Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο


Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο

Ο Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο Κονφαλονιέρι γεννημένος στις 13 Ιουνίου 1984 στο Σαν Λουίς Ποτοσί, του Μεξικό, είναι ένας Μεξικανό-Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής ο οποίος αγωνίζεται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα με τα χρώματα του Άρη είτε ως αριστερός μέσος είτε ως κρυφός κεντρικός επιθετικός.

Εφηβικά χρόνια

Ο Καστίγιο, όντας ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα παγκοσμίως στην ηλικία των 15 ετών, συμμετείχε με την ομάδα του, τη Ντανούμπιο, στο πρωτάθλημα της Ουρουγουάης. Σε ένα τουρνουά στη Βραζιλία προξένησε το ενδιαφέρον σε πολλούς σκάουτερ ευρωπαϊκών ομάδων. Ο πατέρας, που είναι παράλληλα και ο μάνατζερ του, προτίμησε ο γιος του να πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο Νέρι δεν τα κατάφερε να πάρει άδεια εργασίας. Έτσι, στα 16 του χρόνια, πήγε στον Ολυμπιακό.

Ολυμπιακός

Τρία χρόνια μετά, ο Καστίγιο έγινε βασικός τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και το UEFA Champions League. Οι καλές του εμφανίσεις και το αναμφισβήτητο ταλέντο του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Ουρουγουάης αλλά και του Μεξικού για να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα της κάθε χώρας.

Στη συνέχεια υπήρξαν φήμες για μετακίνησή του στην ιταλική Γιουβέντους, αλλά κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε ποτέ. Η μεταγραφή του παγκοσμίου φήμης βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή Ριβάλντο και η αλλαγή προπονητή είχαν ως αποτέλεσμα ο Καστίγιο να χάσει τη θέση του βασικού στην ομάδα. Συνεχείς συγκρούσεις με τον προπονητή και τους συμπαίκτες του γίνονται η αιτία για να θεωρηθεί ο Νέρι ως ένας προβληματικός χαρακτήρας. Στις αρχές του 2006 ο πατέρας του διαπραγματεύεται με τη μεξικάνικη Κ.Ν. Γκουανταλαχάρα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ενδιαφέρεται για την παραχώρηση του παίχτη.
Στην αρχή της σεζόν 2006/07 ο Καστίγιο δείχνει να έχει ωριμάσει πολύ. Έχει σταματήσει να δημιουργεί προβλήματα έξω από το γήπεδο. Έτσι ο Ολυμπιακός του ανανεώνει το συμβολαίου για 4 ακόμα χρόνια με αυξημένες απολαβές.

Ο Καστίγιο ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στους φιλικούς αγώνες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την περίοδο 2006/07. Τη φόρμα του αυτή επιβεβαίωσε και στους επίσημους αγώνες, καθώς έκανε την πιο παραγωγική του χρονιά του με τους ερυθρόλευκους σημειώνοντας 12 τέρματα.

Ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στους οπαδούς του Ολυμπιακού, καθώς αναφερόταν συχνά στην αγάπη του για την ομάδα. Έτσι, πολύ συχνά τον είχαν υπερασπιστεί όταν ο τύπος του έχει ασκήσει έντονη κριτική και απαιτούσαν τη συνεχή παρουσία του στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού.

Επιλέγοντας εθνική ομάδα

Καθώς ο Καστίγιο συμπλήρωνε 7 χρόνια ως κάτοικος της Ελλάδας, τα ελάχιστα που απαιτούνται για κάποιον αθλητή ώστε να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, οι φήμες φούντωναν ότι ο Νέρι θα επέλεγε την ελληνική εθνική ομάδα, καθώς η ΕΠΟ θα του προσέφερε €700.000 μαζί με μερικά ακόμα ανταλλάγματα. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Όττο Ρεχάγκελ λεγόταν ότι ήθελε να «κλείσει» τον παίκτη όσο το δυνατό γρηγορότερα και ότι σύντομα θα συναντιόταν μαζί του για να μάθει τις προθέσεις του.

Παρ' όλα αυτά, στις 30 Νοεμβρίου 2006 ο Καστίγιο ανακοινώνει ότι επέλεξε τελικά την εθνική ομάδα του Μεξικού, βάζοντας τέλος σε όλα τα πιθανά σενάρια. Στις 5 Φεβρουαρίου 2007 ο Καστίγιο καλείται να συμμετάσχει στην αποστολή της εθνικής ομάδας του Μεξικού για τον αγώνα εναντίον των ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου 2007. Τελικά δεν ήταν ούτε καν στον πάγκο της ομάδας, πιθανότατα εξ αιτίας ενός τραυματισμού του στον αστράγαλο. Έτσι, το ντεμπούτο του αναβλήθηκε για λίγο αργότερα, καθώς ο προπονητής της εθνικής Μεξικού, Ούγκο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι θα καλέσει και πάλι τον Καστίγιο στην εθνική.

Στις 2 Ιουνίου 2007 ο Καστίγιο ξεκίνησε την καριέρα του με την Εθνική Ομάδα του Μεξικού σε έναν αγώνα εναντίον του Ιράν. Η μεξικάνικη ομάδα νίκησε 4-0. Ο αγώνας έγινε στην γενέτειρα πόλη του Καστίγιο, Σαν Λουίς Ποτοσί, στο Μεξικό.

Στις 28 Ιουνίου σκόραρε ένα πανέμορφο τέρμα ενάντια στη Βραζιλία, ανοίγοντας το σκορ στην επικράτηση του Μεξικού με 2-0 στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Κόπα Αμέρικα, παιχνίδι στο οποίο ψηφίστηκε και πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.

Την 1 Ιουλίου άνοιξε το σκορ στον αγώνα ενάντια στον Ισημερινό όπου το Μεξικό κέρδισε 2-1 και εξασφάλισε την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο. Και σε αυτόν τον αγώνα ψηφίστηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.

Στις 8 Ιουλίου, στα προημιτελικά, σκόραρε δύο γκολ εναντίον της Παραγουάης στη νίκη του Μεξικού με 6-0. Έτσι, με τα 4 γκολ του στη διοργάνωση βοήθησε το Μεξικό να κατακτήσει την τρίτη θέση, ενώ ο ίδιος αναδείχτηκε τρίτος σκόρερ του Κόπα Αμέρικα, πίσω από το Βραζιλιάνο Ρομπίνιο και τον Αργεντινό Ρικέλμε.

Σαχτάρ Ντόνετσκ

Το καλοκαίρι του 2007 και μετά τις καλές εμφανίσεις του στο Κόπα Αμέρικα πήρε μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στην ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ. Η μεταγραφή του απέφερε στον Ολυμπιακό 15 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει εισπράξει ελληνικός σύλλογος για έναν παίκτη.

Ο Καστίγιο δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στη νέα του ομάδα και το Δεκέμβριο του 2007 παραχωρήθηκε αρχικά δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι. Τον Ιανουάριο του 2009 ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του από τη Μάντσεστερ Σίτι και ότι θα επιστρέψει στη Σαχτάρ, για να χάσει κιλά.

Στις 14 Ιανουαρίου 2010 ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε ξανά, για να πάρει ως δανεικό τον Καστίγιο, προσφέροντάς του συμβόλαιο για 1,5 χρόνο. "Με ενδιαφέρει να παίζω στην ομάδα που αγαπώ και να νιώθω ευτυχισμένος» δηλωσε ο ίδιος ο παίκτης. Λίγες μέρες αργότερα, η κατάσταση περιπλέχτηκε, καθώς δικαιώματα στον Καστίγιο είχε και η Ντνιέπρ, στην οποία είχε δοθεί δανεικός πιο πριν, με την Σαχτάρ να ζητά περισσότερα χρήματα. Το 2011 δόθηκε δανεικός στον Άρη, όπου υπέγραψε επίσημα συμβόλαιο στις 30 Ιουνίου 2011.

Τίτλοι

6 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007)
2 Κύπελλα Ελλάδας (2005, 2006)

De Siris