Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Πέτρος Γαλακτόπουλος


Πέτρος Γαλακτόπουλος

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1945, είναι Έλληνας πρωταθλητής, Ολυμπιονίκης και αργότερα προπονητής της ελληνορωμαϊκής πάλης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος το 1965, και πρωταθλητής Βαλκανίων και Ευρώπης το 1972. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στη πόλη του Μεξικού έλαβε τη τρίτη θέση στη κατηγορία των 60 κιλών παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, κατέλαβε τη 2η θέση των 74 κιλών, κερδίζοντας το αργυρό μετάλλιο.

Επίσης είχε συμμετάσχει και σε άλλους αγώνες όπου και είχε διακριθεί, όπως στο Έντμοντον του Καναδά (1970) 3ος, στη Σόφια (1971) 3ος, στη Πολωνία, πρωτάθλημα Ευρώπης (1971) 1ος, και στο Λένινγκραντ (1976) 3ος.

Στη συνέχεια ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας της ελληνορωμαϊκής πάλης. Για το εξαίρετο ήθος του είχε μάλιστα επαινεθεί και από τον διεθνή τύπο.

Το Φεβρουάριο του 2010 παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία της Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης (ΕΟΦΠ), εξαιτίας του διακοσμητικού του ρόλου, αλλά αργότερα ανακάλεσε την παραίτησή του. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους εκλέχθηκε ως πρώτος σε ψήφους στις εκλογές των σωματείων της ομοσπονδίας για το νέο διοικητικό συμβούλιό της, ενώ λίγες μέρες αργότερα επικράτησε του Κώστα Θάνου με 9-7 ψήφους, στο συμβούλιο που έγινε για την εκλογή προέδρου. Λίγες εβδομάδες αργότερα όμως, τον Σεπτέμβριο του 2010, οι δύο πρώην πρωταθλητές ήρθαν σε ρήξη, και τελικά ο Γαλακτόπουλος αποφασίστηκε να γίνει επίτιμος πρόεδρος και ο Κώστας Θάνος, ο νέος πρόεδρος της ΕΟΦΠ.

De Siris