Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Παντελής Θαλασσινός


Παντελής Θαλασσινός

Ο Παντελής Θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 11 Ιουνίου του 1958 από γονείς νησιώτες. Ο πατέρας του Μιχάλης από τη Χίο, κι η μάνα του Ευαγγελία από τη Σέριφο.

Τον Φλεβάρη του 1967 ξαναγυρίζει όλη η οικογένεια (που έχει γίνει πλέον πενταμελής με τον ερχομό της Γαριφαλιάς) στον Πειραιά και μένουν στο Κερατσίνι στο πατρικό σπίτι της μάνας του. Μαζί με τον Γιάννη αρχίζουν να συμμετέχουν σε γκρουπάκια παίζοντας ροκ μουσική του 70, και τελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1976, ο Γιάννης φεύγει για Ιταλία και ο Παντελής μπαρκάρει με το Καπετάν Σταμάτης ένα φορτηγό "μενεραλάδικο" και κάνει ένα γύρο του κόσμου.
Στην Ιαπωνία αγοράζει μια κλασσική κιθάρα και αρχίζει να παίζει για πρώτη φορά ελληνικό ρεπερτόριο.

Ξεμπαρκάροντας το 77, αρχίζει να δουλεύει ως ναυτιλιακός υπάλληλος και δουλεύει και το βράδυ σε ταβέρνες και μπουάτ του Πειραιά (Παραφέλες, Σωτήρης, ΠΕΤΡΑ & ΦΩΣ) για έξι χρόνια.

 To 1986 με τον Γιάννη Νικολάου δημιουργούν τους Λαθρεπιβάτες ένα φωνητικό ντουέτο και μπαίνουν στη δισκογραφία με το "Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε" στην εταιρία ΜΙΝΟΣ με παραγωγό τον Ηλία Μπενέτο και με παρθενική εμφάνιση στο Ζυγό της Πλάκας με τη Χάρις Αλεξίου και τον Χάρρυ Κλυνν. Ακολουθεί ένα ΜΑΧΙ SINGLE με τίτλο "Στη Βραζιλία" και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια υπογράφουν συμβόλαιο στην ΜΒΙ επί Ανδρέα Καϊάφα και εκεί κάνουν άλλους δύο δίσκους το Ταξίδι στ' όνειρο και Λαθρεπιβάτες "Έτσι απλά", με παραγωγό τον Μιχάλη Νικολούδη.

Στη συνέχεια το γκρουπ διαλύεται και ο καθένας τραβάει το δρόμο του. Ο Παντελής παραμένει στην ΜΒΙ και αφού απέχει απ' τη δισκογραφία για τρία χρόνια, αφήνει την Αθήνα και γυρίζει στη Χίο όπου δημιουργεί ένα χώρο μουσικής έκφρασης τη Μυροβόλο με σήμα τη Φαίδρα.. Εκεί ετοιμάζει και την πρώτη του δισκογραφική δουλειά και παράλληλα γράφει τραγούδια για άλλους ερμηνευτές (Πέτρο Γαϊτάνο, Βούλα Σαββίδη, Ελένη Κουβίδη, Νικόλα Μητσοβολέα) και συνεργάζεται με στιχουργούς σαν τους Μάνο Ελευθερίου, Ηλία Κατσούλη που - όπως λέει κι ο ίδιος - του διαμορφώνουν το στυλ. Στη Χίο έχει την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί στον πρώτο δίσκο του με τον ξεχωριστό εκ Σχοινούσας βιολιστή Νίκο Οικονομίδη καθώς επίσης και τους μαθητές του στο Ομήρειο αδερφούς Πούπαλου Μαρκέλλο και Σταμάτη απ' την Ποταμιά, τό Μανόλη Στάθη, και τον Μιχάλη Βούκουνα απ' τα Νένητα. Συνεργάζεται με τον Γιώργο Μισετζή και τους Γιώργο Παρισίδη και Νίκο Σγούτα στη Μυροβόλο και το πρώτο καλοκαίρι φτιάχνουν μια δεύτερη Μυροβόλο στην Πάρο η οποία υπήρχε μέχρι το 2003.

Με ώριμο και καλό υλικό έρχεται στην Αθήνα και ηχογραφεί με την συνεργασία του Γιώργου Ανδρέου τον πρώτο του  προσωπικό δίσκο που λέγεται "Νύχτας κύματα" και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία με τα τραγούδια "εισιτήριο στην τσέπη σου", "πόνος άπονος" και Καράβια Χιώτικα, σε στίχους δικούς του, του αείμνηστου φίλου του Ηλία Κατσούλη,που "εφυγε" απο κοντά μας την 21η Αυγούστου 2008, του Μάνου Ελευθερίου και Μάρσης Τσοπανομίχαλου. To εξώφυλλό του δε κοσμείται από τα λαογραφικά χαρακτικά του Χιώτη χαράκτη Νίκου Γιαλούρη, που έφυγε κι αυτός απο τη ζωή το 2006.
Τον Γενάρη του 94 εγκαταλείπει τη Χίο για να υποστηρίξει το δίσκο του στην Αθήνα δουλεύοντας στο Ρόπτρο με τον Κώστα Μάντζιο, τον Κώστα Παυλίδη και την Αρετή Μπέλου.

To ίδιο καλοκαίρι στην Πάρο συνεργάζεται με τον Ηρακλή Βαβάτσικα τη Μόρφω Τσαϊρέλη και τη γυναίκα του την Ελένη Αθανασιάδου, που ήταν πάντα παρούσα στις δουλειές της Πάρου και τα Χριστούγεννα του 1994 συνεργάζεται ξανά με τη Χαρούλα Αλεξίου στην πρώτη Νεφέλη στο θησείο. Τότε κυκλοφορεί και τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο "Αστρανάμματα" (ο αγαπημένος του) που περιείχε τα τραγούδια "Κράτα για το τέλος" και "Τα Σμυρναίικα τραγούδια", που ξανατραγουδήθηκαν από τη Χαρούλα και το Γιώργο Νταλάρα αντίστοιχα. Στον δίσκο αυτό κάνει την πρώτη του απόπειρα να ενορχηστρώσει μόνος του τη δουλειά του έχοντας σαν μεγάλο του μυστικό όπλο τον ενθουσιασμό και τον γυαλιστερό - άφθαρτο ήχο των φίλων του μουσικών Σταμάτη Πούπαλου, Γιάννη Πλαγιαννάκου και Μιχάλη Βούκουνα και τις συμβουλές του καλόγουστου ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη, βοηθώντας τον να δημιουργήσει τον δικό του ήχο.

Η προσχώρηση δύο τριών ακόμα ταλαντούχων μουσικών (Πάνος Δημητρακόπουλος, Χάρης Λαμπράκης και Σωκράτης Γανιάρης, Ανδρέας Κατσιγιάννης) στην καλή παρέα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ένας δίσκος αρχείου που πουλάει μέχρι και σήμερα. Οι στίχοι ήταν του Ηλία Κατσούλη, Λίτσας Μπεσκάκη, Λευτέρη Σταυρινουδάκη και ένα ποίημα του Χιώτη νεοέλληνα ποιητή Φώτη Αγγουλέ (1911-1964).

Η καλή παρέα έδρασε και τον επόμενο χρόνο. Η σεζόν 95-96 ήταν σταθμός για τον Παντελή, που μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, σε συνεργασία με τον Φώντα Βουγά φτιάχνουν τα 13 Φεγγάρια, με επιτυχία που συνεχίστηκε και την επομένη χρονιά με την προσέλευση του Κώστα Μακεδόνα στη θέση του Γεράσιμου.

Ακολούθησαν δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν 97-98 και 98-99 στην Πανσέληνο στην Πλάκα μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Νίκη Ξυλούρη, Γεωργία Γρηγοριάδου την πρώτη και Δέσποινα Ολυμπίου, Μαρία Αλεξίου τη δεύτερη σεζόν.

Τα Χριστούγεννα του 98 κυκλοφόρησε ο τρίτος κατά σειρά δίσκος του το "Ένα Κρυμμένο Αχ". Στον δίσκο αυτό συνεργάστηκε και με τον αξέχαστο στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο. Οι άλλοι στίχοι ήταν όπως πάντα του Ηλία Κατσούλη της Λίτσας Μπεσκάκη και του Βαγγέλη Βελώνια, Παραγωγός σ' αυτή τη δουλειά ήταν ο Κώστας Κωτούλας. Ήταν πια καιρός να βγει μόνος του συναυλίες και να κάνει δικό του πρόγραμμα.

To καλοκαίρι του 1999, βγήκε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα έχοντας μαζί την Δέσποινα Ολυμπίου, και η επιτυχία αυτών των συναυλιών αποτυπώθηκε σε ένα διπλό cd πού ήταν και ο τέταρτος προσωπικός του Παντελή θαλασσινού. 0 τίτλος του είναι παρμένος από δύο οριακά σημεία της Ελλάδος που έδωσε δυο απ' τις συναυλίες του. "Απ' τη Τήλο ως τη θράκη" ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ. 0 δίσκος αυτός ξεπέρασε τα 150.000 cd απ' την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα, και εκτός από τα γνωστά του τραγούδια περιέχει και επανεκτελέσεις τραγουδιών που είχε δώσει σε άλλους ερμηνευτές. Τραγούδια άλλων συνθετών που πάντα θαύμαζε και ορισμένα παραδοσιακά. Συμμετείχε φιλικά και ο Γεράσιμος με δύο τραγούδια.

Το 2001 μεχρι το 2003 εμφανίζεται στην τρίτη κατά σειρά Μυροβόλο πού έφτιαξε στο Σύνταγμα της Αθήνας (με συνεργάτες τη Γεωργία Γρηγοριάδου και τον Πάνο Ρεντίφη. την Ειρήνη Χαρίδου τη Κατερίνα Παπαδοπούλου κι τη Δέσποινα Ολυμπίου).

Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια εμφανίσεις στην Υδρόγειο, και στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, και στό Ζούμ, το Σταυρό του Νότου, Δίπλα στο Ποτάμι στο GAZARTE, στον ΙΑΝΟ, και στην Εξέδρα, ενώ έχει εμφανιστει σχεδόν σε όλους τους χώρους που παίζεται ζωντανή μουσική του είδους του στην Ελλάδα.

Δισκογραφικά ακολουθούν το «ΚΑΛΑΝΤΑΡΙ» τραγούδια για τους δώδεκα μήνες, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, που κυκλοφόρησε σε 3 πακέτα, (σε απλή συσκευασία CD, σε συσκευασία με DVD, και ένα βιβλίο με τον ίδιο τίτλο στις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ) , ακολούθησε το CD «Από άλλα περιβόλια» ένα διπλό CD με σχεδόν όλες τις τραγουδιστικές του συμμετοχές.

Μέσα στο 2009 έκανε 3 CDs. (Δύο συνθετικούς, κι ένα τραγουδιστικό)…. Το "ΜΗ ΜΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙΣ Τ' ΟΝΕΙΡΟ" σε στίχους του Κώστα Φασουλά, που τραγούδησε ο Μανόλης Λιδάκης, και το "ΜΟΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ" σε στίχους του Θοδωρή Γκόνη, που τραγούδησε η Μελίνα Κανά.., και η τρίτη εξ ίσου σημαντική, συνεργασία του με το ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ, στο CD, «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΙ Ο ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΔΡΑΚΟΣ» απ το ομώνυμο θεατρικό, του ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗ.

Τώρα ετοιμάζει μια καινούργια δουλειά με τίτλο "ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ" η οποία έχει παρουσιαστεί μόνο ΖΩΝΤΑΝΑ, σε διάφορους χώρους σε όλη την Ελλάδα...Έχει στο ενεργητικό του δεκατέσσερις προσωπικούς δίσκους και καμιά πενηνταριά συνθετικούς και "συμμετοχικούς", και όλοι οι προσωπικοί του, -(πλήν ενός ή δύο) -έχουν γίνει, χρυσοί, πλατινένιοι, ή δις πλατινένιοι..

Τραγούδια του έχουν τραγουδήθεί από όλους σχεδόν τους έλληνες τραγουδιστές, καθώς επίσης και από ξένους, σε Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανο, με κυριότερους τους Muslum Gurses, και Sezen Aksu, Dorit Farkash, κ. α. 

Έχει συνεργαστεί με τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρόνη Αηδονίδη, Χαρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιάννη Σπανό, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Νίκο Ξυδάκη, Μαρία Φαραντούρη, Δήμητρα Γαλάνη, Χαρυ Κλύνν, Βασίλη Σκουλά, Νότη Μαυρουδή, Βούλα Σαββίδη, Γιώργο Ανδρέου, Μανόλη Λιδάκη, Μελίνα Κανά, Γιώργο Σταυριανό, Μάριο Τόκα, Διονύση Θεοδόση, Νικόλα Μητσοβολέα, Μιχάλη Νικολούδη, Κατερίνα Κούκα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Χρήστο Τσιαμούλη, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Αναστασία Μουτσάτσου, Βασίλη Λέκκα, Γιάννη Σπάθα, Βασίλη Καζούλη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μίλτο Πασχαλίδη, Δημήτρη Κοντογιάνη, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Βαγγέλη Γιαννάκη, Ανδρέα Κατσιγιάννη, Κώστα Μάντζιο, Αντώνη Απέργη, Κώστα Παυλίδη, Σοφία Παπάζογλου, Γεωργία Γρηγοριάδου, Πάνο Ρεντίφη, καθώς επίσης και με τους Νίκο Καλμπαλίκη, Τάσο Κοντόσταυλο, Γιάννη Μπρούση, Γιάννη Λαγωνίκα, Γιώργο Χριστοδούλου, Στρατή Καλαφατούδη, Βασίλη Απόκοτο, κ.α.

Σημαντική θεωρεί και τη συνεργασία του, με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς.. και στιχουργούς γνωστούς και μή. Τραγούδησε σε πολλές συναυλίες με την ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ορχήστρα της Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, και με άλλες ορχήστρες και χορωδίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και σε χώρους όπως, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Θεσσαλονίκης, Βασιλικό θέατρο, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Δίον, στους Φιλίππους στο Θέατρο Λυκαβηττού, στο Θέατρο Βράχων, στο Θέατρο Πέτρας, στο Παλλάς, στο Σ.Ε.Φ., και σε πολλά γήπεδα, στάδια και συναυλιακους χώρους. …και όπως λέει ο ίδιος:

"Με τη μουσική του, έκανε πραγματικότητα το παιδικό του ποδοσφαιρικό όνειρο, έπαιξε στα μεγαλύτερα γήπεδα της χώρας."

Στο εξωτερικό έχει τραγουδήσει στην Κύπρο, στήν Τουρκία, στη Ζυρίχη, στη Γένοβα, στη Ρώμη, στην Οδησσό, στη Στοκχόλμη, στη Φραγκφούρτη, και στο Λονδίνο.

Έχει κάνει μουσικές για το θέατρο, τον κινηματογράφο, σε σίριαλς, διαφημίσεις, μουσικά σήματα σταθμών, και τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές.

De Siris