Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013

Ανδρέας Βέμπος

Ανδρέας Βέμπος

Ο Ανδρέας Βέμπος γεννήθηκε στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης το 1919 και πέθανε στην Αθήνα στις 3 Νοεμβρίου 1989. Γονείς του οι Αθανάσιος και Πηνελόπη Μπέμπο. Ήταν ο μικρότερος αδερφός της Σοφίας Βέμπο.

Μεγάλωσε στον Βόλο μέχρι τα 18 του χρόνια οπότε και μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Σιβιτανίδειο Σχολή. Κατετάγη στο 1939 ως κληρωτός και πολέμησε στο μέτωπο της Αλβανίας, ενώ μετά συμμετείχε εθελοντικά στην Εθνική Αντίσταση συνεργαζόμενος με τους Συμμάχους στα Δωδεκάνησα και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, πράξεις για τις οποίες παρασημοφορήθηκε.

Το 1960 παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Βούλγαρη και απέκτησε δύο γιους. Τον Αθανάσιο Βέμπο (1963) και τον Νικόλαο Βέμπο (1966). Αφιέρωσε την ζωή του στο θέατρο με αποκορύφωμα την ίδρυση και την λειτουργία του διάσημου πια Θεάτρου Βέμπο, επί της οδού Καρόλου 18 πλησίον της πλατείας Καραΐσκάκη στην Αθήνα, που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Από το θέατρο αυτό ξεκίνησαν πολλοί από τους πλέον διάσημους και αναγνωρισμένους ηθοποιούς του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Πέθανε από καρδιακό επεισόδιο στις 3 Νοεμβρίου του 1989 και κηδεύτηκε στο 1ο νεκροταφείο Αθηνών.


De Siris