Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Νίκος Ζιώγαλας


Νίκος Ζιώγαλας

Ο Νίκος Ζιώγαλας γεννήθηκε στη Φυτεία Ημαθίας στις 4 Ιουλίου 1953, είναι Έλληνας μουσικός.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική ξεκινά από πολύ νεαρή ηλικία. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 τον βρίσκουμε να παίζει διασκευές δημοτικών τραγουδιών με το συγκρότημα "ΑΝΑΚΑΡΑ". Κατά την ίδια περίοδο συνεργάζεται δισκογραφικά με τον Θανάση Γκαϊφύλλια στο "Ωτοστοπ".

Λίγο αργότερα, τον συναντάμε να τραγουδάει στο άλμπουμ του Ηρ. Τριανταφυλλίδη "Σε άλλους κόσμους".

Το 1977 συμμετέχει στην παράσταση και στον δίσκο "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου.

Αμέσως μετά, και για τα επόμενα 2 χρόνια, παρακολουθεί σπουδές Μουσικοθεραπείας στο Παρίσι. Κατά την παραμονή του εκεί, παίζει μουσική στους δρόμους και στο μετρό παρέα με άλλους Έλληνες μουσικούς. Επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται για ένα χρόνο με το συγκρότημα "Σπυριδούλα".

Το 1981 συμμετέχει στο δίσκο του Ηρ. Τριανταφυλλίδη "Παίζεις με τις μηχανές".
Το 1983 σχηματίζει το συγκρότημα "ΕΡΜΑΦΡΟ", ενώ από το 1985 ξεκινά την προσωπική του δισκογραφική πορεία, που περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 10 δίσκους. Το 1993 εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τον Μανώλη Φάμελλο και τους «Ποδηλάτες» και το 1994 με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.

Το 1996 η Γλυκερία συμμετέχει στον δίσκο του «Παλιοί λογαριασμοί», ερμηνεύοντας το τραγούδι "Πάρε με απόψε πάρε με", που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία. Τον χειμώνα του 1997-98 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Μητροπάνο στη ΣΦΕΝΤΟΝΑ.

Το καλοκαίρι του 2001, σε συνεργασία με την Αναστασία Μουτσάτσου, πραγματοποιεί μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί ο δίσκος της Α. Μουτσάτσου «ΚΕΡΑΣΜΑ» σε μουσική Νίκου Ζιώγαλα, ενώ οι συναυλίες συνεχίζονται μέχρι και το καλοκαίρι του 2002.

Τον Δεκέμβριο του 2002 συνεργάζεται με την Ελένη Πέτα και τους «ΜΠΛΕ» σε μια σειρά πολύ πετυχημένων εμφανίσεων στο "Γυάλινο Μουσικό Θέατρο".

Την περίοδο 2003-2004 εμφανίζεται με τον Γιώργο Αλουπογιάννη και τον Δημήτρη Κοργιαλά στο "Συρμό" και ηχογραφούν μαζί το cd single «Μίλα μου γι’ αγάπη».

Το 2005 εμφανίζεται στο "Συρμό" με την Ευσταθία και τον Στάθη Δρογώση. Τον χειμώνα του 2006 πραγματοποιεί μια σειρά εμφανίσεων στον Ζυγό με τους Λ. Μαχαιρίτσα, Φ. Πλιάτσικα, Δ. Τσακνή και Β. Καζούλλη, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται σε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα με τους Λ. Μαχαιρίτσα, Β. Καζούλλη, Κίτρινα Ποδήλατα και Α. Μιτζέλο.

Τον χειμώνα του 2006-07 εμφανίζεται στα 13 φεγγάρια με την Μαριώ, τον Λάμπρο Καρελά, την Μαρία Φασουλάκη, την Χρυσή Παπαγιαννούλη και τον Δημήτρη Λίβανο και το 2008 κάνει εμφανίσεις με τον Οδυσσέα Τσάκαλο και την Ζωή Παπαδοπούλου.

Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλούς καλλιτέχνες δισκογραφικά και έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε από τη Λύρα ο νέος δίσκος του, με τίτλο "Πέφτω ψηλά".

Αυτή την εποχή, πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας την καινούργια του δουλειά, αλλά και παλιές του επιτυχίες, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη σύνθεση και παραγωγή νέων κομματιών.

De Siris