς της Ελλάδας έως την κατάργηση της μοναρχίας το 1974.

Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του ζεύγους των τότε πριγκίπων της Ελλάδας (ο πατέρας της έγινε βασιλιάς το 1947). Τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Αίγυπτο και στην Νότιο Αφρική, γιατί η βασιλική οικογένεια είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα κατά την κατάληψή της από τους Γερμανούς. Το 1946 επέστρεψε στην Ελλάδα. Σπούδασε σε κολλέγια της Ελλάδας και της Γερμανίας Βρεφοκομία, Μουσική και Αρχαιολογία. Εκτός από τα ελληνικά μιλάει αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά και γερμανικά.

Πριγκίπισσα της Ισπανίας

Στις 14 Μαΐου 1962 παντρεύτηκε στην Αθήνα τον τότε πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, μεταστράφηκε στον Ρωμαιοκαθολικισμό και παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της στον ελληνικό θρόνο. Απέκτησαν τρία παιδιά :
τη Πριγκίπισσα Ελένα (γεν. 20 Δεκεμβρίου 1963, Μαδρίτη) Δούκισσα του Λούγγο, παντρεύτηκε τον Χάιμε ντε Μαριτσαλάρ στις 18 Μαρτίου 1995 στη Σεβίλλη, απέκτησαν :
τον δόν Φελίππε Χουάν (γεν. 17 Ιουλίου 1998)
τη δόνα Βικτωρία Φρειδερίκη (γεν. 9 Σεπτεμβρίου 2000)
τη Πριγκίπισσα Κριστίνα (γεν. 13 Ιουνίου 1965, Μαδρίτη) Δούκισσα της Πάλμα ντε Μαγιόρκα, παντρεύτηκε τον Ινάκι Ουρνταγκαρίν, στις 4 Οκτωβρίου 1997 στη Βαρκελώνη, απέκτησαν:
τον δόν Χουάν Βαλεντίνο (γεν. 29 Σεπτεμβρίου 1999)
τον δόν Παύλο Νικόλαο Σεβαστιανό (γεν. 6 Δεκεμβρίου 2000)
τον δόν Μιχαήλ (γεν. 30 Απριλίου 2002)
τη δόνα Ειρήνη (γεν. 5 Ιουνίου 2005)
τον Διάδοχο Πρίγκιπα Φελίππε Χουάν Παύλο Αλφόνσο και όλων των Αγίων, Πρίγκιπα της Αστούριας (γεν. 30 Ιανουαρίου 1968, Μαδρίτη), παντρεύτηκε στις 22 Μαΐου 2004 στη Μαδρίτη, τη Λετίθια Ορτίζ, απέκτησαν:
τη Πριγκίπισσα Ελεονόρα της Ισπανίας (γεν. 31 Οκτωβρίου 2005)
τη Πριγκίπισσα Σοφία της Ισπανίας (γεν. 29 Απριλίου 2007)
Η Ισπανία την εποχή εκείνη ήταν επισήμως Βασίλειο, αλλά με τη θέση του Βασιλιά κενή, και τις αρμοδιότητες του Αρχηγού Κράτους είχε ο Στρατηγός Φρανθίσκο Φράνκο. Νόμιμος Διάδοχος τότε του Ισπανικού θρόνου ήταν ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, Πρίγκιπας Χουάν ντε Μπορμπόν. Χουάν Κάρλος και Σοφία, σε αντίθεση με τον πατέρα του Χουάν Κάρλος που ήταν εναντίον του καθεστώτος και κατοικούσε μόνιμα στη Πορτογαλία , ζούσαν στην Μαδρίτη, στην Ισπανία. Το καθεστώς από το 1947 δεν είχε καθορίσει ποιος ήταν ο Διάδοχος, και έτσι οι μνηστήρες ήταν πολλοί. Υπήρχε και το ενδεχόμενο να καταργηθεί η Μοναρχία, όπως έκανε το στρατιωτικό καθεστώς στη Πορτογαλία. Ο Φράνκο έδωσε στο ζεύγος τον τίτλο Πρίγκιπες της Ισπανίας , και όχι το Πρίγκιπες των Αστουριών που έχουν πάντα οι Διάδοχοι του Ισπανικού θρόνου.

Βασίλισσα της Ισπανίας

Τελικά, ο Φρανθίσκο Φράνκο επέλεξε τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, παρακάπτοντας μιά γενιά. Έτσι το 1975, όταν πέθανε ο Φράνκο, η Βασιλεία αποκαταστάθηκε (44 χρόνια μετά την έκπτωση του Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ΄) με την άνοδό του στον Ισπανικό θρόνο (22 Νοεμβρίου 1975) ως Χουάν Κάρλος Α' της Ισπανίας και έτσι η Σοφία έγινε Βασίλισσα της Ισπανίας. Ο πατέρας του Χουάν Κάρλος, αν και δυσαρεστημένος που ο γιος του δέχτηκε, αποδέχθηκε τις εξελίξεις για να σωθεί η Δυναστεία. Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος προχώρησε αμέσως στον εκδημοκρατισμό της Ισπανίας και το 1977 έγιναν οι πρώτες μετά από 45 χρόνια ελεύθερες εκλογές.

Η Σοφία βρισκόταν στην Ελλάδα όταν έγινε το πραξικόπημα της Χούντας το 1967. Από τότε και μέχρι το 1998 δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα, εκτός για λίγες ώρες στην κηδεία της μητέρας της Φρειδερίκης, τον Φεβρουάριο του 1981. Από την επίσημη επίσκεψη του Ισπανικού Βασιλικού ζεύγους το 1998 και μετά, έχει πυκνώσει τις επίσημες και ιδιωτικές της επισκέψεις. Μαζί της ζει, στα ανάκτορα Θαρθουέλα, η αδελφή της Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας.

Φέρει τον τίτλο της Καθολικής Συζύγου Καθολικού Μονάρχη, έχοντας έτσι το προνόμιο να εμφανίζεται ενώπιον του Πάπα ντυμένη στα λευκά και όχι στα μαύρα όπως ορίζει η εθιμοτυπία του Βατικανού.


De Siris