Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Γεώργιος Β. Μαγκάκης

Γεώργιος Β. Μαγκάκης

Ο Γεώργιος Β. Μαγκάκης γεννήθηκε στη Νάξο το 1906 και πέθανε στην Αθήνα στις 6 Νοεμβρίου1991, ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός και βουλευτής.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στη Νάξο. Ακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών. Άρχισε να δικηγορεί το 1930 και παρέμεινε στο δικηγορικό στίβο επί 60 χρόνια. Κατά τον πόλεμο του 1940 πολέμησε εναντίον των Ιταλών ως έφεδρος ανθυπολοχαγός και έπειτα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση με την Ιερά Ταξιαρχία.

Η δράση αυτή υπέρ της εθνικής αντίστασης συνεχίστηκε και στη διάρκεια της χούντας, όταν υπερασπίστηκε με μαχητικότητα τα μέλη αντιδικτατορικών οργανώσεων, την Αμαλία Φλέμινγκ, τον Τάσο Μήνη και άλλους αγωνιστές.

Ο στενός φίλος του Παναγιώτης Κανελλόπουλος, τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνησή του. Υπηρέτησε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από τις 5 Νοεμβρίου 1945 ως τις 22 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου.

Μετά τη Μεταπολίτευση εξελέγη βουλευτής (στην Αναθεωρητική Βουλή) στις βουλευτικές εκλογές του 1974 με την Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις στην Α΄ Αθηνών. Το κόμμα μετονομάστηκε σε ΕΔΗΚ το 1976.

Ήταν ο εισηγητής της μειοψηφίας στο κεφάλαιο του Συντάγματος για τη δικαιοσύνη, όταν ήταν βουλευτής της Αναθεωρητικής Βουλής. Συνέβαλε ακόμα στη διαμόρφωση διατάξεων που αφορούν τις πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα.

Ο Γεώργιος Β. Μαγκάκης συνέχισε να δικηγορεί και μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών στην Αθήνα το 1991.


De Siris