Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012

Κυριακούλης Μαυρομιχάλης


Κυριακούλης Μαυρομιχάλης

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης με άγνωστη ημερομηνία γέννησης πέθανε στις 4 Ιουλίου 1822, ήταν οπλαρχηγός που συμμετείχε στην Επανάσταση του 1821. Γεννήθηκε στην Μάνη και ήταν γιος του Πιέρρου Μαυρομιχάλη και νεώτερος αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Δράση

Με το ξέσπασμα της επανάστασης συγκρότησε δικό του σώμα και διακρίθηκε αρχικά στις μάχες της Καλαμάτας, της Κορώνης, της Μεθώνης, του Βαλτετσίου όπου ήταν γενικός αρχηγός του ελληνικού στρατού, στην πολιορκία της Τρίπολης κ.α.

Αργότερα συμμετείχε μαζί με τον ανηψιό του Ηλία σε εκστρατεία στην Αττική και την Εύβοια όπου δεν κατάφερε να τον σώσει από τον θάνατο.Στη συνέχεια προσπάθησε ανεπιτυχώς μαζι με τον Ανδρούτσο να εκδικηθεί τον θάνατο του ανηψιού του. Το καλοκαίρι του 1822 συμμετείχε στην εκστρατεία του Μαυροκορδάτου στην Ήπειρο επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών. Σκοτώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1822 καθώς πολεμούσε στη Σπλάτζα Φαναρίου αντιμετωπίζοντας 3.000 Τουρκαλβανούς υπό τον Μουσταφάμπεη, δεχόμενος σφαίρα στο κεφάλι.

Το σώμα του ενταφιάστηκε στο Μεσολόγγι.Γιος του ήταν ο Πέτρος Μαυρομιχάλης.

Στο δημοτικό τραγούδι

Το Δημοτικό τραγούδι αντί να περιγράψει το θάνατό του με πρωτοτυπία εκθέτει την ανακοίνωση του θανάτου του από τον Πετρόμπεη στη σύζυγό του στη Μάνη:
"Πετρόμπεης καθότανε ψηλά στο Πετροβούνι
κι εσφούγγιζε τα μάτια του μ΄ ένα χρυσό μαντήλι
-Τι έχεις Μπέη και χλίβεσαι και χύνεις μαύρα δάκρυα
-Σα με ρωτάς Κυριάκαινα και θέλεις για να μάθης
απόψε μου ΄ρθαν γράμματα από το Μεσολόγγι
τον Κυριακούλη σκότωσαν, τον πρώτο καπετάνιο
και στάζουνε τα μάτια μου και τρέχουν μαύρα δάκρυα"

De Siris