Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Άδωνις Κύρου


Άδωνις Κύρου

Ο Άδωνις Κύρου -γνωστός παγκοσμίως με το ψευδώνυμο Ado Kyrou- σκηνοθέτης συγγραφέας, και θεωρητικός του κινηματογράφου, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1923 στην Αθήνα, και πέθανε στις 4 Νοεμβρίου 1985 στο Παρίσι.

Στα χρόνια της νεότητάς του έλαβε ενεργά μέρος στο λαϊκό κίνημα της εποχής, και ιδιαίτερα στην περίοδο της Κατοχής κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε ενεργά μέρος στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ.

Μετά την απελευθέρωση έφυγε για τη Γαλλία όπου έμεινε μόνιμα με μικρά διαλλείματα. Έπειτα από σαράντα και πλέον χρόνια δημιουργικής δράσης ο Άδωνις Κύρου άφησε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αποτελείται από εννέα βιβλία –ανάμεσα στα οποία και το κλασσικό έργο “Ο σουρεαλισμός στον κινηματογράφο”-, πολλά άρθρα κριτικής κινηματογράφου, δύο ταινίες μεγάλου μήκους, δεκατρείς μικρού μήκους, τέσσερις τηλεταινίες, και τουλάχιστον τριάντα ώρες τηλεοπτικών προγραμμάτων μουσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Ακόμα διετέλεσε συνεργάτης στο γαλλικό περιοδικό κινηματογράφου “Positif”, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα καταγραφεί με πληρότητα το σύνολο του έργου του.

Φιλμογραφία

1957 : La Déroute, short film
1958 : Le Palais idéal, short film on the Palais idéal by Ferdinand Cheval
1959 : Le Havre, short film
1960 : La Chevelure, short film
1962 : Combat de coqs
1962 : La Paix et la vie
1963 : Les Immortelles
1964 : Un honnête homme
1965 : Το Μπλόκο
1972 : Le Moine (Engl: The Monk)

De Siris