Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Arianna Huffington


Αριάννα Στασινοπούλου 

Η Αριάννα Στασινοπούλου γόνος γνωστής οικογένειας γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1950 στην Αθήνα και σε ηλικία 16 ετών µετέβη στη Βρετανία για σπουδές.

Σπούδασε Οικονοµικά στο Πανεπιστήµιο του Κέιµπριτζ, όπου το 1971 αναδείχτηκε πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου – µόλις τρίτη στα χρονικά γυναίκα η οποία καταλάμβανε αυτή την παραδοσιακά συνδεόμενη µε λαµπρό πολιτικό µέλλον θέση. Σε αυτή τη βάση ξεκίνησε τη δημοσιογραφική και συγγραφική της καριέρα, εµφανιζόµενη σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές του BBC και εκδίδοντας µε επιτυχία το πρώτο της, «αντιφεµινιστικό» βιβλίο «The Female Woman». Το 1980 έκανε το άλµα πέραν του Ατλαντικού.

 Η συγγραφική της σταδιοδροµία δεν υπήρξε καθόλου ανέφελη, αν σκεφτεί κανείς ότι το βιβλίο της για τη Μαρία Κάλλας καταγγέλθηκε ως προϊόν λογοκλοπής και εκείνο για τον Πικάσο για µισογυνισµό. Περιπετειώδης υπήρξε και η ιδιωτική της ζωή. Το 1986 παντρεύτηκε τον Μάικλ Χάφινγκτον (γόνο πετρελαιοβιοµηχάνων, που τότε υπηρετούσε ως βοηθός υφυπουργός Άµυνας) και απέκτησε µαζί του δύο κόρες.

Το ζεύγος εγκαταστάθηκε στη Σάντα Μπάρµπαρα της Καλιφόρνια, όπου το 1992 ο Μάικλ διεκδίκησε µε επιτυχία την εκλογή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το κόµµα των Ρεπουµπλικανών. Ωστόσο, η προσπάθειά του να εκλεγεί το 1994 γερουσιαστής υπήρξε αποτυχηµένη, παρά το ποσό-ρεκόρ των προεκλογικών δαπανών του. Το 1997 ήρθε το διαζύγιο και λίγο αργότερα η δηµόσια παραδοχή του Μάικλ ότι είναι γκέι. Το ύψος της διατροφής δεν έχει έως τώρα δημοσιοποιηθεί.

Συµπαρουσιάστρια πολιτικού talk show µε τον κωµικό και νυν γερουσιαστή των δηµοκρατικών Αλ Φράνκεν, η Αριάννα μεταστράφηκε πολιτικά επί των ηµερών του Τζορτζ Μπους και τo 2003 έθεσε υποψηφιότητα κόντρα στον Σβαρτσενέγκερ για κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Πλέον αυτοπρoσδιορίζεται ως «progressive populist», παραµένοντας εννοείται πάντα διάσηµη, ισχυρή και... δικτυωμένη.

Το «Forbes» την κατέταξε το 2009 12η στη λίστα των Γυναικών των Μίντια µε τη Μεγαλύτερη Επιρροή. Ο «Guardian» την αναβάθµισε στην 42η θέση των 100 ισχυρότερων προσώπων των ΜΜΕ παγκοσµίως. Πολύ πιο γλαφυρά, το «New York Magazine» την αποκάλεσε «ανθρώπινο µπλογκ»: Ένα πλέγµα διασυνδέσεων που οδηγούν διαρκώς σε άλλες διασυνδέσεις.

Παρά τις µεταπτώσεις της προσωπικής της ιστορίας, η Αριάννα Στασινοπούλου-Χάφιγκτον ποτέ δεν παρεξέκλινε από το στόχο της να κατακτήσει την Αµερική – και τη δημοσιότητα. Άλλοτε πρωταγωνίστρια της «δεξιάς επανάστασης του Νιουτ Γκίνγκριτς», η δαιμόνια Ελληνοαµερικανίδα έχει τα τελευταία χρόνια µεταβληθεί σε πρόσωπο αναφοράς της Κεντροαριστεράς των ΗΠΑ, λανσάροντας εν τω µεταξύ ένα από τα πιο επιτυχηµένα πειράµατα διαδικτυακής δηµοσιογραφίας, το ειδησεογραφικό πόρταλ Huffington Post. Τον περασμένο Φεβρουάριο η AOL εξαγόρασε την ιστοσελίδα έναντι 315 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά διατήρησε την Αρριάνα στη θέση της γενικής διευθύντριας.

De Siris