Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

1 Ιουνίου Σαν Σήμερα


1 Ιουνίου Σαν Σήμερα

1 Ιουνίου 1990 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Χ.Ου. Μπους και ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.

Γεγονότα

1920 - Συλλαλητήριο του αθηναϊκού λαού εκδηλώνει την ευγνωμοσύνη του προς τους Συμμάχους για τις υπηρεσίες τους προς την Ελλάδα.

1933 - Τίθεται σε ισχύ ελληνοτουρκική εμπορική συμφωνία, που αποβλέπει στην εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών.

1938 - Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Σούπερμαν.

1939 - Σοβαρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στην περιοχή των Καλαβρύτων.

1941 - Οι βρετανικές δυνάμεις αποσύρονται από την Κρήτη με βαριές απώλειες. Περίπου 3.000 Αυστραλοί χάνουν την ζωή τους κατά την εκκένωση του νησιού.

1945 - Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ιάπωνες εγκαταλείπουν το νησί Οκινάβα, μετά από 82 ημέρες μαχών με τους Αμερικανούς.

1961 - Για πρώτη φορά μεταδίδεται στα ερτζιανά στερεοφωνικός ήχος.

1962 - Θεμελιώνεται το νέο αεροδρόμιο του Ελληνικού

1972 - Ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς σημειώνει πέντε γκολ με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας στο 10-0 επί της Βενεζουέλας. Έχει φορέσει 42 φορές την φανέλα της Γιουγκοσλαβίας και είναι ο τρίτος σκόρερ στο γιουγκοσλαβικό πρωτάθλημα μετά τους Stradic και Pancev

1973 - Η Χούντα των συνταγματαρχών προχωρεί στην κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα.

1980 - Βγαίνει στον αέρα το CNN.

1990 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Χ.Ου. Μπους και ο Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ συμφωνούν για τον περιορισμό των μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικών πυραύλων και τη διακοπή παραγωγής χημικών όπλων.

1991 - Από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και στη συνέχεια στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρεται ο Γιώργος Κοσκωτάς, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση και πλαστογραφία.

1992 - Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι το χασίς χρησιμοποιείτο κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής για να διευκολύνεται η διαδικασία του τοκετού.

1992 - Οικολόγοι, διπλωμάτες και αυτόχθονες από όλο τον κόσμο κατακλύζουν το Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Βραζιλία, για τη Διάσκεψη της Γης, που άρχισε τις εργασίες της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

1994 - Η μετοχοποίηση και μερική ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου μέσω του Χρηματιστηρίου, αποφασίζεται σε σύσκεψη των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Βιομηχανίας.

1995 - Εν ψυχρώ εκτελούν δύο ληστές τον ταμία του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας Δημήτρη Μαντούβαλο μέσα στους χώρους του νοσοκομείου και του αποσπούν δύο τσάντες με 146 εκατ. δρχ., που προορίζονταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

1997 - Ολοκληρώνονται οι αγώνες του 10ου FINA CUP (Παγκοσμίου Κυπέλλου Πόλο) στην Αθήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο αφού χάνει στον τελικό από τις ΗΠΑ με 5-8.

1998 - Ίδρυση Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έδρα στην Φρανκφούρτη.

2001 - Η Εθνική Ελλάδας βόλεϊ νικά για πρώτη φορά στην ιστορία της τη Ρωσία εκτός έδρας (1-3) στα πλαίσια του World League.

2001 - Ο βραβευμένος με Νόμπελ μαθηματικός Τζον Νας (η ζωή του οποίου έγινε ταινία με τον τίτλο Ένας υπέροχος άνθρωπος) παντρεύεται για δεύτερη φορά τη γυναίκα του Αλίσια από την οποία είχε πάρει διαζύγιο 1963.

Γεννήσεις


1815 - Όθων, πρώην βασιλιάς της Ελλάδας

1817 - Ουίλιαμ Νάουλς, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας

1926 - Μέριλιν Μονρό, Αμερικανίδα ηθοποιός

1937 - Μόργκαν Φρίμαν, Αμερικανός ηθοποιός

1940 – Κατερίνα Γώγου, Ελληνίδα ηθοποιός και ποιήτρια.

1944 - Ρόμπερτ Πάουελ, Βρετανός ηθοποιός.

1968 - Τζέισον Ντόνοβαν, Αυστραλός τραγουδιστής και ηθοποιός

1974 - Αλάνις Μόρισετ, Καναδή τραγουδίστρια

1974 - Άκης Ζήκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1868 - Τζέιμς Μπιουκάναν, πρόεδρος των ΗΠΑ

1943 - Λέσλι Χάουαρντ, Άγγλος ηθοποιός

1946 - Ίον Αντονέσκου, πρωθυπουργός της Ρουμανίας

1977 - Βασίλης Ρώτας, Έλληνας συγγραφέας

1979 - Βέρνερ Φόρσμαν, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας

1980 - Στέλιος Δρυγιαννάκης υποδηματοποιός

1981 - Χρήστος Σύρπος, Έλληνας τραγουδιστής

1997 - Γεώργιος Λιβανός, Έλληνας εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου

2001 - Χανκ Κέτσαμ, Αμερικανός εικονογράφος, «πατέρας» του «Ντένις του Τρομερού»

2002 - Κάκια Αναλυτή, Ελληνίδα ηθοποιός

Συναξαριστής

Ιουστίνου του φιλοσόφου και απολογητού (†166) και των μετ` αυτού μαρτυρησάντων: Ιέρακος, Ευελπίστου, Λιβεριανού, Παίωνος, Χαρίτωνος και Χαριτούς της παρθένου. Ο άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης στις αρχές του 2ου αι. Οι γονείς του, Έλληνες ειδωλολάτρες, φρόντισαν ώστε ο Ιουστίνος να λάβει εξαιρετική θεολογική αλλά και φιλοσοφική μόρφωση, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που έθετε η ανήσυχη ψυχή του. Ο Θεός βλέποντας την αγνότητα και την ειλικρινή πρόθεση των αναζητήσεών του, ανταποκρίθηκε θαυμαστά. Κάποια ημέρα πού ο Ιουστίνος βάδιζε κοντά στη θάλασσα, συνάντησε ένα γέροντα, ο οποίος ήταν βαθύτατα καταρτισμένος στις αλήθειες των Θείων Γραφών κι έτσι μετά το διάλογο δίδαξε στον άγιο τη χριστιανική διδασκαλία. Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος Πίος, ο Ιουστίνος μετέβη στη Ρώμη, όπου παρέδωσε στον αυτοκράτορα απολογία, στην οποία εξέθετε τις βασικές διδασκαλίες του Χριστιανισμού και αναιρούσε όλες τις εναντίον των χριστιανών κατηγορίες και αποδείκνυε την πλάνη των ειδώλων, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα από την Αγία Γραφή. Δια την ενέργειά του αυτή, εκλήθη και Απολογητής. Η χριστομίμητη όμως δράση του Ιουστίνου, ο οποίος δεν έπαυε να κηρύττει το λόγο του Θεού και να συγγράφει έργα απολογητικού και ποιμαντικού χαρακτήρα, προκάλεσε τη μήνιν των ειδωλολατρών. Για το λόγο αυτό ο μέγας φιλόσοφος και ευσεβής χριστιανός συνελήφθη και αφού υπέστη διάφορα βασανιστήρια, αποκεφαλίστηκε το 165 , αναδεικνυόμενος όχι μόνο απολογητής της ορθόδοξης πίστης αλλά και αθλοφόρος μάρτυρας.

Μαρτύρων Γερασίμου, Θεσπεσίου, Ιουστίνου, Ιούστου, Νέωνος Φίρμου, των εν Αντιοχεία επί Δεκίου, Μυρίων Μαρτύρων.

Οσίων Εράσμου, Πύρρου, του παρθένου, Διονυσίου του θαυματουργού και μακαρίου Αγαπητού, αμίσθου, των Ρώσων.

Εορτολόγιο

Γεράκης, Γερακίνα, Ευέλπιστος, Ευελπίστη, Πύρρος, Πύρος, Πύρρα, Πύρα, Ιέραξ, Ιέρακας, Γέρακα, Θεσπέσιος, Θεσπέσης, Θεσπέσια, Ιουστίνος

De Siris