Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

4 Ιουνίου Σαν Σήμερα


4 Ιουνίου Σαν Σήμερα

4 Ιουνίου 2006 - Σημειώνεται η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.

Γεγονότα

781 π.Χ. - Γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.

1878 - Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1911 - Ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.

1912 - Μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.

1932 - Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1942 - Πρώτος τουφεκισμός στο σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς: Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

1944 - Τα συμμαχικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Ρώμη από τις δυνάμεις του Άξονα.

1957 - Εγκαινιάζονται τα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην οδό Όθωνος.

1965 - Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το "Satisfaction".

1989 - Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Περίπου 1.000.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, κατακλύζουν εκείνη την ημέρα την κεντρική πλατεία του Πεκίνου με αιτήματα για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κινεζικός στρατός, όμως, θα βάψει με αίμα τις μαζικές διαμαρτυρίες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων 10.000 άνθρωποι συλλαμβάνονται, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 300, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.600 νεκρούς πολίτες. Τα γεγονότα προκαλούν τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη της σκληρότητας της κινεζικής κυβέρνησης.

1991 - Ξεκινάει στο ΣΕΦ το Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων (Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία) για τον εορτασμό των 100 χρόνων της FIBA. Νικήτρια ανακηρύσσεται η Ιταλία ενώ δεύτερη τερματίζει η Ελλάδα.

1992 - Υπόμνημα, με το οποίο ο ελληνισμός της Βαυαρίας ζητά την προσωπική παρέμβαση του τοπικού πρωθυπουργού προς τον Γερμανό καγκελάριο για την αποτροπή της αναγνώρισης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», επιδίδουν στο Μόναχο Έλληνες ομογενείς.

1993 - Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με την επονομασία Δημοκρατία της Σλαβομακεδονίας.

1993 - Σε 2,6 δισ. δολάρια υπολογίζει η Ελλάδα τις ζημιές, που υπέστη από το εμπάργκο της ΕΟΚ κατά της Σερβίας και του Μαυροβούνιο.

1994 - Ο πρωθυπουργός του Αττίλα Μπουλέντ Ετζεβίτ προτείνει την εγκαθίδρυση καθεστώτος αυτονομίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, μια μεταβατική φόρμουλα, όπως τη χαρακτήρισε ο Ντενκτάς.

1994 - Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

1996 - Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του προπονητή της ΑΕΚ. Με την ΑΕΚ κατέκτησε σαν παίκτης 2 πρωταθλήματα (68 γκολ) και σαν προπονητής 3 πρωταθλήματα, 1 Σούπερ Καπ, 1 League Cup και 1 Κύπελλο Ελλάδος.

1996 - Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Γαύδου από Τούρκο αξιωματικό.

1997 - Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

2006 - Σημειώνεται η θεαματικότερη στην ιστορία απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριτζάι διέφυγαν με ελικόπτερο που τους παρέλαβε από το προαύλιο της φυλακής, στο οποίο είχε γίνει νωρίτερα αεροπειρατεία.

Γεννήσεις

1694 - Φρανσουά Κενέ, Γάλλος οικονομολόγος

1877 - Χάινριχ Ότο Βίλαντ, Γερμανός βιοχημικός

1881 - Νατάλια Γκοντσαρόβα, Ρωσίδα ζωγράφος

1919 - Ρόμπερτ Μέριλ, Αμερικανός βαρύτονος

1926 - Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Αργεντινός επιθετικός ποδοσφαιριστής, ο οποίος πήρε ισπανική υπηκοότητα και μεσουράνησε με τα χρώματα της Ρεάλ

1929 - Κάρολος Παπούλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

1964 - Εύα Φάμπα, Ελληνίδα μουσικός

1975 - Αντζελίνα Τζολί, Αμερικανίδα ηθοποιός

1977 - Διονύσης Χιώτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1981 - Γιούρκας Σεϊταρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1798 - Τζιάκομο Καζανόβα, Ιταλός καρδιοκατακτητής.

1939 - Τόμι Λέιντνιερ, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1941 - Γουλιέλμος Β΄ αυτοκράτορας της Γερμανίας

1952 - Εύα Πάλμερ-Σικελιανού, σύζυγος του ποιητή Άγγελου Σικελιανού

1971 - Γκέοργκ Λούκατς, Ούγγρος φιλόσοφος

2001 - Ντίνος Ηλιόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

2004 - Στιβ Λέισι, Αμερικανός τζαζ μουσικός

2007 - Σωτήρης Μουστάκας, Έλληνας ηθοποιός

2008 - Νίκος Σεργιανόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

Συναξαριστής

Μητροφάνους αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως (†326). Ο άγιος Μητροφάνης έζησε στα χρόνια του πρώτου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Μέγα Κωνσταντίνου, και ήταν Επίσκοπος της Κωνσταντινουπόλεως. Καταγόταν από αριστοκρατική και βασιλική γενεά. Ήταν γιος του Δομετίου και ανεψιός του αυτοκράτορα Πρόβου. Όταν δε ο αδελφός του και επίσκοπος Βυζαντίου Πρόβος εκοιμήθη, τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο Μητροφάνης μέχρι την εποχή που ο Μ. Κωνσταντίνος έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων.

Οσιομάρτυρος Ιωάννου ηγουμένου της Μοναγρίας.

Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών του Λαζάρου. Οι αγίες Μάρθα και Μαρία μαζί με την αδελφό τους Λάζαρο αποτελούσαν μία από τις πλέον αγαπημένες οικογένειες του Κυρίου. Το Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει τη Μαρία να απορροφάται από τη διδασκαλία του Ιησού, ενώ η Μάρθα ησχολείτο περισσότερο με τις κοσμικές λεπτομέρειες. Η Μαρία επίσης άλειψε με βαρύτιμο μύρο τα πόδια του Ιησού και εν συνεχεία το σπόγγισε με την παρθενική της κόμη. Μετά την σταύρωση και την ανάσταση του Κυρίου αφιερώθηκαν στη διδασκαλία και διάδοση των λόγων Του και υπήρξαν διακεκριμένα μέλη της πρώτης χριστιανικής κοινωνίας. Εκοιμήθησαν ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία.

Οσίων Αλωνιού και Σοφίας, της ασκητικώς βιωσάσης.

Εορτολόγιο

Μάρθα

De Siris