Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Μάρκος Δραγούμης


Μάρκος Δραγούμης

Ο Μάρκος Δραγούμης γεννήθηκε το 1926 και πέθανε στις 2 Ιουλίου 2011, ήταν Έλληνας αρθρογράφος, συγγραφέας και στέλεχος της Αριστεράς.

Βιογραφικά στοιχεία

Ήταν μέλος της οικογένειας Δραγούμη και ήταν γιος του Νικολάου Δραγούμη και της Αμαρυλλίδος Ζάννου. Επίσης ήταν απευθείας απόγονος του Μάρκου Δραγούμη. Σπούδασε ιατρική και αναμείχθηκε με το αριστερό κίνημα της εποχής με αποτέλεσμα να εξοριστεί δύο χρόνια στον Αϊ Στράτη. Το 1957 έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του 1957 με την ΕΔΑ, με την οποία και εξελέγη. Παραιτήθηκε όμως υπέρ του Σταμάτη Μερκούρη προκειμένου να σταματήσει η δίωξη του τελευταίου. Τη δεκαετία του 1960 έλαβε μέρος στο κίνημα ειρήνης.

Το 1966 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία για να εκπονήσει την διατριβή του, την οποία όμως διέκοψε για να αφιερωθεί στον αντιδικτατορικό αγώνα. Από το 1970 στρέφεται οριστικά προς τον φιλελευθερισμό ασκώντας παράλληλη κριτική προς τον σοσιαλισμό. Μετά την πτώση της Χούντας ανέλαβε υπεύθυνος τύπου στις ελληνικές πρεσβείες του Λονδίνου, της Βαρσοβίας κ.α. καθώς και διευθυντής της ελληνικής μεταφραστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αρθρογραφούσε τακτικά στις εφημερίδες "Αυγή", "Athens Daily News" και "Δημοκρατική Αλλαγή", υπήρξε συνεργάτης του "Οικονομικού Ταχυδρόμου", μετάφρασε διάφορα έργα ενώ μελέτες του είχαν δημοσιευθεί σε περιοδικά ιστορικό-πολιτικού περιεχομένου. Συνέγραψε αρκετά βιβλία μεταξύ των οποίων και το έργο Πορεία προς τον Φιλελευθερισμό (1991), το οποίο κατόπιν αποφάσεώς του διέπεται από άδεια Creative Commons.

Απεβίωσε στις 2 Ιουλίου 2011 στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

De Siris