Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σπυρίδων Βικάτος


Σπυρίδων Βικάτος

Ο Σπυρίδων Βικάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς το 1878 και πέθανε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου 1960, ήταν `Ελληνας ζωγράφος, από τους τελευταίους εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου».

Βιογραφία

Με τη βοήθεια του τότε Μητροπολίτη Αθηνών Γερμανού σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Σπυρίδωνα Προσαλέντη. Συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του επί εξαετία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, κοντά στον Νικόλαο Γύζη και τον Λούντβιχ φον Λεφτς (Ludwig von Löfftz). Το 1903 πήρε το Α΄ αργυρό μετάλλιο και το Α΄ χρηματικό βραβείο σε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίδαξε ως καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1909 έως το 1940. Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών. Επίσης ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου.

Ο Σπυρίδων Βικάτος πέθανε σε ηλικία 82 ετών από βρογχοπνευμονία. Με τη διαθήκη του άφησε κληροδότημα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και καθιέρωσε τη «Βικάτειο υποτροφία» σε διπλωματούχους ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, με πτυχίο «Λίαν καλώς» για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό. Επίσης, δώρισε 30 πίνακές του στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος. Μαθητές του που διακρίθηκαν είναι οι ζωγράφοι Γιώργος Γουναρόπουλος, Γιαννακό, Α. Γεωργιάδης και o Γ. Μούγιος.

Το έργο του

Τα έργα του Σ. Βικάτου είναι κυρίως προσωπογραφίες και ηθογραφίες με φανερή την επιρροή του γερμανικού ακαδημαϊσμού, αλλά και της Φλαμανδικής Σχολής του 17ου αιώνα. Επίσης διακρίθηκε και ως τοπιογράφος, ενώ και οι «νεκρές φύσεις» του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον. Πίνακές του κοσμούν μεγάλες ξένες πινακοθήκες και μουσεία, καθώς και ιδιωτικές συλλογές.

Έργα

Το αγοράκι
Η Αποκαθήλωσις
Αυτοπροσωπογραφία (1928, βρίσκεται στην πινακοθήκη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών)
Ο Γ. Ιακωβίδης
Η διδασκαλία του Ιησού
Διπλούς χειμών
Εβραίος
Κεφαλή γέροντος
Μετά την Αποκαθήλωσιν
Μοναχοί
Το νήμα της ζωής
Ο όρκος των Φιλικών
Πορεύου, γύναι, και μηκέτι αμάρτανε
Προσωπογραφία Κρητός
Το σκάκι
Το σκάκι (σκίτσο, Α΄ βραβείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου)
Η στοργή της γιαγιάς
Ο Ταβουλάρης
Ο Τυρολέζος
Ο τυφλός
Ο Χριστός
Τα Χριστούγεννα

De Siris