Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Άγγελος Μεσσάρης


Άγγελος Μεσσάρης

Ο Άγγελος Μεσσάρης γεννήθηκε το 1910 στο Κέιπ Τάουν στην Νότια Αφρική. Η οικογένεια του ήρθε στην Ελλάδα το 1924 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Απεβίωσε στις 5 Ιουνίου του 1978.

Αθλητική καριέρα

Την πρώτη του επαφή με το ποδοσφαιρο την απέκτησε στο Κέιπ Τάουν. Υπήρξε ικανότατος ποδοσφαιριστής που διακρινόταν για την ευχαίρεια του στην κατοχή της μπάλας, την εύστοχη μεταβίβαση της, στη διείσδυση και την ντρίμπλα[2] ενώ είχε συνετό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα αγωνίστηκε στον Π.Ο. Γουδί από το 1925.

Λίγα χρόνια αργότερα η ομάδα του Παναθηναϊκού βρισκόταν σε διαδικασία ανανέωσης και υπό την τεχνική ηγεσία του Μίκλος Φόρνερ αναζητήθηκαν νεαροί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Ο Άγγελος Μεσσάρης αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1928 και αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο αστέρι της ομάδας. Υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής από το φίλαθλο κόσμο ο οποίος συχνά τον αποκαλούσε Ξανθό Άγγελο ή Τζέιμς Ντίν. Το 1929 κατακτά το Πρωτάθλημα Αθηνών με τον ΠΑΟ. Δεν αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα Ελλάδας λόγω της ρήξης του ΠΟΚ με την ΕΠΟ, λόγω της οποίας η διοργάνωση ματαιώθηκε

Το 1930, υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της περίφημη «χρυσής ομάδας» του Παναθηναϊκού που δημιούργησε ο Γιόζεφ Κίνσλερ. Τη χρονιά εκείνη ο Παναθηναϊκός στέφεται αήττητος πρωταθλητής σημειώνοντας 3 νίκες και μια ισοπαλία στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Αγγελος Μεσσάρης με 7 γκολ σε 4 παιχνίδια της τελικής φάσης. Με μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της σύντομης καριέρας του Μεσσάρη ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 8-2 επί του Ολυμπιακού σημειώνοντας τη μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες, στην ιστορία τους. Νωρίτερα την ίδια χρονιά κατακτά κατέκτησε και το Πρωτάθλημα Αθηνών, σημείωσε 13 γκολ και ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού.

Το 1931 ο Μεσσάρης αναδείχθηκε Πρωταθλητής Αθηνών με τον Παναθηναϊκό σημειώνοντας 13 γκολ σε έξι συμμετοχές. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1931 αγωνίστηκε σε 4 αγώνες και σημείωσε 4 γκολ.

Αγωνίστηκε επίσης 4 φορές με την εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου, σημείωσε και 2 γκολ και η πρώτη του συμμετοχή δόθηκε στις 7 Απριλίου 1929. Αγωνίστηκε επίσης και με τη νεοσύστατη ομάδα χόκεϊ επί χόρτου του Παναθηναϊκού.

Η απομάκρυνση του από τον ΠΑΟ

Ο Άγγελος Μεσσάρης παράλληλα με την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία, ήταν οργανωμένο μέλος της ΟΚΝΕ (Οργάνωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας).
Ο τότε πρόεδρος του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαΐδης απαίτησε από τον αθλητή να σταματήσει να εκφράζει τις πολιτικές του πεποιθήσεις για να συνεχίσει να είναι μέλος της ομάδας.[9] Μετά από έντονες διαφωνίες ο Μεσσάρης αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 1931, σε ηλικία 21 ετών για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο.

Η αποπομπή του Μεσσάρη αντιμετωπίστηκε με δυσαρέσκεια από τους φιλάθλους, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αθλητή. Ο Άγγελος Μεσσάρης δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά παρά μόνο σε ένα φιλικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ το 1935 ο οποίος διεξήχθει για φιλανθρωπικούς σκοπούς και έληξε ισόπαλος με 2-2.[9] Την περίοδο εκείνη ο Μεσσάρης ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και είχε πολλά χρόνια ποδοσφαρικής καριέρας μπροστά του. Το τίμημα της απομάκρυνσης του υπήρξε πολύ βαρύ για τον Παναθηναϊκό καθώς βρέθηκε σε διαδικασία παρακμής και ξανακατέκτησε το πρωτάθλημα 19 χρονιά μετά το 1930.

Ο Άγγελος Μέσσάρης πέθανε στις 5 Ιουνίου του 1978, σε ηλικία 68 ετών και στην κηδεία του παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Τίτλοι

1 Πρωτάθλημα Ελλάδας
1930
3 Πρωταθλήματα Αθηνών
1929, 1930, 1931

De Siris