Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

4 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα


4 Νοεμβρίου Σαν Σήμερα

4 Νοεμβρίου 1984 - Στη Νικαράγουα διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1928. Οι «Σαντινίστας» του Ντανιέλ Ορτέγα κερδίζουν με 63%.
Γεγονότα

1821 - Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα.

1899 - Εκδίδεται το έργο του Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων».

1912 - Βαλκανικοί Πόλεμοι: Σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ ελληνικού και τουρκικού στρατού στον οικισμό Άρνισσα Πέλλας.

1918 - Ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.


1940 - Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940: Ιταλικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Μέτσοβο, πολλές γέφυρες, τον Βόλο, τον Πειραιά κ.ά.


1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν , Ο Γερμανός Στρατάρχης Έρβιν Ρόμελ οδηγεί τις δυνάμεις του σε συνεχή υποχώρηση.

1944 - Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο ΒΔ τμήμα της Κρήτης μέχρι τον Μάιο του 1945.

1956 - Καταστέλλεται από τα σοβιετικά τανκς η αντικομουνιστική εξέγερση των κατοίκων της Βουδαπέστης. 2.500 οι νεκροί Ούγγροι και 700 οι σοβιετικές απώλειες.


1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν στο διάστημα τον πρώτο ζωντανό οργανισμό στην ιστορία, τη σκυλίτσα Λάικα, με το δορυφόρο Σπούτνικ 2.

1977 - Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφου η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Το τελευταίο βαλς», που αποτελεί το φιλμαρισμένο κύκνειο άσμα του συγκροτήματος «The Band».

1984 - Στη Νικαράγουα διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές από το 1928. Οι «Σαντινίστας» του Ντανιέλ Ορτέγα κερδίζουν με 63%.


1995 - Δολοφονείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν από έναν Ορθόδοξο Εβραίο εξτρεμιστή που επικαλέστηκε εντολή από θεϊκό όραμα.

2008 - O Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Γεννήσεις

1883 - Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός.

1901 - Σπυρίδων Μαρινάτος, αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός.

1916 - Γουόλτερ Κρονκάιτ, δημοσιογράφος, που έγραψε ιστορία στην αμερικάνική τηλεόραση, παρουσιάζοντας τις ειδήσεις στο CBS από το 1962 ως το 1981.


1929 - Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος

1956 - Γιάννης Γεωργαράς, Έλληνας ποδοσφαιριστής. 

1972 - Λουίς Φίγκο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής.

1988 - Βαγγέλης Γεωργίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1990 - Jean-Luc Bilodeau, Καναδός ηθοποιός.

Θάνατοι

1847 - Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι, Γερμανός συνθέτης

1958 - Σαμ Ζίμπαλιστ, Αμερικανός παραγωγός ταινιών.

1983 - Γεώργιος Ζήβας, Έλληνας αθλητής του στίβου, πρωταθλητής Ελλάδος στην ελεύθερη δισκοβολία και σφαιροβολία.

1985 - Φέρντιναντ Κράμερ, Γερμανός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής.

1985 - Άδωνις Κύρου, σκηνοθέτης και συγγραφέας.

1988 - Κλεάνθης Βικελίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1995 - Γιτζάκ Ράμπιν, πρωθυπουργός του Ισραήλ. Δολοφονήθηκε από τον φανατικό σιωνιστή Γιγκάλ Αμίλ.

2002 - Νάκης Αυγερινός, Έλληνας πολιτικός.

Συναξαριστής

Οσίου Ιωαννικίου του Μεγάλου, του εν Ολύμπω Προύσης(†846).

Ιερομαρτύρων Νικάνδρου επισκόπου Μύρων († α΄ αι.)

Ερμείου πρεσβυτέρου († α΄ αι.). Οι άγιοι Νίκανδρος και Ερμαίος ήταν μαθητές του αποστόλου Τίτου, αγαπητού συνεργάτη του αποστόλου Παύλου. Κήρυτταν το Ευαγγέλιο με περίσσιο ζήλο και αφοσίωση. Με το κήρυγμά τους πολλοί ειδωλολάτρες πίστεψαν στο λόγο του Ιησού Χριστού. Για το λόγο αυτό καταγγέλθηκαν στον άρχοντα της πόλης, τον Λιβάνιο. Παρουσιάστηκαν δια της βίας ενώπιον του και διακήρυξαν την αλήθεια του Ευαγγελίου. Ο Λιβάνιος εξοργισμένος διέταξε τον βασανισμό τους. Συγκεκριμένα διέταξε να τους λυντσάρουν, όμως με τη βοήθεια της Θείας Χάρης οι άγιοι θεραπεύτηκαν. Το θαύμα αυτό αντί να συνετίσει τον άρχοντα, τον εξόργισε περισσότερο. Έτσι διέταξε το βασανισμό τους με πυρά και τον ενταφιασμό τους καθώς ήταν ζωντανοί ακόμα. Με αυτό το μαρτυρικό τρόπο παρέδωσαν το πνεύμα τους στον Κύριο.

Μάρτυρος Πορφυρίου, εξ Εφέσου. Ο άγιος Πορφύριος έζησε τον 3ο αιώνα στα χρόνια του αυτοκράτορα Αυρηλιανού. Καταγόταν από την Έφεσο της Μικράς Ασίας και από μικρή ηλικία είχε ανατραφεί με μίμους στα θέατρα. Εξασκώντας την τέχνη του μίμου συχνά κορόιδευε τις χριστιανικές συνήθειες και τελετουργίες. Αλλά η Θεία πρόνοια έφερε μία απροσδόκητη μεταβολή. Ο Πορφύριος είχε μία κόρη την οποία έχασε από αιφνίδιο θάνατο. Η απώλειά της έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην καρδιά του. Άφησε το επάγγελμά του μίμου και άρχισε να περιφέρεται θρηνώντας. Η παρηγοριά στην καρδιά του ήρθε από τούς κόλπους των χριστιανών, πού τόσο είχε εμπαίξει. Έτσι βρίσκοντας την γαλήνη βαπτίσθηκε χριστιανός και μετά με θάρρος αποκήρυξε την ειδωλολατρική πίστη. Ο έπαρχος όταν το έμαθε τον κάλεσε και τον πρόσταξε να ασπαστεί τα είδωλα. Ο άγιος Πορφύριος αρνήθηκε και αποκεφαλίστηκε.

Ευσεβέστατου βασιλέως Ιωάννου (Βατάζη), του «ελεήμονος».

Του αγίου και Δικαίου Αβιμέλεχ.

Εορτολόγιο

Ερμαίος, Ερμαίας, Ιωαννίκιος, Ιωανίκιος

De Siris