Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Jack Palance

Τζακ Πάλανς

Ο Τζακ Πάλανς γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1919 και πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 2006, ήταν Αμερικανός ηθοποιός.

Γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια ως Vladimir Palanuik και ήταν ουκρανικής καταγωγής. Κέρδισε το Όσκαρ β΄ αντρικού ρόλου το 1991 για το ρόλο του στην ταινία Τι έκανες μπαμπά στην άγρια δύση; (City Slickers). Στη δεκαετία του ' 80 ο Πάλανς, μαζί με την κόρη του Χόλλυ Πάλανς (Holly Palance), ήταν οικοδεσπότης του τηλεοπτικού προγράμματος Ripley's Believe It or Not!.

Βραβεία και υποψηφιότητες

1952: υποψήφιος για Όκαρ β΄ ανδρικού ρόλου Πύρινος εφιάλτης - (Sudden Fear)
1953: υποψήφιος για Όκαρ β΄ ανδρικού ρόλου Άρπαγες της γης - (Shane)
1992: Κέρδισε Όσκαρ β΄ ανδρικού ρόλου Τι έκανες μπαμπά στην άγρια δύση; - (City Slickers)

Eπιλεγμένη φιλμογραφία

Panic in the Streets (Blackie) 1950
Sudden Fear (Lester Blaine) 1952
Shane (Jack Wilson) 1953
Man in the Attic (Slade) 1953
The Silver Chalice (Simon Magus) 1954
The Big Knife (Charles Castle) 1955
Playhouse 90 1956
Requiem for a Heavyweight (TV) (Harlan 'Mountain' McClintock)
Austerlitz (General Weirother) 1960
Barabbas (Torvald) 1962
Contempt (Jeremy Prokosch) 1966
The Professionals (Jesus Raza) 1966
Dr. Jekyll and Mr. Hyde 1968
Dr. Henry Jekyll and Mr. Edward Hyde (TV)
Justine (Antonin) 1969
Che! (Fidel Castro) 1969
Angels' Brigade (Mike Farrell) 1979
Hawk the Slayer (Voltan ) 1980
Bagdad Cafe (Rudi Cox) 1987
Gor (Xenos) 1988
Young Guns (Lawrence G. Murphy) 1988
Batman (Carl Grissom) 1989
Outlaw of Gor (Xenos) 1989
Tango & Cash (Yves Perret) 1989
Solar Crisis (Travis) 1990
City Slickers (Curly Washburn) 1991
City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Duke Washburn) 1994
The Swan Princess (Lord Rothbart-φωνή) 1994
Ebenezer (Ebenezer Scrooge) 1997
Treasure Island (Long John Silver) 1999


De Siris