Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Λένα Αλκαίου


Λένα Αλκαίου

Η Λένα Αλκαίου γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1965 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Από μικρή ηλικία παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής και μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με την Άννα Διαμαντοπούλου. Αργότερα θα διακόψει τις οικονομικές της σπουδές και θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι ξεκινώντας από μικρούς καλλιτεχνικούς χώρους και στη συνέχεια δίπλα σε μεγάλα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού όπως η Ελένη Βιτάλη, η Πόλυ Πάνου, ο Τάκης Μπίνης, ο Αντώνης Καλογιάννης, η Μαρίζα Κωx και ο Μανώλης Μητσιάς με τον οποίο συνεργάστηκε στο ΧΑΡΑΜΑ σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε η Λίνα Νικολακοπούλου.

Η πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση πραγματοποιείται το 1993 με τις 'Πόλεις του Νότου' της Νένας Βενετσάνου και της Μπέτυς Κομνηνού με το τραγούδι 'Το Μαύρο Φόρεμα'. Ένα χρόνο μετά μοιράζεται με τον Γιάννη Νικολάου το δίσκο 'Όνειρα αυθαίρετα' όπου τραγουδά τα έξι τραγούδια σε στίχους Γιώργου Κρητικού και Σωτηρίας Μπαβέλου.

Η πρώτη ουσιαστικά προσωπική δισκογραφική της παρουσία έρχεται με τον δίσκο 'Τα Πάθη μου τα μυστικά'. Ο Γιώργος Ζήκας υπογράφει τη μουσική και τους στίχους σε έξι τραγούδια, ο Γιάννης Νικολάου σε στίχους Γιώργου Κρητικού τα πέντε και ένα ο Β. Ανδρικόπουλος. Την ίδια περίοδο 1997/98 συνεργάζεται με τον Κώστα Μακεδόνα και τον Γιάννη Κότσιρα στα '13Φεγγάρια', ενώ την επόμενη περίοδο 1998/99 συνεργάζεται με την Πέμυ Ζούνη και την Αναστασία Μουτσάτσου στο 'ΖΟΟΜ.

Στις αρχές του 1999 κυκλοφορεί τη δεύτερη δισκογραφική της δουλειά με τίτλο 'Συνταγές για λάθη'σε μουσική Νίκου Παραστατίδη και στίχους Γιώργου Κρητικού.
Με παραγωγό τον Μάκη Δελαπόρτα κυκλοφορεί το 2000 το άλμπουμ με τίτλο 'Στου Παραδείσου τα μπουζούκια' με επανεκτελέσεις χαμένων θησαυρών του ελληνικού τραγουδιού. Δεκαπέντε άφθαρτα αριστουργήματα μεγάλων συνθετών που όχι μόνο δεν άγγιξε ο χρόνος αλλά και δεν διασκευάστηκαν κατά κόρον -όπως συνηθίζεται- τα τελευταία χρόνια. Τραγούδια των Πλέσσα, Ζαμπέτα, Σπανού, Λοΐζου, Ξαρχάκου, Παπαδόπουλου, Σακελλάριου, Δασκαλόπουλου και άλλων μεγάλων δημιουργών, ερμηνεύονται μοναδικά από τη Λένα Αλκαίου. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο Γιάννης Νικολάου, ο ταλαντούχος συνθέτης που αγκάλιασε με αμέριστο σεβασμό όλα τα τραγούδια του δίσκου και έκανε ακόμη πιο σημαντικό αυτό το ταξίδι στα χρόνια του '60, με την εμπειρία και τον ήχο του σήμερα. Έκπληξη στο άλμπουμ η συμμετοχή της μεγάλης ερμηνεύτριας Ρένας Κουμιώτη σε ένα ντουέτο με τη Λένα μετά από 20 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία ενώ ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες συνθέτες, ο Μίμης Πλέσσας, παίζει πιάνο στο ανεξίτηλο αριστούργημα 'Ποιος το ξέρει'.

Τη σεζόν 2000-2001 η Λένα Αλκαίου εμφανίζεται μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στην Πανσέληνο. Για τις εμφανίσεις τους αυτές έχουν αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές και έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο για το πρόγραμμα που παρουσιάζουν όσο και για τις ερμηνείες τους. Ένα από τα πιο πετυχημένα σχήματα αυτού του χειμώνα. Την επόμενη σεζόν 2001-2002 εμφανίζεται στα 13 Φεγγάρια σε ένα πρόγραμμα που σκηνοθετεί και επιμελείται ο Άγγελος Πυριόχος.

Τον Μάρτιο του 2002 κυκλοφορεί το άλμπουμ της με τίτλο 'Δεν μοιράζεται η αγάπη'. Εκτός από τον Χρήστο Νικολόπουλο μουσική σε αυτήν τη δουλειά έχουν γράψει οι: Νότης Μαυρουδής, Κώστας Μακεδόνας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Θανάσης Βασιλάς. Στιχουργικά συμμετέχουν οι: Φίλιππος Γράψας, Γιάννης Καλαμίτσης, Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Φασουλάς, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, Ανδρέας Καραγιαννίδης, Ηλίας Κατσούλης, Άγγελος Πυριόχος. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς κάνει συναυλίες με τον Στέλιο Διονυσίου σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τη σεζόν 2002-2003 εμφανίζεται στο ΖΟΟΜ μαζί με τον Γιώργο Νινιό σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο 'Αζουμάριστα τραγούδια', εμφανίσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Το καλοκαίρι συνεργάζεται σε συναυλίες με τον Μίμη Πλέσσα και στη συνέχεια κάνει εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη στο ΦΙΞ με τον Μίμη Πλέσσα και τον Στέφανο Κορκολή. Την ίδια εποχή συμμετέχει στον δίσκο 'Ανωτάτη Ζαμπετική' με ανέκδοτα τραγούδια του Γ. Ζαμπέτα.

Το καλοκαίρι του 2003 συμμετέχει στην συναυλία του περιοδικού Δίφωνο 'Παρών στον Βαγγέλη Περπινιάδη'. Η συναυλία ηχογραφείται και κυκλοφορεί σε cd. Συμμετείχε επίσης στην 'Ωδή των οδών' με τραγούδια του Μιχάλη Τερζή. Στη συνέχεια συνεργάζεται με την Κατερίνα Κούκα σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Το καλοκαίρι του 2004 συμμετέχει στην παράσταση 'Μίκης Θεοδωράκης - μια ζωή Ελλάδα' σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη και κείμενα Κάκιας Ιγερινού στο θέατρο ΠΑΡΚ. Η παράσταση σημειώνει μεγάλη επιτυχία και συνεχίζεται και τον χειμώνα στο θέατρο ΒΕΜΠΟ. Επίσης ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το ομώνυμο άλμπουμ.

Έχει κυκλοφορήσει και το αλμπουμ με τίτλο 'Η Τέχνη της ζωής' που είναι μια πρωτότυπη και αξιόλογη συνεργασία με τους 'ΑΜΜΟΣ'. Από εκεί ξεχώρισαν αρκετά τραγούδια όπως τα: 'Ότι θυμάμαι κι ότι αγαπώ', 'Μοίρα', 'Η τέχνη της ζωής'κ.α. Την ίδια εποχή με το θέατρο, η Λένα Αλκαίου συνεργάζεται παράλληλα με τον Πασχάλη στο TABOO.

Το καλοκαίρι κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με τη Σωτηρία Λεονάρδου και τη Γιούλη Τσίρου.

Την περίοδο 2005-2006 εμφανίζεται στο Χάραμα με τη Μαριώ και τον Λάμπρο Καρελά, σ' ένα πρόγραμμα που σκηνοθετεί ο Χάρης Ρώμας. Επίσης συμμετέχει στο CD 'Το καφέ του έρωτα' με τρία τραγούδια σε στίχους Χάρη Ρώμα και μουσική Στ. Κορκολή, Χρ. Γερμενή, Λ. Βαλενστάιν.

Τον Φεβρουάριο του 2006 κυκλοφορεί η προσωπική της δουλειά με τίτλο "Το μετά", άλμπουμ στο οποίο συνυπάρχουν κλασικά λαϊκά τραγούδια περασμένων δεκαετιών, επιτυχίες της Αλκαίου των τελευταίων χρόνων και τρία ολοκαίνουρια τραγούδια που γράφτηκαν για τη φωνή της.

De Siris