Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Γιάννης Στέφας


Γιάννης Στέφας

Ο Γιάννης Στέφας γεννήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 1949 στη Κόρινθο. Εκεί πραγματοποίησε και τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, παίζοντας και ως τερματοφύλακας αλλά κάποιες φορές και ως σέντερ φορ. Ομως οι διάφοροι προπονητές του, του έλεγαν συνέχεια «Γιάννη, εσύ πρέπει να γίνεις τερματοφύλακας και θα φτάσεις ψηλά».

Και πράγματι ο Γιάννης Στέφας άκουσε τις συμβουλές τους και άρχισε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην θέση του γκολκήπερ. Πρωτόπαιξε που αλλού στη γενέτειρά του ομάδα της Κορίνθου αλλά πολύ σύντομα το ταλέντο του άρχισε να γίνεται ευρύτατα γνωστό σ όλη την Ελλάδα και ο μεγάλος πρόεδρος του ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Παντελάκης το καλοκαίρι του 1972 μετά από αστραπιαίες ενέργειες κατάφερε να τον εντάξει στο δυναμικό της ομάδας του.

Ο Γ. Στέφας τότε ήταν 23 ετών και με λίγη εμπειρία από παιχνίδια της β’ κατηγορίας όπου αγωνιζόταν με την Κόρινθο. Στην ομάδα της Μακεδονίας όμως μεγαλούργησε.

Ο Γ. Στέφας που δύσκολα μπορούσε να τον νικήσει επιθετικός, δεν έπαιξε ούτε μία φορά στην εθνική Ελλάδος!!!. Μαζί με τον Παναγιώτη Κελεσίδη ήταν οι δύο κορυφαίοι πορτιέρο του Ελληνικού πρωταθλήματος την εποχή εκείνη.

Ηταν μέλος της μεγάλης ομάδας του ΠΑΟΚ την τριετία 1972-1975 με Κούδα,Σαράφη,Παρίδη, Ασλανίδη, και τους άλλους σούπερ άσσους της εποχής.

Ο Γιάννης Στέφας όπως και άλλοι, πολλοί της εποχής εκείνης θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα και στο εξωτερικό αλλά βλέπετε δεν υπήρχε τότε «υπόθεση Μποσμάν».Ετσι κανένας από την γενιά του δεν πέρασε τα σύνορα για να δείξει το ταλέντο του και να κερδίσει και περισσότερα χρήματα. Αν και όχι ιδιαίτερα ψηλός (μόλις 1μ78) εντούτοις είχε μεγάλη αλτικότητα και κέρδιζε τους αντιπάλους επιθετικούς σχεδόν σε κάθε έξοδό του. Οι αποκρούσεις του από την άλλη ήταν κάτι το εκπληκτικό.

Ο Γιάννης Στέφας το 1974 μαζί με την «χρυσή ομάδα»του ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος νικώντας στον τελικό τον Ολυμπιακό (2-2 κανονική διάρκεια και παράταση) στα πέναλτι με 4-3. Μάλιστα στη κανονική διάρκεια απέκρουσε και πέναλτι του Πέτρου Καραβίτη, κι ενώ το σκορ ήταν 1-1.

Το καλοκαίρι του 1975 έπεσε σε μία όχι και τόσο καλή σαιζόν για την ομάδα του με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα θύματα που έπρεπε να αλλάξουν σύλλογο. Ετσι μη θέλοντας να πάει κάπου αλλού να συνεχίσει την σταδιοδρομία του, γύρισε στην ιδιαιτέρα του πατρίδα κι αγωνίσθηκε για 3 χρόνια με την φανέλλα της Κορίνθου. Στο διάστημα αυτό την βοήθησε να κερδίσει την άνοδό της στην πρώτη κατηγορία. Το 1982 σε ηλικία μόλις 33 ετών πήρε την μεγάλη απόφαση και «κρέμασε τα γάντια του»,έχοντας αγωνισθεί σε 113 παιχνίδια (από αυτά τα 60 με τον ΠΑΟΚ).

Ο Γιάννης Στέφας  στις 17 Ιουλίου 2010, άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του, στον Ισθμό Κορίνθου, σε ηλικία 61 ετών.

De Siris