Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Tom Carvel


Θωμάς Καρβέλας 

Ο Θωμάς Καρβέλας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Ιουλίου 1906 κι έφτασε σε παιδική ηλικία στις ΗΠΑ.

Εξελίχθηκε σε μορφή του παγκόσμιου εμπορίου και της προώθησης προϊόντων, με αφορμή ένα τυχαίο συμβάν : έχοντας δανειστεί 15$ από τη μέλλουσα συζυγό του Αγνή, αγόρασε ένα φορτηγό και ζούσε μεταφέροντας και πουλώντας παγωτά.

Το 1934, το αμάξι έπαθε λάστιχο και ο Θωμάς άρχισε να πουλάει το φορτίο του στους περαστικούς, προκειμένου να μην του χαλάσει και το πετάξει. Το συμβάν αυτό του έδωσε την ιδέα να ανοίξει στην ίδια περιοχή - στο Σέντραλ 'Αβενιου του Γουεστσέστερ – το πρώτο κατάστημα πώλησης παγωτών, που υπάρχει ως τις μέρες μας.

Ως Tom Carvel πλέον άρχισε την εκρηκτική παρουσία του στο αμερικάνικο εμπόριο : δημιούργησε και κατοχύρωσε την πρώτη μηχανή soft παγωτού. Εισάγει την ιδέα προώθησης «με την αγορά ενός, άλλο ένα δωρεάν». Εισάγει τη μέθοδο franchising δανείζοντας με συγκεκριμένες προδιαγραφές τη φίρμα του σε καταστήματα πώλησης παγωτού και δημιουργώντας το Carvel College of Ice Cream Knowledge για την εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών. Τοποθετεί ψυγεία με τη φίρμα του σε διάφορους χώρους. Δημιουργεί το παγωτό-σάντουιτς και προτείνει «επετειακά» παγωτά για εορταστικές μέρες. Δημιούργησε πρώτος το παγωτό χωρίς λιπαρά και το γιαούρτι-παγωτό. Εγκαινίασε το πρώτο σούπερ μάρκετ παγωτού.

Εξαιρετικά σημαντικό βάρος στην επιχειρηματική του δραστηριότητα έδωσε στη διαφήμιση. Το 1955 ήταν ο πρώτος που έκανε διαφημιστικά μηνύματα για τα παγωτά στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Συμμετέχοντας σχεδόν πάντα ο ίδιος στις διαφημίσεις με τη χαρακτηριστική φωνή και το παρουσιαστικό του, αποτέλεσε για δεκαετίες μια οικεία φυσιογνωμία στο κοινό. Τη δεκαετία του ’70 εξέδιδε διαφημιστικά κόμικς και υπάρχουν αναφορές στο όνομά του σε τραγούδια.

Πέθανε στη Νέα Υόρκη στις 21 Οκτωβρίου 1990, κατά τη διάρκεια του ύπνου του.

De Siris