Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Βαγγέλης Γερμανός

Βαγγέλης Γερμανός

Ο Βαγγέλης Γερμανός γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1949 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έκανε σπουδές κιθάρας και θεωρητικά, ενώ από πολύ νωρίς συμμετείχε σε διάφορα μαθητικά και συνοικιακά γκρουπάκια.

Το 1981 έκανε την πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση ένας καθηγητής μαθηματικών που από χρόνια έπαιζε τρυφερές, αμερικάνικου τύπου, μπαλάντες.

Πέτυχε στο Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, αλλά πολύ σύντομα μετεγγράφηκε στην Αθήνα ,όπου έκανε και τις πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του στο Αθηναϊκό κοινό, στο συγκρότημα του Διονύση Σαββόπουλου στο Ροντέο και στο Κύτταρο. Ενώ είχε ήδη αρχίσει να γράφει τα πρώτα δικά του τραγούδια. Παντρεύτηκε νεότατος, στα 20 του χρόνια, & έχει μια κόρη την Αλίκη, η οποία έκανε την…πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία στην πασίγνωστη “Μπανιέρα”, παρέα με τον πατέρα της. Ο Διονύσης Σαββόπουλος έκανε την παραγωγή στον δίσκο τα “Μπαράκια”, όπου στη δεύτερη φωνή μπορεί κανείς να ανακαλύψει την νεαρότατη τότε και πρωτοεμφανιζόμενη επίσης, Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Τα “Μπαράκια” αποτέλεσαν ένα είδος επανάστασης στη μουσική σκηνή της εποχής , ανοίγοντας το δρόμο για ένα σωρό άλλους νέους δημιουργούς που ίσως δεν τολμούσαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Ο Βαγγέλης Γερμανός έγινε γρήγορα γνωστός- ένας ροκ τροβαδούρος που συνδυάζει την ευαισθησία & τον ρομαντισμό με την αντισυμβατική ματιά πάνω στα πράγματα. Παρ’ όλη την επιτυχία εκείνου του πρώτου δίσκου, αλλά & την ευρύτατη αποδοχή των επόμενων, ο Γερμανός ποτέ δεν αναδείχτηκε σε επαγγελματία του τραγουδιού, καθώς πάντα ο ίδιος επέλεγε πότε & υπό ποιές συνθήκες θα δημοσιοποιούνταν η δουλειά του.

Τη δεκαετία του ’90 κυκλοφόρησαν μόνο δύο δίσκοι του, & ένα “tribute” (“Στον Βαγγέλη με αγάπη, 16 πειραγμένα τραγούδια”) με επανεκτελέσεις τραγουδιών του από νέους, κυρίως του χώρου της ροκ, καλλιτέχνες. Το 2000 κυκλοφόρησε ο “Ελεύθερος Χρόνος”, ύστερα από έξι χρόνια δισκογραφικής απουσίας, υπενθυμίζοντας στους ακροατές την ικανότητα του Γερμανού να γράφει μελωδικές, τρυφερές μπαλάντες, αλλά χωρίς η δουλειά αυτή να έχει την αποδοχή των παλαιότερων, γραμμένων τη δεκαετία του ’80, δίσκων του τραγουδοποιού.

Εκτός από τη μουσική, ο Γερμανός έχει ασχοληθεί σποραδικά & με την ηθοποιία – εμφανίστηκε στην ταινία “Βαριετέ” του Νίκου Παναγιωτόπουλου & στο “Ο αδερφός μου & εγώ” του Αντώνη Κόκκινου, ενώ έχει κάνει & ένα πέρασμα από την τηλεόραση (στη σειρά “Νυχτερινοί ακροβάτες” το ’93 & στο “Γλυκόξινο κρασί” το 2000). Τα τελευταία χρόνια ο Βαγγέλης Γερμανός παίζει και τραγουδάει σόλο (κλασσική κιθάρα – φωνή) σε μουσικές σκηνές ανά την Ελλάδα και αυτή την εποχή ετοιμάζει τρίπτυχο με τίτλο: «Η τέχνη του τραγουδοποιού»

Δισκογραφία

Τα Μπαράκια, 1981
Ερωτικό Κούρδισμα, 1982
Βραχυκύκλωμα, 1984
Χάδια και Χαστούκια , 1985
Ζωντανή Περιπέτεια, 1986
Ερωτόλογα, 1989
Γιούπι-Για, 1991
Ο Τροβαδούρος, 1992
Ασκήσεις, 1994
Τα Πειραγμένα, 1997
Ελεύθερος Χρόνος, 2000
Το Μαγικό Νησί, 2005
Καμικάζι, 2008
Κρουαζιέρα, 2012

Ταινίες:

“Βαριετέ” του Νίκου Παναγιωτόπουλου
“Ο αδελφός μου κι’ εγώ” του Αντώνη Κόκκινου

Σήριαλ:

“Νυχτερινοί Ακροβάτες”
“Γλυκόξινο Κρασί”
“Ο Τελευταίος Παράδεισος”

Tηλεταινίες:

“Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει”
“Κρητική ιστορία”
“Χάρτινο Καράβι”
“Κόκκινος Κύκλος” του Πάνου Κοκκινόπουλου


De Siris