Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Δέσποινα Βανδή


Δέσποινα Βανδή

Η Δέσποινα Βανδή γεννημένη ως Δέσποινα Μαλέα στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας στις 22 Ιουλίου 1969 είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια, διάσημη κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με διεθνή καριέρα.

Προσωπική ζωή

Όταν ήταν 6 ετών μετακόμισε με τους γονείς της στην Καβάλα, από όπου είναι η οικογενειακή της καταγωγή. Σπούδασε Φιλοσοφία, Παιδαγωγική και Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της καριέρας της άλλαξε το επίθετό της σε «Βανδή» για να κρύψει από τους γονείς της ότι τραγουδούσε.

Έχει παντρευτεί τον Ντέμη Νικολαΐδη, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη (8 Φεβρουαρίου 2004) και ένα γιο (21 Αυγούστου 2007). Το 2003 εμφανίστηκε μαζί με τον σύζυγο της Ντέμη Νικολαΐδη στην εκπομπή του Discovery Channel «Europe's Richest People» αφού η περιουσία της έφτανε τα 11.000.000 ευρώ.

Καριέρα

Η Δέσποινα Βανδή έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους σε Ελλάδα και Κύπρο και κάποιοι δίσκοι έχουν κυκλοφορήσει διεθνώς. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1994, αφού παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού και φωνητικής. Για αρκετά χρόνια εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα της συμπρωτεύουσας, έχει συνεργαστεί με τον Αντώνη Ρέμο την εποχή που οι μόνοι που τους γνώριζαν ήταν το κοινό της Θεσσαλονίκης.

Βραβεύσεις

Η πρώτη βράβευση της Βανδή έγινε το 2000 από τον διευθυντή των Virgin Megastores του Λονδίνου, για την επιτυχία του cd-single Υποφέρω, ως το πιο εμπορικό cd-single όλων των εποχών στην Ελλάδα. Το 2001 βραβεύτηκε με το "World Best Selling Greek Artist 2001" ("Έλληνας Καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον Κόσμο για το 2001") στον διαγωνισμό "World Music Awards" ο οποίος διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μόντε Κάρλο. Ήταν η πρώτη φορά όπου ένας Έλληνας καλλιτέχνης που ζει στην Ελλάδα βραβεύτηκε σε αυτόν τον διαγωνισμό. Το cd της με τίτλο "Γεια", της χάρισε το βραβείο αυτό, αφού μέσα σε 11 μέρες έγινε 4 φορές πλατινένιο.

Το 2003 η Δέσποινα Βανδή κέρδισε στα βραβεία "Αρίων" το βραβείο της Καλύτερης Τραγουδίστριας της χρονιάς αλλά και το βραβείο για τις περισσότερες πωλήσεις για το άλμπουμ "Γεια". Το 2003 αναδείχθηκε "Best International Artist" (Η Καλύτερη Διεθνής Τραγουδίστρια) στα βραβεία του Star Radio Awards στις Η.Π.Α ενώ το "Gia" αναδείχθηκε στην 11η θέση των Top Singles για το 2003 ενώ ήταν στην πρώτη θέση σε πολλά μέρη του πλανήτη (Γερμανία, Αυστραλία, Η.Π.Α., Τσεχία, Αυστρία, Βραζιλία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, Κύπρο, Σουηδία, Ρουμανία, Αγγλία).

Το 2004, το "Come Along Now" έγινε στη Ρωσία το δεύτερο πιο εμπορικό τραγούδι, σύμφωνα με τα στοιχεία πωλήσεων. Γι' αυτό, ο μεγαλύτερος σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός της Ρωσίας, ο Hit Fm της έδωσε ένα ειδικό τιμητικό βραβείο σε μια εκδήλωση-συναυλία. Ακολούθησαν βραβεύσεις στα MAD Video Music Awards: το 2005 αναδείχθηκε νικήτρια στα βραβεία του τηλεοπτικού σταθμού Mad, αποσπώντας το βραβείο για το καλύτερο video clip στην κατηγορία Σύγχρονο Λαϊκό, με το τραγούδι "Happy End", το βραβείο της Καλλιτέχνιδας της Χρονιάς και το βραβείο για την πιο καλοντυμένη καλλιτέχνιδα στο τραγούδι "Come Along Now".

 To 2006 κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο βιντεοκλιπ στην κατηγορία Σύγχρονο Λαϊκό με το τραγούδι "Στην Αυλή του Παραδείσου" και το βραβείο για το καλύτερο χορευτικό βιντεοκλίπ με το τραγούδι "Jambi" αλλά και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας με το τραγούδι "Στην Αυλή του Παραδείσου". Το 2007 κέρδισε εκ νέου το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας με το τραγούδι "Κάλαντα" αλλά και το βραβείο για το καλύτερο video clip ντουέτο με το τραγούδι "Αμανέ".

Το 2008 η Δέσποινα Βανδή κέρδισε το βραβείο της Καλύτερης Τραγουδίστριας της χρονιάς. Τον Δεκέμβριο του 2007, με το άλμπουμ της "10 Χρόνια Μαζί", βραβεύτηκε για την δεκαετή προσφορά της στο τραγούδι. Το 2010 στα Mad Video Music Awards κέρδισε το βραβείο Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνης.

Δέσποινα Βανδή και θαυμαστές

Έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες θαυμαστών (fan clubs) γι' αυτήν σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο, χωρίς να υπάρχει κάποιο επίσημο.

Τηλεόραση

Δύο Ξένοι (Μega)

Δισκογραφία

Άλμπουμ

1994: Γέλα μου
1996: Εσένα περιμένω
1997: Δέκα εντολές (2πλα Πλατινένιο)
1999: Προφητείες (3πλα πλατινένιο)
2001: Γειά + Γειά+Άντε Γειά Collector's Edition(4πλα πλατινένιο)
2003: Live (Πλατινένιο)
2004: Στην αυλή του Παραδείσου + Special Edition (Στην Αυλή Του Παραδείσου) (2πλα Πλατινένιο)
2007: 10 X.M. + 10 χ.μ.: It's Destiny (Πλατινένιο στην Ελλάδα) (Πλατινένιο στην Κύπρο)
2010: C'est La Vie" (multi platinum x11) (5πλα πλατινένιο στην Κύπρο)
2012: Άλλαξα (2πλα πλατινένιο) (πλατινένιο στην Κύπρο)

CD-singles

1998: Σπάνια (Πλατινένιο)
2000: Υποφέρω (6πλα πλατινένιο σε Ελλάδα) (4πλα πλατινένιο στην Κύπρο)
2002: Άντε γειά (2πλα πλατινένιο)
2003: Gia (Χρυσό στην Ελλάδα)
2004: Opa opa
2004: Come along now (Πλατινένιο)
2006: Κάλαντα (2πλά πλατινένιο)

DVD

2003: Δέσποινα Βανδή: The Video Collection '97-'03 (Χρυσό DVD)
2004: Δέσποινα Βανδή: Despina Vandi (1994-2000)
2004: Δέσποινα Βανδή Karaoke DVD Vol.1

Διεθνείς κυκλοφορίες

2003: Gia (Χρυσό στην Τουρκία)
2003: Live
2004: Opa Opa
2003: Despina Vandi
2004: Come Along Now
2005: The very best of Despina Vandi
2005: Nymphea: The best
2005: The garden of Eden
2005: Jambi
2007: Play MP3
2007: MP3 collection

Συλλογές

2001: Δέσποινα Βανδή: The best of (Χρυσός Δίσκος)
2004: Ballads
2004: Dance
2005: Τα λαϊκά της Δέσποινας
2005: Δέσποινα Βανδή
2005: Karaoke CD + G
2006: 14 μεγάλα τραγούδια
2006: Singles
2007: Δέσποινα Βανδή: The EMI years: The complete collection
2007: Χρυσή δισκοθήκη
2007: Μοναδικές ερμηνείες
2008: Δέσποινα Βανδή: the best
2009: Greatest Hits 2001-2009

Συμμετοχές

1993: Αλέξης Παπαδημητρίου - Ο κύκλος του έρωτα
1996: Γιάννης Πάριος - Η μοναξιά μέσ' απ' τα μάτια μου
1998: Disney Μουλάν
1999: Γιώργος Λεμπέσης - Εξάρτηση
2002: Τόλης Βοσκόπουλος - Η σωστή απάντηση
2008: Schiller - Sehnsucht
2008: Schiller - Desire
2010: Schiller – Sunday

De Siris