Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Τίτος Μυλωνόπουλος


Τίτος Μυλωνόπουλος

Ο Τίτος(Τρύφων) Μυλωνόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 1949 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 2010, ήταν Έλληνας εκδότης.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά εργάστηκε σε εφημερίδες ως διορθωτής και ανέπτυξε από πολύ νωρίς πολιτική δράση. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνελήφθη και βασανίστηκε. Αργότερα βρέθηκε στην Ιταλία όπου του δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσει πολλά κείμενα για την Αριστερά και τον κομμουνισμό.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ίδρυσε το 1973 τον εκδοτικό οίκο «Οδυσσέας». Από τον οίκο κυκλοφόρησαν πολιτικά κείμενα όπως του Αντόνιο Γκράμσι, του Φραντς Βρανίτσκι, του Γκέορκ Λούκατς και άλλων. Στον τομέα της λογοτεχνίας το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε οίκος ήταν «Το ρομάντσο της πεντάρας» του Μπέρτολντ Μπρεχτ. Ακολούθησαν, πολλές φορές σε πρωτη έκδοση στα ελληνικά, του Τσαρλς Μπουκόφσκι, του Μίλαν Κούντερα, του Πιερ Πάολο Παζολίνι, του Γκίντερ Γκρας, του Γιούκιο Μισίμα, του Τζον Ντος Πάσος, του Ρόμπερ Μούζιλ και άλλων.

Ο Μυλωνόπουλος ασχολήθηκε επίσης με το συνδικαλισμό στο χώρο των εκδόσεων. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοχαρτοπωλών.

Πέθανε στις 23 Ιουλίου 2010.

De Siris