Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Γιάννης Τοπαλίδης

Γιάννης Τοπαλίδης

O Γιάννης Τοπαλίδης, γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1962, είναι Έλληνας κάτοικος της Γερμανίας, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και από το 2001 βοηθός προπονητής της Εθνικής Ελλάδος, που με βασικό προπονητή τον Ότο Ρεχάγκελ το 2004 κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Τοπαλίδης γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1962 στο Μαυροδένδρι Κοζάνης και είναι ποντιακής καταγωγής. Στα εφηβικά του χρόνια βρέθηκε στη Γερμανία με την οικογένειά του ως μετανάστης. Εκεί αναζήτησε την τύχη του στο ποδόσφαιρο. Ως παίκτης αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή. Εθεωρείτο τρεχαντήρι[ασαφές] και δημιουργικός χαφ. Αγωνίστηκε σε ομάδες της Γ΄ Κατηγορίας. Μάλιστα, το 1983 η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν, η Μπούρστατ κατέκτησε τον τίτλο.

Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με την προπονητική. Φοίτησε στη σχολή του Μάιντς και, ακολούθως, στη σχολή της Κολονίας, στην οποία εισήχθη με βαθμό άριστα. Αρχικά, εργάστηκε σε ομάδες των χαμηλών κατηγοριών. Το 1998, προσλήφθηκε στο προπονητικό τιμ της Χέρτα Βερολίνου, ομάδας της Μπουντεσλίγκα, στη θέση του ανιχνευτή ταλέντων.

Το 2001, όταν έμαθε ότι ο Ότο Ρεχάγκελ ανέλαβε την Εθνική Ελλάδος και πως αναζητούσε έναν Έλληνα γερμανομαθή βοηθό, βρήκε τον τρόπο να έρθει σε επαφή μαζί του. Αφού γνωρίστηκαν, προσλήφθηκε ως βοηθός προπονητή. Μαζί με τον Ρεχάγκελ πανηγύρισε την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2004, στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Τον Ιούνιο του 2010, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την Εθνική Ελλάδος, μετά την λήξη του αγώνα Ελλάδα-Αργεντινή, στα πλαίσια της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, το οποίο διεξήχθη στην Νότια Αφρική.

Στην προσωπική του ζωή είναι παντρεμένος κι έχει αποκτήσει τρία παιδιά.

Καριέρα

Ως ποδοσφαιριστής

Αγωνίστηκε σε αρκετές ομάδες Γ΄ Κατηγορίας της Γερμανίας, όπως:

Λούντβιχσμπουργκ (Γ΄ Κατηγορία)
Μπούρστατ (Γ΄ Κατηγορία)
Σταρκενμπούργκια Χεπενχάιμ (Γ΄ Κατηγορία)

Διακρίσεις ως παίκτης:

Πρωτάθλημα Γ΄ Κατηγορίας Γερμανίας με την Μπούρστατ: 1983.

Ως προπονητής

Εργάστηκε στη Γερμανία σε συλλόγους Γ΄ και Δ΄ Κατηγορίας και της Μπουντεσλίγκα, πριν προσληφθεί ως βοηθός του Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδος:

1989-93: Άιντραχτ Έσλινγκεν (Δ΄Κατηγορία)
1993-96: Γκαϊσλίνγκεν (Γ΄Κατηγορία)
1996-98: Μπάκνανγκ (Γ΄Κατηγορία)
1998-01: Χέρτα Βερολίνου (Μπουντεσλίγκα), βοηθός προπονητή.
2001-2010: Εθνική Ανδρών, Βοηθός προπονητή.


De Siris